Tüp bebek tedavisindeki son gelişmeler

Tüp bebek tedavisi, doğal yollardan bebek sahibi olamayan anne baba adayları için büyük umutlar vadediyor ancak maalesef her vakada iyi sonuçlar almak mümkün değil ve uzmanlar daha fazla kişinin çocuk sahibi olabilmesi için ellerindeki tüm imkanları kullanıyorlar

Tüp bebek tedavisindeki son gelişmeler
14 Eylül 2017 - 20:44 - Güncelleme: 14 Eylül 2017 - 21:10
Tüp bebek tedavisinde son teknolojik gelişmeler ise her sene daha fazla insanın tüp bebeğin nimetlerinden faydalanmasına müsaade ediyor. Zira gelişen teknoloji ve yöntemler sayesinde tedavinin başarı ihtimali günden güne artış gösteriyor.

Bu gelişmeleri farklı başlıklar altında değerlendirerek bir özetlemek yerinde olacaktır.

Vitrifikasyon

Vitrifikasyon tekniği embriyoların dondurulmasına ve daha sonra tekrar kullanılmalarına imkan tanıyor ve böylece başarısız denemelerin ardından hemen yeni bir deneme yapılması da mümkün oluyor. Eskiden kullanılan yavaş dondurma programının aksine çok daha yüksek başarı oranlarına sahip olması ise onu oldukça cazip kılıyor.

Dinamik Embriyo Görüntüleme

Eskiden oluşturulan embriyoların laboratuvar ortamında saklanması esnasında incelenmeleri gerektiğinde saklandıkları inkübatörden çıkarılmaları gerekiyordu ve bu da embriyonun kötü koşullara maruz kalmasını mecburi kılıyordu. Artık dinamik embriyo görüntüleme sayesinde embriyoyu içerisinde bulunduğu ortamdan çıkartmadan sürekli incelemek ve gelişimini gözlemlemek mümkün oluyor.

IMSI

IMSI yöntemi, tüp bebekte kullanılacak olan spermlerin binlerce kat yakından görülebilmelerine imkan tanıyor ve bu sayede mikroenjeksiyonda kullanılmak 

üzere en iyi spermlerin seçimi de mümkün oluyor. Bu yöntem ile artık embriyonun çok daha sağlıklı bir şekilde oluşturulması, tüp bebek tedavisinin başarı şansını da doğrudan etkilemektedir.

Kapsamlı Kromozomal Tarama

Kapsamlı kromozomal tarama sayesinde embriyonun kromozom incelemeleri gerçekleştirilebiliyor ve böylece genetik herhangi bir problem olup olmadığı tespit edilebiliyor. Genetik problemlerin tüp bebek tedavisindeki düşüklerin en temel sebeplerinden birisi olduğu düşünüldüğünde, tedavinin hem bebeğin sağlıklı olması açısından hem de embriyonun rahme tutunması açısından oldukça önemli olduğu barizdir.

ERA Testi

Tüp bebek tedavilerinde karşılaşılan en büyük sorun embriyonun rahme tutunamamasıdır ve bu durumda yeniden pek çok işlemi gerçekleştirmek gerekir, gebelik de oluşmaz. Dolayısıyla ERA testinin rahim dokusunun incelenmesine imkan tanımasıyla birlikte embriyonun rahme aktarılacağı gün daha doğru bir şekilde seçiliyor ve bu sayede düşük ihtimali ciddi anlamda azalıyor.

Zira rahim dokusu üzerinde yapılan inceleme sayesinde rahmin o gün embriyoyu kabul edip etmeyeceği anlaşılabiliyor başarının en yüksek göründüğü günde embriyo transferi yapılarak tedavinin genel anlamda başarılı olması sağlanıyor.

Tüp bebek tedavisinde kullanılan en son yöntemler bu şekildeler ancak her geçen gün yeni tekniklerin geliştirilmesi, denenmesi ve kullanıma geçmesi ile birlikte tedavinin başarı oranları ciddi anlamda artış

gösteriyor. On yıl önceki başarı oranları ile bugün arasında uçurum mevcut ve bu yüzden geçmişte tüp bebek tedavisinden başarılı sonuçlar alamayanların bile yeni tedavi yöntemleri konusunda uzmanlara ,başvurmaları, çok istedikleri çocuklarına kavuşma konusunda onlara ciddi anlamda yardımcı olacaktır

Kaynaklar: 1. 2

YORUMLAR

  • 0 Yorum