Timokinon;Çörek Otundaki Kusursuz Bileşik

Bitkiler ilk insan var olduğundan beri hep hastalıkların tedavisi için mükemmel bir kaynak teşkil etmiştir.

Timokinon;Çörek Otundaki Kusursuz Bileşik
23 Haziran 2018 - 09:37 - Güncelleme: 23 Haziran 2018 - 20:40
Teknolojinin akıl almaz şekilde hızlı gelişimi sayesinde çoğu şeyin yapay-sentetik olduğu şu çağda ise insanoğlu tekrar organik ve doğal olana yönelim göstermiştir. Bu yöneliminse haliyle bilimsel çalışmaların yönünü de bu tarafa kaydırdığı aşikârdır. Bunun çarpıcı bir örneği ise bizim çörek otu diye bildiğimiz bilimsel adı Nigella Sativa olan bitkidir. Aslında geçmişi de çok sağlamdır, dini temeli bile vardır. Hz. Muhammed çörek otunu ölüm dışındaki her derde deva olduğunu belirtmiştir. İncil’de ise küratif yani tedavi edici siyah kimyon olarak geçer.

Doğu tıbbında yüzlerce senedir çörek otu tohumu astım, bronşit, iltihap, egzama, ateş, grip, hipertansiyon, öksürük, baş ağrısı, baş dönmesi, diyabet, böbrek ve karaciğer bozuklukları, sinir bozuklukları, romatizma, kanser ve ilgili iltihaplı hastalıklar, gastrointestinal rahatsızlıklar dahil birçok durumda kullanılmıştır.

Timokinon Nedir?

Timokinon (2-izopropil-5-metilbenzo-1, 4-kuinon) çörek otunda yer alan uçucu yağların içinde en bol bulunanı ve çörek otunun biyolojik etkilerinden esas sorumlu en biyoaktif bileşiğidir. Timokinon(TQ) hidrofobik bir bileşiktir, kanımızda çok yüksek oranda proteinlere bağlanarak taşınır. Bu başka ilaç kullanımında dikkat edilmesi gereken durumu da beraberinde getirir.

timokinonTimokinon molekülü

Timokinonu hileli yapan özellikleri ise antioksidan, antiinflamatuar, İmmün düzenleyici, antikanser, antimikrobiyal, hepatoprotektif, gastroprotektif, nefroprotektif, nöroprotektif, hipoglisemik ve antidiyabetik, hipolipidemik, antihistaminik oluşu, kalp ve solunum sistemi hastalıklarında, apoptozda etkili olmasıdır. ( Baya oyundaki hileli itemler gibi adam mübarek 

YORUMLAR

  • 0 Yorum