Washington Post yazarı: "Erdoğan savaşı kaybetti"

Matt O'Brien, Türkiye'nin ekonomi politikası hakkında dikkat çekici ifadelerde bulundu. O'Brien, Türkiye'ye yatırım yapmanın artık cazip olmadığını belirterek Erdoğan'ın tüm gerçekliğe karşı "ekonomik savaş"ı kaybettiğini iddia etti.

Washington Post yazarı: "Erdoğan savaşı kaybetti"
10 Ağustos 2018 - 09:26
Washington Post yazarı Matt O'Brien, Türkiye'nin ekonomi politikası hakkında dikkat çekici ifadelerde bulundu.

Matt O'Brien'ın bugün yayımlanan, "Türkiye'nin tüm gerçekliğe karşı 'ekonomik savaş'ı” başlıklı yazısında; Türk Lirası'nda yaşanan değer kaybından bahsetti. Matt O'Brien, Türkiye'nin şu anki politikasının "dünyanın geri kalanını, kendisine 'ekonomik savaş' sürdürmekle suçlamak" olduğunu belirtti. 

MADURO VE ERDOĞAN BENZERLİĞİ

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun politikası ile Erdoğan'ın politikasının benzer olduğunu öne süren O'Brien, her iki liderin de yaşanan ülke sorunları için dünyanın geri kalanını suçladığını ifade etti. Washington Post yazarı, Maduro ve Erdoğan’ın, merkez bankaları üzerinde baskı uyguladıklarını belirtti.

Erdoğan'ın faiz oranlarını düşük tutmasıyla, enflasyon oranının yüzde 15,9 seviyesine çıktığını belirten O'Brien, ekonomik sıkıntıların tam bir kriz geçirene kadar durmayacağını iddia etti.

"ERDOĞAN'IN POLİTİKALARI SONUCU..."

O'Brien yazısında, Türk bankalarının ve şirketlerinin dolar üzerinden çok fazla borçlandığını belirtti. Bankaların ve şirketlerin, TL'deki hızlı değer kaybıyla borçlarını ödemekte zorlanacağına değinildi. TL'deki değer kaybının, ABD'nin yaptırım kararıyla hızlandığı ifade edildi. 

Erdoğan'ın politikalarının, Türkiye ekonomisi üzerinden olumsuz bir etki oluşturduğunu ifade eden O'Brien, Türkiye'ye yatırım yapmanın artık cazip olmadığını belirtti. TL'deki değer kaybının İran, Venezuela ve Arjantin paralarının değer kaybından daha hızlı olduğu ve birçok kişinin ellerindeki TL'yi bozdurduğunu iddia etti.

Washington Post yazarı, Türkiye'nin faiz oranlarını artırması durumunda, enflasyon ve cari açık oranlarının düşeceğini iddia etti.

Erdoğan'ın "faiz lobisine" karşı "şeytanın annesi ve babası" olarak yaklaştığını ifade eden O'Brien, Merkez Bankası'nın bağımsız bir şekilde hareket edemediğini bu sebeple ekonomik sıkıntıların yaşanmaya devam ettiğini yazdı. O’Brien, Erdoğan'ın, Merkez Bankası'nın bağımsız kararlar almasına izin vermediği belirtildi. 

“ERDOĞAN SAVAŞI KAYBETTİ”

O’Brien, Erdoğan'ın yanlış teorileri sonucu Türk ekonomisinin bu noktaya geldiğini iddia etti. O'Brien, "Merkez Bankası'nın bağımsız olması, faiz artırımının yapılması" gibi somut çözümler varken, Erdoğan'ın vatandaşlardan dolar bozdurulması talebinde bulunduğunu ifade etti. 

Türkiye'nin, stoklarının, tahvillerinin ve para değerinin son birkaç yıldır oldukça zor durumda olduğu ifade edilirken. Washington Post yazarı, Erdoğan'ın tüm gerçekliğe karşı "ekonomik savaş"ı kaybettiğini iddia etti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum