Suriye'de her şey birbirine karıştı

İç savaşın 7 yıldır devam ettiği Suriye'de Şam yönetiminin terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD/YPG'nin yanında saf tutmasıyla birlikte bölgede her şey birbirine karıştı. Komünizm karşıtı ABD, Kobani'de Marksist PYD/YPG ile ittifak içinde, Afrin'de PYD/YPG, Rusya'nın dsteklediği Esad güçleriyle anlaşırken Şam yönetimi PYD/YPG'ye İran destekli Şii milisleri gönderdi. İki büyük düşman Şii milisler ile ABD dolaylı yolda aynı safta bir araya gelmiş oldu.

Suriye'de her şey birbirine karıştı
21 Şubat 2018 - 10:39
Suriye'de her geçen gün değişen ittifaklar, “can düşmanlarını” bile biraraya getirebiliyor. Türkiye'nin başlattığı Afrin operasyonu, Suriye'deki tüm oyunu bozdu. O kadar ki, tüm dünyada birbirine karşı mücadele eden güçler, aynı safta yer almaya başladı.

İLGİLİ HABERReuters iddiası: Suriye Afrin'e giriş yaptıReuters iddiası: Suriye Afrin'e giriş yaptı

TSK'nın Afrin müdahalesinin ardından, PKK uzantısı terör örgütü PYD ve YPG'nin kurduğu ittifaklar, Suriye'de “olmaz” denilen işbirliklerinin de önünü açtı.

AFRİN'DE SON DURUM ŞÖYLE;


Yıllarca komünizmle mücadele eden ABD, Suriye'de “en büyük müttefik” olarak köklerini Marksist ideolojiden alan bir terör örgütünü, PYD-YPG'yi seçti.



Ancak aynı terör örgütünün, Suriye'nin kuzey batısındaki “müttefiki”, ABD'nin en büyük rakibi Rusya. PYD-YPG Suriye'nin kuzey batısında kalan Afrin bölgesinde, Rusya'dan aldığı destek sayesinde yerleşti.



Türkiye'nin Afrin'e, PYD-YPG'ye yönelik operasyonu ile sıkışan örgüt, bu kez Şam yönetiminden, yani Esad rejiminden yardım istedi.



Esad da Afrin'e kendi ordu birliklerini değil, en büyük müttefiki olan İran'ın eğitip donattığı, desteklediği Şii milisleri gönderdi.



Böylece, “can düşmanı” olan ABD ve İran, PYD-YPG destekçiliğinde biraraya gelmiş oldular. Afrin'de YPG-PYD'ye “yardıma gelen” Şii milislerin, burada ABD'nin -Ankara'nın tüm itirazlarına rağmen- PYD-YPG'ye vermiş olduğu silahları elde edip, kullanabilecekler.



Yani ABD, can düşmanı İran'ın desteklediği Şii milislere dolaylı olarak “silah ve mühimmat desteği vermiş” de olabilecek.

YORUMLAR

  • 0 Yorum