Yalan dünya mı sanal dünya mı?

Teknoloji firmalarının yeni yatırım platformu sanal gerçeklik gözlükleri iyiden iyiye hayatımızın bir parçası olmaya başladı.

Yalan dünya mı sanal dünya mı?
21 Ağustos 2017 - 08:56 - Güncelleme: 21 Ağustos 2017 - 10:46
Bilgisayar ve oyun konsolları için vazgeçilmez aksesuarlar arasına giren sanal gerçeklik gözlükleri, artık telefon markalarının da en önemli yan ürünlerinden biri olarak gösteriliyor. Peki nedir bu sanal gerçeklik hikayesi? İnsanoğluna yeni bir dünyanın kapıları mı açılıyor yoksa kendi cehennemimizi mi yaratacağız?

 

Latince ‘Virtualis' kökünden gelen sanallık kavramı, var olmayan ama sanrılarla var olduğu kabul edilen şeyler için kullanılıyor. Yani aslında bir oyun gibi görünen bu sınırsız dünya için var ya da yok dememiz felsefi olarak mümkün değil. Peki bu sanal dünya insanlık için nasıl bir fayda sağlıyor? Sanal gerçeklik teknolojinin gelişmesiyle birlikte özellikle eğitim, sağlık, üretim sürecinde testler, inşaat sektörü ve gözlem amaçlı geliştirilen bir teknoloji. Ancak şu an oyun dünyasında sunduğu deneyimler yüzünden gündemi bu alanda oluşturuyor.

landscape-1473071386-virtual-reality

 


Hayali Hollywood kurdu

Sanal gerçeklik olgusu Hollywood'un bilimkurgu filmleriyle konuyu beyazperdeye taşımasıyla popüler oldu. Aslında her şeyin bir bilgisayar programından ibaret olduğu bir oyunun içinde yaşanan Matrix, Arnold Schwarzenegger'in sanal tatil satın alıp gerçeklik olgusunu karıştırdığı ‘Gerçeğe Çağrı' gibi filmler, insanların bu alanda hayal kurmasını sağladı.

shutterstock_648232429

 


Oyun sektörü balıklama atladı

Her geçen gün gelişen oyun teknolojisi de tabiri caizse işin kaymağını yedi. Sanal gerçeklik gözlüklerinin hayatımıza girmesiyle birlikte oyun dünyası yepyeni deneyimler yaşatmak adına, hissedilebilen etkiler yaratan titreşimli eldivenler, ayakkabılar hatta yelekler üretti. Artık istediğiniz bir oyunu oynarken gerçekten darbe alabiliyor, dokunduğunuz nesneyi hissedebiliyorsunuz. Kasklı ekranların ilk örneği 1968 yılında ABD'li bilgisayar mühendisi Ivan Sutherland tarafından tasarlandığında bugünkü boyuta geleceği tabii ki düşünülmemişti.

shutterstock_512944708

 


Sanal gerçeklik kaça patlar?

Bu anlamda geniş bir skala var diyebiliriz. Tahtakale'de 15 liradan başlayan Çin malı sanal gerçeklik gözlükleriyle bile bu dünyaya adım atmak mümkün. Bütçeniz de hayal gücünüz kadar genişse 3 bin dolarınıza kıyıp gerçek ve sanal dünyayı birleştiren aparatlara da sahip olmanız mümkün

Oculus Rift: Piyasadaki en iyi gözlük olarak kabul edilen ve göz başına 1080×1200 çözünürlük sunan Oculus Rift, oyun severlerin gözdesi. Fiyatı 4 bin lira.

maxresdefault

 


 

Samsung Gear VR: Orta segment cihazlar arasında olmasına rağmen uyumlu telefonlarla kullanılabiliyor olması Gear'ı bir adım öne çıkarıyor. Fiyatı ise özelliklerine göre 125 liradan başlayıp 700 liraya kadar çıkıyor.

oculus-rift-vs-htc-vive-vs-playstation-vr-1

 


Sony Playstation Vr: Playsation tutkunlarının sanal gerçeklik deneyimi sağlayan oyunları için özel olarak geliştirilen ürün 2 bin liraya satılıyor.

ps-vr-product-shots-screen-04-ps4-eu-14oct16

 


Psikolojik risk

Uzman Psikolog Selin Karabulut sanal gerçeklikle ilgili ilginç uyarılarda bulunuyor. Karabulut, “Sanal gerçeklik, bireylerin -mış gibi hissini yaşadığı bilgisayar tabanlı 3 boyutlu ortamlar için kullanılan bir terimdir… O ortama girdiği andan itibaren kullanıcının gerçeklikle bağlantısı kopar, yaratılan sanal gerçekliğin ortamını deneyimler… Sanal gerçeklikte var olmaya alıştığımız yani bunu alışkanlık haline getirdiğimizde, gerçek hayattan kopma, hayal aleminde yaşama, yabancılaşma riski mevcuttur” diyerek kullanıcıları uyarıyor.

shutterstock_592774964

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum