Yahudi vatandaşlar Türkiye'yi terk ediyor

Hürriyet gazetesi yazarı Sedat Ergin , “Yeni yıla beyin göçüyle girmek” başlıklı köşesinde, Türkiye’den göç eden ve göç etmek isteyen 30’lu yaşlardaki eğitimli gençler ile akademisyenleri irdeledi.

Yahudi vatandaşlar Türkiye'yi terk ediyor
30 Aralık 2017 - 21:12 - Güncelleme: 31 Aralık 2017 - 15:06
Sedat Ergin'in köşesinde önemli bir ayrıntı dikkat çekti; o da 500 yılı aşkın süredir bu topraklarda yaşayan Türkiyeli 4 bin 500 Yahudi’nin, ülkeyi terk etmek için İspanya'ya ve Portekiz’e vatandaşlık talebinde bulunmalarıydı.

Sedat Ergin köşesinde, BBC’nin “Türkiye’nin beyin göçü” başlıklı haberinden bilgiler paylaştı. “BBC haberinin en çarpıcı tarafı Türkiye’yi terk etmekte olan Yahudilerle ilgili bölümdü. İspanya ve Portekiz bundan beş yüzyıl önce Osmanlı İmparatorluğu’na göç etmek zorunda kalan Yahudilere vatandaşlık hakkı tanıdıkları için, toplam 4 bin 500’den fazla Türkiyeli Yahudi bu iki ülkeye vatandaşlık başvurusunda bulunmuştu” diye yazan gazeteci Ergin, şöyle devam etti:

“BBC muhabiri, ailesinin tümünü İspanya’ya götürmeye hazırlanan bir Yahudi vatandaşımızla da konuşmuş. ‘Gidiyor olmak kalbimi kıran bir şey ama burada artık nefes alamıyorum...’ diye konuşuyor bu vatandaş ve ekliyor: ‘Düşüncelerim istenmiyor, hayatımı yaşamak istediğim tarz istenmiyor... Müslüman, Sünni ve hükümet yanlısı olmanız gerekiyor...’

Ayrıca, bir soru üzerine Yahudi olmasının kendisini hedef yaptığı hissiyle yaşadığını söylüyor Türkiye’de.”

RESMİ SÖYLEMLE YAPILANLAR ARASINDA ÇELİŞKİ VAR

Türkiye’deki Yahudilere ilişkin resmi söylemle yapılanlar arasındaki çelişkiye de vurgu yapan Sedat Ergin, yazısına şöyle devam etti:

“Yahudi vatandaşlarımızda ülkeyi terk etme eğiliminin bu şekilde güçlendiğini okuyunca İspanya’da engizisyondan kaçan Yahudilerin Türkiye’ye göç etmelerinin 500. yıldönümü dolayısıyla 1990’lı yılların başlarında yapılan ve uluslararası bir nitelik kazandırılmaya çalışılan etkinlikleri hatırladım.

Bu amaçla 500. Yıl Vakfı adıyla bir vakıf da kuruldu. Türkiye, bu vesileyle bütün dünyaya tarih boyunca ne kadar hoşgörülü bir ülke olduğunu, Osmanlı İmparatorluğu’nun engizisyondan kaçan Yahudilere İkinci Bayezid ile başlayarak nasıl kucak açtığını anlattı.

Aslında bugün de resmi söyleme bakarsanız Türkiye Yahudiler için hâlâ bir hoşgörü ülkesidir ve mesela Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha geçenlerde 7 Aralık’ta Yahudilerin “Hanuka Bayramı” nedeniyle bir mesaj yayımlayarak “Bizler toplumsal, kültürel, siyasal ve beşeri yapımızdaki çeşitlilikleri zenginlik olarak algılayan, din ve inanç özgürlüğüne saygıyı esas alan köklü bir medeniyetin mensuplarıyız” demiştir.

Web sitelerine konan bu mesajlarla Yahudi vatandaşlarımızın Türkiye’den ayrılma eğilimleri arasında bir çelişki yok mu? Osmanlı’nın kapılarını açtığı bir göç sürecinin beş asır sonra tersine doğru işlemeye başlamasının tarih içindeki anlamı nedir?”

Sedat Ergin yazısını, 500 yılı aşkın süre önce İspanya ve Portekiz’deki Yahudilere Osmanlı kapılarını açan II. Beyazıt’a gönderme yaparak şöyle bitirdi:

“Yazıyı bitirirken şu soru kafamda asılı duruyor: Sahi, İkinci Bayezid bugün yaşasaydı bu tabloya ne derdi acaba?”

HÜRRİYET BU HABERİ ATLADI

Hürriyet gazetesi bu çok önemli bilgileri salt köşe yazısında tutmak yerine, manşete çekmeliydi. Çünkü 4 bin 500 Türkiyeli Yahudi, Türkiye’deki toplam Yahudi nüfusunun yaklaşık yüzde 20’sine tekabül ediyor. 

Odatv.com

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum