Şimdinin En Karışık Toprakları Olan Ortadoğu Aslında Medeniyetin Doğduğu Yerdir

İlk tohum, İlk dinler, ilk savaşlar, ilk imparatorluklar… Ortadoğu, medeniyetin doğduğu ve büyüdüğü yerdir. Sümerlerden Romalılara, Hristiyanlardan Müslümanlara uzanan uçsuz bucaksız bir tarih, bir derya Ortadoğu. Peki Ortadoğu’yu bu kadar önemli yapan şeyler ne?

Şimdinin En Karışık Toprakları Olan Ortadoğu Aslında Medeniyetin Doğduğu Yerdir
06 Ocak 2019 - 20:25
Tarımın başladığı yer Ortadoğu1Tarımın dünyada ilk yapıldığı yer, Nil çevresindeki verimli Mısır toprakları ve Mezopotomya’ydı. Tarımın başlamasından dolayı yerleşik yaşam, ilk evler, mimari, ilk şehirler ve buna bağlı olarak da kanunlar kurallar ilk defa Ortadoğu’da ortaya çıktı.

İnsanlık tarihinin en büyük gelişmesi tekerlek Ortadoğu’da icat edildi2İnsan yerleşik hayata geçince yaşamın nasıl kolaylaşacağını düşündü hep. Bunun için çalıştı ve buna uygun çözümler üretti. Daha sonra tekerleği icat eden insan, dünyanın gidişatını değiştirdi. İnsanlık tarihinin en büyük buluşu tekerlek, ulaşımı, dolayısıyla yolları, kültürel etkileşimi, ilerlemeyi ve daha birçok şeyi etkileyecekti, ki öyle de oldu.

Tarihin sıfır noktası Ortadoğu3 İnsanlık bundan yaklaşık 5000 yıl önce yazıyı keşfetti. Önceleri yazının amacı sadece ticareti kolaylaştırmaktı. Daha sonra insan kendini yazarak anlatmaya başladı. Her şeyi yazdı. Edebiyatı, tarihi, sanatı, bilimi, kanunları ve duygularını… Tarihin akışı bundan sonra daha başka seyretti. İnsanlık bu büyük gelişmeye de yine Ortadoğu’da imza attı. 

Dünyanın ilk savaşı da Ortadoğu’da yapıldı4İnsanın en temel çelişkisi çatışmadır. İnsan çatışmayla var olur. Bu da tarihin başından bu yana değişmez kural olarak kendini göstermiştir. Ortadoğu’da kurulan ilk medeniyetler arasında da ihtilaflar olmuş, çatışmalar çıkmış ve savaşlar olmuş. Dünyanın tanık olduğu ilk savaş, bugün İsrail toprakları arasında yer alan Megiddo’da yapılmıştır.


 


 

Dünyanın ilk barışı da Ortadoğu’da yapıldı5Savaşan insan bir süre sonra barışmayı da bilmiş. Ticaretin, kültürlerin ve yaşamın devam edebilmesi için barışa ihtiyaç duymuşlar. İlk savaşa ev sahipliği yapan Ortadoğu coğrafyası doğal olarak ilk barışa da ev sahipliği yaptı. Dünyanın ilk büyük barış anlaşması antik Mısır’da Kadeş’te yapılmıştır.

Türkler tüm Ortadoğu coğrafyasını tam 5 asır yönetti6Orta Asya’dan göç eden Türklerin büyük bir kısmı Ortadoğu’ya yerleşti. Burada devletler kurdu, medeniyetler inşa etti. Tarihin akışı ve coğrafyanın dinamikleri Türkleri Anadolu‘ya sürükledi. Anadolu’da Türk tarihinin en büyük devletini kuran Türkler, Ortadoğu’ya tekrar el uzattı ve tam 5 asır yönetti.

Ortadoğu dünyanın kaderini değiştiriyor7Bu kadar tarihi, jeopolitik ve siyasi öneme sahip olan coğrafya elbette dünyanın da gidişatına etki etti. Sömürgecilikten, petrole, terörden, mezhep çatışmalarına, savaşlardan darbelere, işgallerden direnişlere uzanan geniş bir yelpazede, Ortadoğu hep dünyanın ilgi odağı oldu.


Kaynak:Mynet

YORUMLAR

  • 0 Yorum