PKK'yı sahiplendi Türkiye'yi kaybetti

Türkiye’ye terörle mücadelede geri adım attıramayan Almanya, apar topar Federal Meclis’e getirdiği sözde Ermeni tasarısını kabul etti. Türk Büyükelçisi Ankara’ya çağrıldı, ilişkiler gerildi.

PKK'yı sahiplendi Türkiye'yi kaybetti
03 Haziran 2016 - 11:06 - Güncelleme: 04 Haziran 2016 - 12:23
Alman Meclisi Bundestag dün tarihi bir skandalla, 1915 olaylarını sözde ‘Ermeni Soykırımı’ olarak kabul eden yasayı kabul etti. Türkiye’ye terörle mücadelede geri adım attıramayan Almanya bu kararı alırken parlamentoları önünde terör örgütü PKK, PKK’nın Suriye kolu PYD, Ermeni ve Yunan bayraklarının açılması, aslında yasanın amacının Türkiye düşmanlığı olduğunun kanıtı gibiydi. Yasanın mimarının ise Cizre’deki operasyonlarda köşeye sıkışan PKK’lıları kurtarmaya  ve Türk-Alman ilişkilerini germeye çalışan sözde Türk kökenli Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir olması ve yasaya karşı çıkan tek vekilin Alman Bettina Kudla olması dikkat çekti. Bu yasanın ne anlama geldiği ve sonuçlarının neler olacağını değerlendiren diplomasi kaynakları ve uzmanlar, kararın Türkiye’yi mülteci sorunu, AB üyeliği ve Suriye’de kurulacak bir PKK devleti konusunda köşeye sıkıştırmaya yönelik bir hamle olduğu görüşünde. ‘Soykırım yapmış tek millet olma’ utancından kurtulmak için Türkleri de soykırımcı ilan etmeye çalışıyor ve dünyanın diğer ülkelerinde de Alman vakıfları ile bu konuda kamuoyu oluşturuyor. 

Almanya’nın sözde Ermeni Soykırımı ne anlama geliyor?

- Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin: Almanlar, AB ile Türkiye arasındaki üyelik ilişkilerin dönüm noktasına geldiği, mülteci müzakeresi yaşandığı ve Ortadoğu’nun şekillendiği dönemde, sürecin Almanya’nın istekleri doğrultusunda yürümesi için Ermeni kartını oynuyor. Amaç Türkleri soykırımcı ilan etmek.  

-  YTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nurşin Ateşoğlu Güney: Bu, yeni Ortadoğu haritasını kendi istekleri doğrultusunda çizilmesi için Türkiye’ye uyguladıkları baskı araçlarından biri. 

- Sakarya Üniversitesi öğretim üyesi ve Ortadoğu uzmanı Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu:Almanya, bu yasayla Türkiye’yi yeni Ortadoğu haritası ve PKK’yla mücadele konusunda köşeye sıkıştırmaya çalışıyor.

MİLYONLARCA MÜLTECİYE UMUT DOĞDU

AB ülkeleri, Türkiye’nin misilleme olarak ‘Geri Kabul Anlaşması’nı iptal etmesi ve milyonlarca Müslüman Suriyeli mültecinin göçünden korkuyor. Geri Kabul Anlaşması’na göre, mülteciler Avrupa’ya kaçak olarak gitse bile Türkiye’ye iade edileceklerini bildiği için anlaşma sonrası göç oranı yüzde 80 azalmıştı. AB’nin Geri Kabul sürecini baltalaması nedeniyle, Suriyeli mülteciler yeniden yollara dökülebilir mi?

- Prof. Güney: Suriyeli mülteciler Avrupa’nın yolunu tutacaktır. Geri Kabul Anlaşması’nın sözü bile Türkiye üzerinden AB’ye Suriyeli geçişlerinin yüzde 80 azalmasına neden olmuştu. Türkiye, Geri Kabul anlaşmasını AB vize serbestisine eş zamanlı olacağını açıklamıştı ve AB bu serbestiyi vermeyerek süreci engelledi. Suriyeliler yeniden mülteci olma umuduyla yazın Avrupa yollarına dökülebilir.



