Türk Kadınının Norveç'li Bir Kadınla Yaşam Koşullarını Kıyaslayan Mutluluk Analizi

Ekşi Sözlük yazarı “highpriestess”, Türk kadınıyla ilgili yapılan kinayeli göndermelere cevap niteliğinde bir yazı yazmış. Karşılaştırmalı örnek üzerinden Türk kadınının asıl derdi neymiş, bakalım.

Türk Kadınının Norveç'li Bir Kadınla Yaşam Koşullarını Kıyaslayan Mutluluk Analizi
12 Kasım 2017 - 12:16
Ortalama bir insanın mutluluğuna etki eden temel faktörler neler? 

basitçe: sağlık, ekonomi, iş, aile, çevre. norveçli ingrid ve türkiyeli ayşe, bedensel sağlığı yerinde iki genç kadın. hadi mutluluklarına etki eden temel faktörleri kıyaslayalım.

1) ekonomi

global gayri safi yurtiçi hasıla sıralamasında; ingrid’nin memleketi 30. sırada iken ayşe’nin memleketi 18. sırada.

lakin ayşe bu konuda kendisini şanslı hissedemiyor çünkü ayşe’nin memleketi gni sıralamasında 60. iken, ingrid’nin memleketi dünya’da ilk 5’in içinde.

ingrid’nin norveç’inde, yaşam standardını yükseltmeyecek olan bir ekonomi kimsenin ilgi alanına girmezken, ayşe’nin türkiye’sinde kuru kuru nüfus artırmaya dayalı (gerekirse bu uğurda ülkenin demografisinin içine ederek) gdp’de dünya 2.si, kişi başına düşen milli gelirde dünya 70.si olan çin’dekine benzer bir ekonomik büyüme anlayışı hükum sürüyor. 1. roundda kazanan: ingrid.



2) iş

çalışma saatleri sıralamasına bakıldığında, ayşe’nin memleketi ingrid’nin memleketine 21 ülkelik bir fark atıyor. ingrid’nin ülkesinde insan hakları var.

ingrid tükenmişlik sendromuna girdiğini söylerek izin alma lüksüne sahip iken, ayşe kendi anneannesinin cenazesine gidebilmek için patronun önünde ağlamak zorunda kalıyor.

vasıfsız elemanların torpilleri ile kolayca iş sahibi olduğu ve vasıflı elemanların işsiz kaldığı türkiye’de ayşe, her zorluğa rağmen iş sahibi olduğu için şükrediyor ve adaleti beş para etmez bir hukuk sisteminde hakkını aramak için çırpınırken elindeki işi de kaybetmek istemiyor, bu yüzden hiç durmadan çalışıyor.

ayşe çalışmak için yaşıyor, ingrid ise yaşamak için çalışıyor. 2. roundda kazanan: ingrid.

3) aile

ingrid’nin normal bir ailesi var. ingrid’nin ailesi, 14 yaşında erkek arkadaş edindi diye ingrid’yi öldürmüyor.

ingrid bir gün evlenirse, eşinden dayak yeme olasılığı; ayşe’nin eşinden dayak yeme olasılığından çok daha düşük. ayşe gelinlik giydiğinde, ailesi ayşe’ye bekaretinin sembolü olsun diye hediye paketler gibi kırmızı kurdele bağlıyor.

ayşe’nin gerdek gecesinde kanlı çarşafı görmek için kapıda bekleyen ruh hastası bir kaynanası var.

ingrid’nin ailesindeki norveçli erkekler,dünya üzerinde ev işlerine en çok vakit ayıran erkekler iken, türk kadınları dünya üzerinde ev işlerine en çok vakit ayıran kadınlar.

çünkü ayşe’nin; maçolukta japon erkekleri ile yarışacak potansiyele sahip aile üyeleri var.  3. roundda kazanan: ingrid.

4) çevre

ingrid, evinden dışarı çıktığında düzenle sıralanmış güzel evler, düzgün sokaklar görüyor. kimseler ingrid’nin giydiği şort ile ilgili sayfalar dolusu yazı yazmaya gerek duymuyor.

ingrid sokakta güven içinde yürüyor. ayşe ise, evinden çıktığında arap saçı gibi birbirine girmiş yollar, çirkin binalar, kendisini sanki bir suç işlemiş gibi uzun uzun süzen insanlar görüyor. ingrid’nin ülkesinde tecavüz sıradışı iken, ayşe’nin ülkesinde bu sık rastlanan bir olay.

ayşe çevresinden korktuğu için, 30 derece sıcakta bile kot pantolon giyiyor. çevre faktörünü biraz daha genişletirsek, göreceğiz ki ingrid’nin memleketi büyük oranda isveç’e, biraz finlandiya’ya, çok az da rusya’ya komşu.

isveç, çöpünün bitmesi gibi büyük sorunlarla cebelleştiğinden, ingrid’nin memleketi isveç’e çöp satıyor. ayşe’nin memleketinin ise suriye, ırak ve iran gibi güllük gülistanlık diyarlara sınırı var. ayşe’nin ülkesinde her ay patlamalar oluyor.

ayşe en son patlak veren darbe girişiminden ötürü hayatında küçük aksaklıklar yaşıyor. ingrid stabil bir coğrafyada iken, ayşe geleceği belirsiz bir ortadoğu coğrafyasında. 4. roundda kazanan: ingrid.

5) sağlık

dünya sağlık örgütü’ne göre sağlık; sadece hasta olmamak değil, bedensel, ruhsal ve sosyal olarak tam bir iyilik halidir. başlarken; norveçli ingrid ve türkiyeli ayşe’nin, bedensel sağlığı yerinde iki genç kadın olduğunu varsaymıştık.

ingrid’nin yaşadığı ortam, ruhsal ve sosyal olarak tam bir iyilik haline sahip olmak için gerekli şartları kendisine sunuyor iken, ayşe’nin yaşadığı ortam, bu şartların hepsinde geride kalıyor.

ingrid, ruhsal ve sosyal olarak tam bir iyilik halinde olduğu için gülümsüyor. (sağlıklı)

ayşe, ruhsal ve sosyal olarak tam bir iyilik halinde olmadığı için gülümsemiyor. (sağlıksız) 5. roundda kazanan: ingrid.

ps: somurtun türk kadınları! ortadoğuda bir kadın olarak dünyaya gelerek en başından lanetlenmişsiniz zaten, bari somurtmaya hakkınız olsun.

YORUMLAR

  • 0 Yorum