Yakın Gelecekte Yemek İçin Hayvan Öldürmek Barbarlık Sayılacak

Ünlü iş adamı Richard Branson geçtiğimiz Ağustos ayında Virgin’in sayfasına yeni yatırımı Memphis Meats ile ilgili açıklamalarda bulundu ve yapay et üretimi yapan yemek endüstrisinin gelecek vizyonundan bahsetti.

Yakın Gelecekte Yemek İçin Hayvan Öldürmek Barbarlık Sayılacak
24 Kasım 2017 - 10:33
Yapay Et Daha Sağlıklı Mı?

Amerika Gıda ve Hayvancılık Organizasyonu (FAO)’ın belirttiğine göre yeryüzündeki yaşanabilecek alanların %26’sını hayvancılık için kullanıyoruz. Ayrıca bu hayvanları beslemek için de her yıl 13 milyar hektar bir orman alanı bu hayvanlara yem sağlamak için yok ediliyor. WorldWatch Enstitüsünün belirttiğine göre dünyadaki sera gazı emisyonunun %51’i hayvan üretimi sürecinde doğaya salınıyor. Bu emisyon oranı ve verdiği zararlar laboratuvarda üretilen etin tüketimi ile tamamen ortadan kaldırılabilir.

Ayrıca yapay etin gerçek etten çok daha sağlıklı olduğu iddia ediliyor. Yapay etin içinde antibiyotik, tehlikeli bakteri ve büyüme hormonu gibi zararlı içerikler bulunmuyor. 2015 yılında Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nun yan kuruluşu Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) işlenmiş kırmızı etin insana kanserojen bir etkisi olduğunu açıkladı. Bunun yanında yapay et istenirse kolesterole neden olduğu düşünülen doymuş yağ oranından yoksun bir şekilde üretilebiliyor. Bu da kolesterol kaynaklı et tüketemeyenler için sağlıklı bir çözüm demek.

Özetle gerçek eti ne kadar severseniz sevin, insan nüfusunun artışı ve kaynakların hızla tükenmesi sebebiyle isteseniz de istemeseniz de yapay et gibi sürdürülebilir alternatiflere yönelmek zorunda kalacaksınız. Bence Yapay et nedir? Yapay etin faydaları nelerdir?

Branson şöyle diyor “İnanıyorum ki 30 yıl içerisinde yemek için hiçbir hayvanı öldürmek zorunda kalmayacağız. Bütün yediğimiz etler laboratuvar yapımı ya da bitki bazlı olacak ve gerçek etle aynı lezzete sahip olacak, üstelik herkes için daha sağlıklı olacak. Bir gün dönüp geri baktığımızda atalarımızın et için hayvanları öldürmesine de barbarlık gözüyle bakacağız”

Bill Gates De Yatırım Yapanlardan

Branson, hayvanlara eziyet etmeden üretilen, sürdürülebilir gıda üzerine yatırım yapan tek iş adamı da değil. Bütün bu yatırımcılar sonuca farklı yönlerden ulaşsalar da hepsinin aynı fikirde olduğu konu, etin çok sağlıklı ve sürdürülebilir olmadığı ve gezegenimizle birlikte alışkanlıkların da değişmesi gerektiği. Özetle insanların damak tatlarını tatmin edecek teknolojiyi desteklemek ve bu yolla da doğanın korunmasına katkıda bulunmak gidilecek en doğru yol. Bu demek oluyor ki, yapay et nedir? Sorusu önümüzdeki günlerde daha sık soruluyor olacak.

Branson ile birlikte Bill Gates, Cargill ve Kimball Musk da 17 milyon dolar ile bu yapay et üretimi yapan Memphis Meats firmasını destekliyor.  Bu destekle Memphis Meats, üç İsrailli yapay et firmasının (Meat The Future, Future Meat Technologies, SuperMeat) da dahil olduğu sürdürülebilir et iş grubuna girmiş oldu. Bu grup yapılan anlaşma ile önümüzdeki yıllarda Çine 300 milyon dolarlık yapay et tedariki yapıyor olacak.

Branson, 2014 yılından beri et yemiyor, şimdi de hayat tarzını ve gelecek ön görüsünü kullanarak yeni bir iş kolu yaratıyor. Bu sayede de hayvancılık endüstrisinin sebep olduğu ormansızlaşma ve küresel ısınmanın durdurulmasına da katkı yapmayı umuyor.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum