"Türkiye'ye 2 cephe birden açılmış oldu"

Emekli Büyükelçi Faruk Loğoğlu, ABD'nin çekilme kararıyla birlikte Fırat'ın doğusu ve İdlib'de Türkiye'ye 2 cephe birden açıldığını söyledi.

"Türkiye'ye 2 cephe birden açılmış oldu"
28 Aralık 2018 - 09:16
Emekli Büyükelçi Faruk Loğoğlu, ABD'nin çekilme kararıyla birlikte Fırat'ın doğusu ve İdlib'de Türkiye'ye 2 cephe birden açıldığını kaydetti. Loğoğlu, Türk ordusu ile Suriye ordusunun karşı karşıya gelme potansiyelinin oluştuğunu da belirterek, ABD'nin IŞİD ile mücadeleyi koalisyon güçlerine ancak esas olarak Türkiye'ye bıraktığını ifade etti. ABD'nin yani bir yabancı gücün Suriye'den çekilmesinin doğru olarak nitelendirilmesi gerektiğini söyleyen Loğoğlu, ancak sadece ABD'nin değil, tüm yabancı güçlerin çekilmesi gerektiğini bildirdi.

Loğoğlu şöyle devam etti: "ABD'nin çekilmesi doğru bir adım. Bu kararın ardından sonra Türkiye'nin işi zorlaşıyor. İdlib'de Rusya'ya karşı sorumluluk altına girdi. Oradaki radikal terörist unsurların tampon bölgenin dışına çıkarılması görevini üstlendi. Trump tweet atıp bu işi Erdoğan yapar ona güveniyorum ifadesini kullandı. Bu iş, IŞİD'in kalıntılarının temizlenmesi. Bir yandan bitti diyor, diğer yandan da IŞİD varlığı ve temizlenmesi daha bitmedi diyor." Dolayısıyla Türkiye'ye iki cephe açılmış olduğunu vurgulayan Loğoğlu, "Birincisi İdlib, ikincisi Fırat'ın doğusunda. Türkiye açısından PYD-YPG meselesi var. Bütün bunlar Türkiye ile Suriye ordusunu karşı karşıya getirme potansiyelini de taşıyor. Rusya ve İran'ın Türkiye'nin yeni operasyonlar yaparak Suriye'deki kontrol ettiği bölgelerin artmasını istemez diye düşünmemiz de gerekiyor. O bakımdan ABD bir noktada koalisyon ortaklarına ve özellikle de Türkiye'ye IŞİD ile mücadeleyi ihale etti" diye konuştu.

IŞİD ile mücadelede aksamalar olduğunda çekilmenin uzayabileceğini dile getiren Loğoğlu, "IŞİD ile mücadele konusunda bu noktada rahatsızlıklar olacak, ABD'de de rahatsızlıklar olacak. Türkiye'ye verdiniz ama çabuk gitmiyor eleştirileri olacaktır. Çekilmenin en büyük sonuçlarından biri de Türkiye-Rusya ve İran arasındaki Suriye konusundaki nüansların daha belirgin hale gelmesi olacaktır. Yani İran ve Türkiye'nin Suriye'deki önceleri örtüşmüyor. Soçi ve Astana süreçleri sınırlı noktalarda üç ülkeyi bir araya getirdi ama ABD'nin yokluğunda bu üç ülke arasında görüş ayrılıkları keskin çizgilerle ortaya çıkacaktır" dedi. Bölgede kontrolun şu anda YPG ve PYD'de bulunduğunu aktaran Loğoğlu, şunları anlattı: "Bu şeklen doğru ama ABD, Türkiye'nin kaygılarını da biliyor. Hemen operasyon yapacağım diyen bir Türkiye var. Bu nedenle PYD-YPG'nin tercihleri de daraldı. Rusya PYD-YPG üzerindeki etkisini şimdiden arttırmak isteyecektir.  PYD ve YPG'nin, Suriye hükümeti ile görüştüğü zaten  ifade ediliyor Ayrıca şunu düşünüyorum, ABD'nin 2 bin askerini çekmesi hemen tamamlanacak bir iş değil. Bu ABD elini eteğini Suriye'den çekiyor anlamına gelmiyor."

Kaynak Yeniçağ:

YORUMLAR

  • 0 Yorum