Sebze meyve kuyrukları

Türk halkı 1977-1978 yıllarını kuyruklarda geçirdi. Yaşı müsait olanlar iyi hatırlar. Hatta aradan 42 yıl geçmesine rağmen mevcut iktidar partisi o yıllardaki kuyrukları, siyasi propagandalarında halen kullanmakta. Benim o yıllarda yaşım küçüktü ama benim de o kuyruklarda beklediğim oldu.

Sebze meyve kuyrukları
13 Şubat 2019 - 09:32 - Güncelleme: 13 Şubat 2019 - 21:05
Vatandaş; et, süt margarin, yağ, benzin, pasaport, tüp gaz almak için kuyruğa giriyordu. Az su katılmış süt ve et alabilmek için vatandaşlar kuyruğa giriyordu. 

Gerçi o yıllardaki kuyruğun sebebinin aslında siyasi çekişmelerden dolayı olduğunu biliyoruz. Bir de 1976-80 yılları arasındaki ekonomik krizde Türkiye'yi en çok sıkıştıran konuların başında petrol borçları geliyordu. 

1978 yılına kadar gelen hükümetler, daima günü kurtarmaya yönelik ekonomik kararlar alıyorlardı. İçerdeki refahı artırmak, ithalat yapmak ve borçları ödemek için borçlar alınmıştı. Bu borçlar abartılı alındığı gibi gereken yerlerde de kullanılmıyordu. Kuyruklar sadece tüp gazda, margarinde değil otomobil fabrikalarının önünde de oluşmuştu. Dönemin hükümetleri düşük faizli kredileri hiç ödenmeyecekmiş gibi alıp kullandılar. Önemli miktarlarını da har vurup harman savurdular... 

Aslında bu bir sürecin neticesiydi. Yani 1977-1978 yıllarında yaşanan kuyruklar bir günde oluşmamıştı. 1970'lerden hatta daha eskilerden itibaren uygulanan yanlış politikaların neticesiydi. Tıpkı bugün yaşanan ucuz sebze meyve kuyrukları veya 500 kişilik geçici işe 15 bin kişinin girmeye çalıştığı iş kuyrukları gibi...

Sebze meyve kuyrukları deyince biraz şaşırmış olabilirsiniz!

Fakat bu bir gerçek! Artık Türkiye'de yeni bir dönem başladı: Sebze meyve kuyrukları…

Artan sebze ve meyve fiyatlarını düşürmek için hayata geçirilen tanzim satış noktaları önünde kuyruk oluştu. Evet, 1977-1978 yıllarına benzer kuyruklar şimdi de tanzim satış notlarında görülmeye başlandı. 

Fiyatları gördük, fiyatlar arasında o kadar da fark olmamasına rağmen vatandaşlar sebze meyve kuyruğuna girdi bile. 

Tıpkı 40 sene öncesinin kuyruk haberini yapan Hürriyet gazetesinin attığı başlık gibi:

"Halk nerede ucuz mal bulsa hemen kuyruğa giriyor"

"Bir kilo süt 12 lira oldu, burada 9 lira...".

 

Mevlüt Uysal'a birkaç soru

 

Mevlüt Uysal şuan İstanbul'un mevcut belediye başkanı malum. Aynı Mevlüt Uysal 31 Mart seçimlerinde İstanbul Büyükçekmece'nin AKP adayı. Her yere koca koca afişleri asıldı. Başka partilerin asmasına müsaade edilmeyen üst geçitler bile Mevlüt Uysal'ın "metro getireceğiz", "metrobüs getireceğiz" reklamları ile donatıldı…

Peki, çok güzel… O zaman şu soruları sormak gerek: 

Bir ilçe belediye başkanı ilçesine metro ve metrobüs yapabilir mi? 

Metro ve metrobüs yapmak için ilçe belediyesinin bütçesi yeter mi?

Eğer metro ve metrobüs, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacaksa; şimdiye kadar İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı sizdiniz, neden yapmadınız?

Ve son soru:

Büyükşehir Belediye Başkanlığını Binali bey kaybederse ve siz Büyükçekmece'yi kazanırsanız yine de Büyükçekmece'ye metro ve metrobüs getirecek misiniz?

 

'Muhalefet değişirse iktidar değişir'

 

Bağımsız Türkiye Partisi (BTP)'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Selim Kotil'in yukarıdaki seçim sloganı gerçekten çok şey anlatıyor. Bu yüzden işe muhalefeti değiştirmekle başlamak gerektiği fikrini sonuna kadar destekliyorum. Bir de Selim Kotil'in iyi bir ekonomist olmasının yanında, bilmeyenler için söyleyeyim, aynı zamanda inşaat mühendisidir kendileri. 

Bunu niçin söylediğimi merak edenler için hemen ifade edeyim. 

Selim Kotil'in seçimlerdeki bir rakibi de Sayın Binali Yıldırım. Sayın Yıldırım'ı başbakanlığı döneminde getirdiği 'imar barışı' ile de hatırlıyoruz. Yani eviniz kaçakmış, çürükmüş fark etmez; parayı getirin ruhsatı götürün modelinin sahibi!

Sayın Selim Kotil inşaat mühendisi olması hasebiyle çürük binalara ruhsat verilemeyeceğini iyi bilir. İstanbul'daki çürük binaların tespiti konusunda da önemli çalışmalar yapacağından eminim. 

O yüzden ben de yukarıdaki slogana katılıyorum ve diyorum ki; 

Muhalefet değişirse iktidar değişir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum