Seks Ne Zaman Acı Verir?

Bazen en çok zevk aldığımız şey canımızı çok yakar. işte sebepleri...

Seks Ne Zaman Acı Verir?
16 Kasım 2018 - 10:13
SERVİKAL AĞRI

Nerede hissediliyor? Ağrı vajinanın derininde ortaya çıkıyor.

Fiziksel nedenler: Cinsel ilişkide uyarılma eksikliği, servikal ağrının en önemli nedenlerinden biri. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Kağan Kocatepe, cinsel uyarılma sırasında rahim ile rahim ağzının yukarıya doğru hareket ettiğini belirtiyor. Eğer yeterince uyarılmazsanız, bu hareket gerçekleşmediği için penis, cinsel ilişki sırasında adeta bir tampon işlevi üstlenen rahim ağzına baskı yapmaya başlıyor. Bunun sonucunda da ağrı hissediliyor.

Psikolojik nedenler: Ağrı, genellikle psikolojik bir soruna işaret ediyor. Bir düşünün bakalım, bilinçaltınızda, kendinizi partnerinize karşı kapatmış olabilirsiniz misiniz? Bunun ardında pek çok neden yatabiliyor. Örneğin partnerinizden eskisi kadar etkilenmiyor veya hamile kalma kaygısı taşıyor olabilirsiniz.

cin

Sorun nasıl gideriliyor? Ön sevişme yetersiz geliyorsa, bunu partnerinizle paylaşın. Eğer böyle bir sorun yaşamıyorsanız, ağrının kaynağı yaşadığınız duygusal bir çatışma olabilir. Siz iyisi mi bu durumda, partnerinizle birlikte cinsel terapistten destek alın.

DERİN PELVİK AĞRI

Nerede hissediliyor? Ağrı daha çok kasıklarda gelişiyor.

Fiziksel nedenler: Pelvis içindeki organlarda geçirilen enfeksiyonlar ve endometriozis, cinsel ilişkide ağrı nedeni olabiliyor. Her 100 kadından 10'unda görülen pelvik enfeksiyonun rahim ve yumurtalıklar arasında oluşturduğu yapışıklıklar sonucu cinsel ilişki sırasında veya sonrasında ağrı hissedilebiliyor. Endometriozisden yakınanlar da, kistlere bağlı ortaya çıkan yapışıklıklar nedeniyle, cinsel ilişkide, özellikle de regl öncesi ve sonrasında kasıklarda keskin bir acı hissedebiliyor. Kasıklarda gelişen ağrı aynı zamanda IBS, yani dışkılama bozukluğu ve gaz gibi şikâyetlerle gelişen iltihabı bağırsak sendromundan da kaynaklanıyor olabilir. Bağırsakların alt kısmı rahimle komşu olduğu için ağrılı şişlik veya kabızlık, cinsel ilişki sırasında kasıklarda da ağrı hissi oluşturabiliyor.

Psikolojik nedenler: Pelvik bölgesinde ağrı en sık, doğum sırasında yaşanan ciddi bir komplikasyon gibi duygusal travmalar nedeniyle ortaya çıkıyor. Eğer doğum acı veren bir tecrübe olmuşsa, bu durumda kadın aynı acının tekrar yaşanacağını düşünerek cinsel ilişki sırasında kendini kasabiliyor.



Sorun nasıl gideriliyor: Pelvik bölgesinde ağrı hissediyorsanız, zaman kaybetmeden doktorunuzdan randevu alın. Doktorunuz detaylı muayenenin yanı sıra sizden smear testi yaptırmanızı da isteyebilir. Tedavide, altta yatan nedene göre ilaçlar yeterli olabildiği gibi, kimi zaman cerrahi müdahale de gerekebiliyor. Örneğin endometriozise bağlı oluşmuş karın içi yapışıklıkların ve kistlerin tedavisi ameliyatla sağlanıyor.

VULVA AĞRISI

Nedir? Ağrı büyük-küçük dudaklar, klitoris ile tüylü alanda hissediliyor.

