Ek Gelir Kaynağı : Figüranlık !

Diziler, filmler, reklamlar… Günümüzde, televizyonda bunların dışında bir şey görmek oldukça zor hâle gelmeye başladı.

Ek Gelir Kaynağı : Figüranlık !
09 Haziran 2016 - 19:38 - Güncelleme: 10 Haziran 2016 - 10:29
Bu saydıklarımızın hemen hemen hepsinde, başrolde ki 3-4 oyuncunun yanında , en az 20-30 kalıcı oyuncu daha görev alıyor. Ancak bunların da dışında kalıcı olmayan, arkada yürüyen, bir çoğunun yüzünü dahi görmediğimiz bir çok yardımcı oyuncu(figüran) yer alıyor

Öyle ki, sadece bir sahne çekimi için bile 100-200 , yapımına göre belki çok daha fazla figüran talep edilebiliyor.

Yapım şirketleri, bu büyük organizasyonla kendileri ilgilenmiyorlar. Bu hizmeti cast ajanslarından satın alıyorlar.

TV dizilerinin yaygınlaşması ve yerli sinemamızın gelişiyor olmasının da etkisiyle, özellikle İstanbul’da bir çok cast ajans faaliyete başladı.

oscars-1

Bu ajanslara başvurarak öncelikle hangi günler çekimlere katılabileceğinizi bildirerek kayıt oluyorsunuz. Bir ajansa bağlı kalmayarak 2-3 ajansa kayıt olduğunuzda ise çağrılma şansınızı arttırmış oluyorsunuz.

Genel ücretlendirme hakkında bir fikir verecek olursak; ortalama olarak bir dizi setinden 35 TL , bir sinema filmi setinden 50 TL , bir reklam çekiminden ise 65 TL alıyorsunuz. (Tutarlar tabi ki şirketlere göre değişiklik gösterebiliyor.)

 

Aklınıza gelebilecek bazı sorulara da burada cevap vermek isteriz;

*Kaç saat çalışılıyor ? 

Ortalama bir set 8 saat sürmekle beraber, 1-2 saatte bittiği olabiliyor, 20 saat sürdüğü de. Ancak çok uzun sürdüğünde genelde ücret daha yüksek veriliyor. Örnek: 35 TL yerine 70 TL.

*Sete Nasıl Gidilir , Nasıl Geri Dönülür ?

Ajanslar genellikle merkezi bölgelerden servis kaldırıyor, ancak siz isterseniz kendi imkanlarınızla da gidebiliyorsunuz. Eğer gece saatleri ise evinizden alınarak evinize bırakılıyorsunuz.

*Arandığımda gitmezsem ne olur ?

Ajanslar reddedilmeyi pek sevmezler. Bu tarz durumlar tekrarlanırsa sizi aramamaya başlayacaklardır.

*Ücretimi nasıl alırım ?

Kayıt sonrası , ajanslar anlaşmalı oldukları bankalarda hesap açmanızı istiyorlar. (Bu hesaplardan hesap işletim ücreti alınmıyor, çünkü hesabınız maaş hesabı olarak açılıyor.) Ücretiniz her ayın belirli gününde aylık olarak bu hesaplara yatırılıyor.

yeşilçam*Bu işi yapanlar ne kadar kazanıyorlar ?

Bu işi yapan bir emekli ya da ev hanımı ayda ortalama 750 TL , sadece bu işi yapmak isteyen bir genç ayda ortalama 1200 TL (çünkü gençler daha çok tercih ediliyor) , sadece haftasonları bu işi yapmak isteyen birisi ise ayda ortalama 300 TL  gelir elde edebiliyor. (Rakamlar abartılarak yazılmamıştır, eğer fiziksel olarak yorgunluğa dayanabilirseniz bu rakamlar daha da artabilir.)

*Nasıl Bir İş ?

Sette genel olarak , oynadığınız sahne o dizi/film/reklam yayınlanırken 1 dk. geçecektir ve siz ekranda büyük ihtimalle kendinizi göremeyeceksiniz bile. Ancak yine de çekimler saatlerce sürebilmektedir. Sizden istenen genellikle beklemeniz olacaktır. Çekim için gelmeniz istendiğinde ise 5 dk. yürümeniz ya da durmanız talep edilebilir.O zaman bu işin nesi yorucu diye soracak olursanız, bu bekleme sürelerinizin bazen 15 saat kadar çıkabildiğini söyleyebiliriz.

*Yemek ?

Set sırasında çekimin uzunluğuna göre, yemek ya da atıştırmalıklar verilmektedir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum