Soçi zirvesinde neler oluyor? İşte son dakika gelişmeler

Suriye'nin kaderinin belirlendiği Rusya'daki zirveden Suriyelilerin kendi kaderlerini belirlemesi kararı çıktı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran ve Türkiye'ye teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada terör vurgusu yaptı

Soçi zirvesinde neler oluyor? İşte son dakika gelişmeler
22 Kasım 2017 - 20:07 - Güncelleme: 23 Kasım 2017 - 09:51
Dünyanın gözü Türkiye, İran ve Rusya'nın aynı masada toplandığı Soçi'deki zirvedeydi. Bu kritik zirve öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir araya gelmişti. Bu ikili görüşmenin ardından da dünyanın izlediği üçlü zirve başlamıştı. Görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, Putin ve Ruhani, görüşmenin detaylarına ilişkin bilgiler verirken zirveden, Suriye'de çatışmaların bitirilmesi ve Suriyelilerin kendi kaderlerini belirlemesi kararı çıktı.

 Soçi'de Türkiye, Rusya ve İran liderlerinin gerçekleştirdiği Suriye zirvesi sona erdi. Üç lider ortak basın toplantısı düzenleyerek toplantıda alınan kararlara ilişkin mesajlar verdi.

ERDOĞAN'DAN TERÖR VE PYD MESAJI

 Soçi'de yapılan zirve sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan da Suriye'nin ve bölgenin geleceğine ilişkin önemli mesajlar geldi. 

''Rusya ile yoğun diyaloğumuz devam ediyor.

Bugün, değerli dostlarım Sayın Putin ve Sayın Ruhani ile gerçekten kritik görüşmeler yaptık. Suriye'de ateşkesin tesis edilmesiyle ilgili attığımız adımları müzakere ettik.

Bugünkü ortak açıklamamız, işbirliğimizi yansıtan ilk adımdır. Özgür,adil ve şeffaf bir siyasi süreç konusunda mutabıkız. Ulusal Suriye kongresi için çalışacağız

2254 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararında tanımlandığı üzere, Suriye halkının öncülüğünde ve sahipliğinde yürütülecek kapsayıcı, özgür, adil ve şeffaf bir siyasi sürecin hayata geçirilmesine yardımcı olmak husunda görüş birliğine varmış bulunuyoruz.

Bugün gerçekleştirdiğimiz istişarede, Suriye'de güven artırıcı önlemlerin hayata geçirilmesini kararlaştırdık.''

PYD MESAJI

Terörist unsurların siyasi çözüm sürecinden dışlanması önceliğimizdir. Eli kanlı çeteyi meşru aktör olarak göremeyiz.

Afrin'deki olumsuzlukların da giderilmesi gerek

RUHANİ'DEN ÖZGÜR SEÇİM VURGUSU

İran Cumhurbaşkanı Ruhani de zirve sonrası önemli mesajlar verdi.İşte Ruhani'nin konuşmasından satırbaşları: 



''Bu toplantı öyle bir zamanda yapılıyor ki, bu süreç içinde üç ülkenin beraber yaptığı çalışma, Suriye'de barış ve istikrarın oluşması için zemin hazırlamıştır.

Bugünkü toplantı çok açık bir toplantıydı. Üç ülke kendi fikirlerini çok açık bir şekilde beyan ettiler. Burada amaç Ulusal Kongre'nin oluşması.

ÖZGÜR VE ADİL BİR SEÇİM

Bu kongrede bütün aktif partiler, Suriye'ye karşı ve hatta Suriye taraftarı olanlar bu kongrede birleşecekler ve Suriye'nin geleceği için müzakere yapacaklar.

Ve bu kongrede yeni anayasa için zemin oluşacak. Ve özgür, adil bir seçim yapılacak.''

İLK AÇIKLAMA PUTİN'DEN

Bu önemli toplantının ardından ilk açıklamayı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yaptı. İşte Putin'in açıklamasından satır başları:

''Çatışmaların tamamen durdurulması, çatışmasızlık bölgelerinin istikrar kazanması gibi konularda öncelikli adımlarımızı belirledik. Öncelikle Suriye içindeki grupların bu konuda görüşebilmeleri için platformun oluşturulmasına karar verildi. İran ve Türkiye’nin Ulusal Suriye diyalog konseyinin toplanması konusunda desteklerini görüyoruz.''

KENDİLERİ KARAR VERMELİLER

''Gelecekteki devlet yapısının, anayasasının nasıl olacağı, yapılacak seçimlerin nasıl gerçekleştirileceğini görüştük. Cenevre süreci de görüşülecek. Suriyeliler Suriye'nin kaderine kendileri karar vermeliler.''

YORUMLAR

  • 0 Yorum