Fiziksel nedenler: Genital herpes ile Bartholin kistleri, vulva bölgesinde gelişen ağrının yaygın faktörlerinden. Genital Herpes nedeniyle dış genital bölgede gelişen ödem ve kızarıklıklar, ilişki sırasında ağrıya yol açıyor. Bartholin bezlerinin içinde üretilen kaygan ve şeffaf sıvı, cinsel uyarılmayla birlikte, bu bezin kanalından geçerek vajina girişine boşalıyor. Ağrıya neden olan kist de, bu kanalın tıkanması sonucu oluşuyor.

Psikolojik nedenler: Op. Dr. Kocatepe, vulvada gelişen ağrının, cinsel ilişki sırasında yeteri kadar uyarılmadığınızın bir göstergesi olabileceğini söylüyor. Vajinada kayganlaşma sağlanamadığı için cinsel birleşme sırasında penis vulvaya baskı yapıyor, bunun sonucunda da ağrı gelişiyor.



Sorun nasıl gideriliyor? Herpes virüsünün tam bir tedavisi mümkün değil. İlaç veya merhemle virüsün yatıştırılması hedefleniyor. Virüsün tekrar nüksetmesini önlemek için bağışıklık sistemini güçlendirmeli, aşırı alkol, yorgunluk, hatalı beslenme ve stres gibi durumlardan uzak kalmalısınız. Bartholin apsesinde ise tedavi, apsenin boşaltılmasıyla gerçekleştiriliyor. Ardından Bartholin kanalı biraz daha genişletilerek apsenin tekrar oluşma riski azaltılıyor.

VAJİNAL KURULUK

Nedir? Kadınların erotik uyarılar karşısında vajina duvarlarında "terleme" yani salgı oluşuyor. Kayganlaşma adı verilen bu durum, vajina duvarlarını oluşturan hücre tabakalarından kaynaklanıyor. Vajinal kuruluk ise cinsel uyarılma sırasında, vajinada bu kayganlaşmanın olmaması sonucu gelişiyor.

Fiziksel nedenler: Östrojen hormonundaki dalgalanmalar ile menopoz dönemi, vajinal kuruluğun önemli ve sık karşılaşılan etkenlerinden. Bunların yanı sıra, hamilelik, emzirme dönemi, kalp damar hastalıkları, prezervatif kullanımı ve nadiren doğum kontrol hapları da vajinal kuruluğa yol açabiliyor.



Psikolojik nedenler: Psikolojik sorunlar, stres altında olmak ve ön sevişme sırasında yeterince uyarılmamak önemli nedenlerden.

Sorun nasıl gideriliyor? Vajinal kuruluğun en basit ve etkili çözümü kayganlaştırıcı kullanmak. Piyasada bu amaçla satılan pek çok ürün var. Çoğu kokusuz, tatsız ve streril olan bu ürünlerden kendinize uygun olanı deneyerek bulabilirsiniz. Eğer sorun hormonal değişimlerden kaynaklanıyorsa, doktorunuz östrojenin normal değerlerine ulaşması için size ilaç tedavisi önerecektir.

VAJİNİSMUS

Nedir? Vajinismus, ön sevişme sırasında kadının vajen kaslarını istemsiz bir şekilde cinsel birleşmenin hiç olmamasın veya çok zor gerçekleşmesi durumuna deniyor.

Fiziksel nedenler: Kronik enfeksiyonlar, kızlık zarının gergin olması gibi durumlar vajinismusa yol açabiliyor.

Psikolojik nedenler: Vajinismusun pek çok psikolojik nedeni olabiliyor. Bu sorundan yakınan kadınların geçmişinde cinsel taciz gibi travmaya yol açabilecek bir olay olabileceği gibi, ağrılı bir jinekolojik muayene, ilk ilişkinin çok ağrılı olması gibi bir durum da söz konusu olabiliyor. Cinsellik ve ilk cinsel deneyim hakkında yerleşmiş hatalı bilgi ve önyargılar da vajinismusla sonuçlanabiliyor.



Sorun nasıl gideriliyor? Öncelikle jinekolojik bir muayene ile soruna sebep olabilecek fiziksel bir sorun olup olmadığı anlaşılıyor. Eğer fizyolojik bir sorun bulunamazsa, tedavide istemsiz olarak ortaya çıkan kasılmaların önlenilmesine çalışılıyor. Tedavi süresi hastalığın şiddetine göre bir seanstan 8 – 10 seansa kadar değişebiliyor.  

YORUMLAR

  • 0 Yorum