ALMANYA ‘SOYKIRIMCILIĞA’ ORTAK ARIYOR

Bu konuda, daha önce dünyanın başka ülkelerinin parlamentolarında kabul edilen ‘Sözde Ermeni Soykırımı’ yasalarının, daha tasarı halindeyken sivil toplum örgütlerinin panellerinde tartışılması, gazete ve televizyonlarda yer alması gibi kamuoyu oluşturulması süreçlerinde Alman vakıflarının rolü ortaya çıktı. Almanlar, Türkleri neden ‘Soykırımcı’ olarak tescillemek istiyor?

- Prof. Bilgin: Alman devleti, medyası ve vakıfları, bir süredir Yahudi Soykırımı utancını hafifletmek ya da sulandırmak için dünyada soykırım suçuna ortaklar bulma girişiminde. Bu amaçla Ermeni meselesinin kullanıyorlar. Türkleri de ‘soykırımcı’ ilan etmek, dünyadaki tek soykırımcı millet olma yalnızlığından kurtulmak istiyorlar. Yoksa, bir tarihi olayı aydınlatmak derdinde değiller”

ALMANYA ORTADOĞU’DAN SİLİNİR

Karar, sözde Ermeni soykırımının hukuki tanınması mıdır?

- Prof. Güney: Bu ilk parlamento kararı da değil, daha önce Rus ve Fransız parlamentoları da aynı kararı geçirdi. Parlamento kararlarının hukuki bir bağlayıcılı olmaz.

Türkiye, misilleme olarak hangi adımları atabilir?

- Prof. Güney: Türkiye, Almanya Büyükelçisi’ni geri çekerek diplomatik ilk adımını attı. Devlet ihalelerinden men gibi adımlar da olabilir. 800 bin Türk kökenli seçmeniyle de etkili olabilir. 

- Prof. Sofuoğlu: Türkiye, son dönemde Ortadoğu politikası konusunda ABD ve Rusya ile yakınlaşma sürecine girdi , bu Alman çıkarlarına ters. Türkiye’de Alman Askeri üssü kurmaktan, bölgedeki enerji kaynaklarının kontrolüne kadar bir dizi talepleri var. Bu tasarının geçmesiyle, Almanya Ortadoğu’dan silinir. Geri Kabul anlaşması fiilen etkisini yitireceği için milyonlarca ‘Müslüman Suriyeli Avrupa sınırlarına dayanır. Bu, sadece Almanya değil Avrupa Birliği’nin de parçalanması ile sonuçlanır.

ÖNCE PAŞASIYLA YÜZLEŞSİN

Almanlar ‘1915 olaylarında Osmanlı’nın müttefiki Alman İmparatorluğu’nun rolüyle yüzleşecekleri’ni söylüyor. Dönemin Osmanlı Genelkurmay Başkanı Bronsart von Schellendorf’un bu tehcir kararını aldığı biliniyor.

- Prof. Bilgin: 1915’de, I. Dünya Savaşı sırasında, Osmanlı Doğu cephesinde Ruslarla savaşırken, bu bölgede bulunan Ermeni çeteleri Osmanlı’ya karşı ayaklanmış ve katliam yapmıştı. Alman komutanın da yönlendirmesiyle bu bölgedeki Ermeniler güvenli bir şehir olan Halep’e nakletmiş, buna tehcir denmişti. Bu sırada, hayatını kaybeden Ermeniler olmuştu ve Türkiye bunu da kabul ediliyor. Almanya bir şeyle yüzleşecekse, Alman komutanıyla yüzleşsin.

MERKEL PİŞKİNLİĞİ

Almanya Başbakanğ Angela Merkel, Federal Meclisi’nin utanç karanının ardından herhangi bir konuda farklı görüşlerde olunsa da Türkiye ile dostane ve stratejik ilişkilerin yelpazesinin çok geniş olduğunu söyledi. Almanya ile Türkiye’yi birbirine bağlayan birçok şey olduğunu söyleyen Merkel, “Herhangi bir konuda farklı görüşlerde de olsak ilişkilerimizin, dostane ve stratejik ilişkilerimizin yelpazesi çok geniş. Savunma konularından diğer birçok konuya kadar” dedi. Merkel, Türkiye ile Ermenistan arasındaki diyaloğu teşvik etmek için çaba harcadıklarını da iddia etti.



OBAMA BİLE BU ÇÖZÜMÜ İŞARET ETTİ

Ermeni sorununu aydınlatmak için ne yapmalı?

