Sınırsız Mesajlaşma Ebeveyn Denetimine Takılacak

Çocukların sosyal medya kullanımını gözetim altında tutma fikri hemen hemen her ebeveynin üzerinde uzlaştığı bir konu. Zararlı içerik, dijital zorbalık, kötü niyetli hesaplar sosyal medyaya yönelik en önemli endişe kaynaklarından sadece birkaçı.

Sınırsız Mesajlaşma Ebeveyn Denetimine Takılacak
14 Ekim 2018 - 10:52 - Güncelleme: 15 Ekim 2018 - 09:41
Fakat sosyal medya kullanımını endişe nedeni haline getiren sorunların tamamı, sosyal medya araçlarının kendilerinden kaynaklanmamaktadır. Zira araçlar kadar bizim onları nasıl kullandığımız da oldukça önemli.

Sosyal medya kullanımı konusunda endişe uyandıran bir diğer neden ise uzayan arkadaş sohbetleri nedeniyle yatma zamanının ötelenmesi, dahası çocuklar yatmış olsalar dahi verimli bir uyku çekilmesine engel olan geyik muhabbetleri. Bu muhabbetler esnasında karanlık odada aydınlık mavi ekrana bakan çocukların beynine hiç de hoşlanmayacağımız bir ileti gidiyor; “hava aydınlık, daha uyumamalısın.”

Facebook ebeveynlerin bu sorunlarını çözmek için yeni bir özellik duyurdu: Sleep Mode.

 

facebook-sleep-mode-uyku-modu

Sleep Mode özelliği Facebook’un çocuklara özel mesajlaşma uygulaması olan Messenger Kids ile hayatımıza giriyor.

Çocuklarda henüz gelişmemiş olan öz kontrol yetisi nedeniyle ebeveynlerin dijital mecraları kullanan küçük dostlarımızı denetim altında tutması gerekiyor. Sıklıkla arkadaşlarla yapılan tatlı sohbetler, tatlı bir uykudan daha eğlenceli gelse de uzmanlar uyku öncesi akıllı telefon kullanımının istenmeyen kalıcı sonuçlara neden olabileceği konusunda bizleri uyarıyor. Açıklanan verilere baktığımızda gece kuşları da bu durumdan habersiz değil.

Digital Awarenes UK’ın yayınladığı verilere göre yatağa giren gençlerin;


%45’i uyumadan önce telefona bakıyor
%10’u gece boyunca telefonlarına 10 kezden daha fazla bakıyor
%68’i geç saatlere kadar ekrana bakarak uykusuz kalmanın okul başarısını olumsuz yönde etkilediğini söylüyor


facebook-uyku-modudijital karalama defteri mridvano mustafa ridvan ozdemir

Yukarıda sıraladığımız olumsuz sonuçlar ile yüzleşmemek için çocuklarınızın sohbet programı kullanımlarını sınırlamanız elzem gibi görünüyor. Sleep Mode seçeneği aktif hale getirildiğinde bu denetimi hafta içi ve hafta sonu olmak üzere iki bölümde düzenleyebiliyorsunuz. Belirlediğiniz saat geldiğinde de çocuklarınız “uygulama uyumaya gitti” mesajı ile karşılaşacak ve sohbet uygulamasını kullanamayacak.

Öz denetim ile çocukların uykuya gitmesi hepimizin tercihi fakat dürüst olalım, hangimiz o yaşlarda en az 10 kez annemize “yat oğlum/kızım” dedirtmeden yattık? 

YORUMLAR

  • 0 Yorum