Üç Soru Üç Cevap: İNSAN VÜCUDU

Kulağımızda neden çınlama hissederiz ? Çevremizdeki birçok kişinin, ‘’Of kulağım çınlıyor. Kesin birisi beni andı.’’ dediğine şahit olmuşuzdur.

Üç Soru Üç Cevap: İNSAN VÜCUDU
17 Ekim 2018 - 13:43
 İnsanları rahatsız eden bu çınlama sesin nasıl oluşuyor ? Kulak çınlaması kulaktan başlayıp beyne ulaşan işitme süreçlerinin herhangi bir aşamasında ortaya çıkan bir problemden kaynaklanabilir. Ancak, bu durumun sebebi genelde tüy hücrelerinin hasar görmesidir. Ses dalgaları kulağın içinde hareket ederken kokleadaki tüy hücreleri tarafından elektrik sinyallerine dönüştürülür ve sinir hücreleri tarafından beyne iletilir. Ama tüy hücreleri yüksek sesin ya da bazı ilaçların etkisiyle hasar görebilir. Sinyallerin beklenilen şekilde beyne iletilememesine sebep olan bu durum, sinir hücrelerinin anormal şekilde uyarılmasına yol açarak ses duyuluyormuş hissinin oluşmasına neden olabilir. Tüy hücrelerindeki hasar yüksek frekanslı seslerin algılanmasıyla ilgili problemlere yol açıyorsa kulak çınlamasının tonu tizdir. Hasar düşük frekanslı seslerin algılanmasıyla ilgiliyse duyulan seslerin tonu daha pestir.

Kaynak: https://www.sciencefocus.com/the-human-body/



Helyum neden sesimizi değiştiriyor ?

Televizyon şovlarında helyum gazının konuklara verildiğini ve komik anların yaşandığına birçok tanıklık etmişizdir. Evrende hidrojenden sonra en çok bulunan ve molekül kütlesi en düşük ikinci element olan helyum, neden sesimizi değiştiriyor ? Bunun nedeni sesin helyum gazı içinde daha hızlı hareket etmesinden kaynaklanmaktadır. Ses tellerinin hava yerine helyum gazı ile titreşmesi seste inceliğe neden olur. Ayrıca sesimizi değiştiren farklı gazlar da mevcuttur. SF6 gazı ise helyumun tersi olarak, havadan daha yoğun bir gazdır. SF6 gazı çekersek, ses kalınlığımız da artış gözlenecektir.

Kaynak: https://www.sciencefocus.com/the-human-body/why-does-helium-change-your-voice/



Parmak izlerimiz neden farklıdır ?

Cinayet ve hırsızlık olaylarının en büyük yardımcısı; parmak izleri… Bir olay yerinde bir kişiye ait parmak izlerinin bulunması o kişinin daha önce orada bulunduğunu gösterir ve bu durumun sebebi parmak izlerinin kişiye özel olmasıdır. Peki neden her insanın parmak izi farklı ?

İnsanların parmak izlerinin neden birbirinden farklı olduğunu anlamak için parmak izlerinin oluşma sürecine göz atmak gerekir. Bir insanın parmak izleri ana rahmindeyken oluşur. Gebeliğin 10. haftası civarında başlayan süreç 16-17. hafta civarında tamamlanır. Parmak izlerinin şeklini belirleyen, derinin en dış katmanı olan epidermis ile daha içteki katman olan dermis arasındaki etkileşimdir ve bu etkileşimi belirleyen pek çok etken vardır. Örneğin kan basıncı, kandaki oksijen miktarı, hormon seviyeleri, parmaklar ile amniyotik sıvı arasındaki etkileşim ve fetüsün rahim içindeki hareketleri bu etkenlerden bazılarıdır. Haftalar süren bir süreç boyunca tüm bu etkenlerin iki ayrı fetüs için aynı olması olasılık dışı olduğu için insanların parmak izleri birbirinden farklıdır.

Kaynak: https://www.sciencefocus.com/the-human-body/what-determines-your-fingerprint-pattern/ ve http://med.stanford.edu/news.html Editör / Yazar: Kuzey KILIÇ

YORUMLAR

  • 0 Yorum