-Prof. Bilgin: Almanya veya diğer devletler, bu konuda bağımsız tarihçiler heyeti kurulmasına, konunun Alman, İngiliz, Rus, Osmanlı arşivlerindeki döneme dair belgeleri araştırarak aydınlatmasına yardımcı olmalı. Konuyu politik malzemeye çevirmemeli. Türkiye, uzun yıllardır konunun bağımsız tarihçiler tarafından araştırılmasını istiyor ve çıkacak sonucu da kabulleneceğini açıklıyor.

- Prof. Güney: Ermeni diasporasının en güçlü olduğu yer ABD ve orada ABD Başkanı Obama bile ‘Bu konuyu tarihçiler çözer, çözüleceği yer parlamento değil’ dedi. Konuyu, bağımsız tarihçiler araştırmalı.



TEK YÜREKLİ ELBİZİM İŞİMİZ DEĞİL

Almanya’da Federal Meclis sözde Ermeni soykırımı tasarısını oy çokluğu ile kabul ederken, oylamada 1 çekimser ve 1 de hayır oyu çıktı. Tek ret oyunu veren Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Milletvekili Bettina Kudla, Almanya dışındaki ülkelerde tarihi değerlendirmelerde bulunmanın Alman meclisinin görevi olmadığını belirtti. Mecliste yapılan oylamada neden ret oyu verdiği konusunda kişisel internet sitesinden yazılı açıklama yapan Kudla, “Diğer ülkelerdeki olaylarla ilgili tarihi değerlendirmelerde bulunmak, Alman Federal Meclisi’nin görevi değildir. Tarihi olayların değerlendirilmesi söz konusu ülkelerin, bu durumda da Türkiye Cumhuriyeti’nin sorumluluğundadır. Söz konusu karar tasarısı, anılan soykırım değerlendirmelerine, örneğin tarihçileri kaynak göstermemektedir” ifadelerini kullandı. Mecliste kabul edilen kararın ne gibi siyasi ve maddi sonuçlar doğuracağının da bilinmediğini ifade eden Kudla, Türkiye ile olan ilişkilerin bu kararla zedeleneceğini kaydetti.

CUMHURBAŞKANLIĞI: Seyirci kalmayacağız

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: Türkiye tarihiyle yüzleşmekten hiçbir zaman kaçınmamıştır. Fakat yalan, propaganda ve algı operasyonlarına da elbette seyirci kalamaz. Tek taraflı yaklaşım, AİHM kararlarıyla da çelişkilidir. Sonuçlarını düşünmesi gereken Almanya’dır.

DIŞİŞLERİ: Utanç verici hukuksuz karar

Dışişleri Bakanlığı: Alman Parlamentosu’nun itibarı bakımından utanç verici bir karar. Ermeni anlatısını gerçek gibi dayatmaya çalışan, cehalet ve hukuka saygısızlık örneği. Bu mantık dışı siyasetin ciddi öz eleştiriye ihtiyacı vardır. Türkiye’nin Alman Parlamentosu’ndan öğreneceği hiçbir şey yoktur.

KURTULMUŞ: Bu karar yok Hükmündedir

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş: Türkiye için bu karar yok hükmündedir. ‘Çarpıtılmış ve mesnetsiz’ bir takım iddiaları ‘soykırım’ olarak kabul edilmesi tarihi bir hatadır. Bu dostluk ilişkisine yakışan bir karar değildir. Bu karara her platformda gereken cevabı elbette vereceğiz.

AZERBAYCAN: Tarihi bir sahtekarlık

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı: Ermenistan’ın 1 milyondan fazla Azeriye uyguladığı etnik temizliğe, Hocalı Soykırımı’na kayıtsız kalındığı halde, sahteleştirilmiş bir konuyla ilgili karar kabul edilmesi çifte standartların açık örneği. Bu tarihi sahtekârlık örneğiyle Almanya dünyayı yanıltıyor.

DÜNYADAN KINAMA YAĞDI

“#ErmeniyiBırakSolingeneBak”, “Soykırım Yalanına DUR de” ve “#Almanya” etiketleri Twitter’ın en çok konuşulanlar listesinde uzun süre ilk sırada yer aldı. “Yalanlar gerçek olmaz”, “Soykırım arayanlar Suriye’ye, Gazze’ye, Doğu Türkistan’a, Myanmar’a baksın” mesajları dikkat çekti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum