Yangın yeri Suriye

Mart 2011’de barışçıl eylemlerde kan dökülmesiyle başlayan iç savaş ülkeyi harabeye çevirdi

Yangın yeri Suriye
29 Şubat 2016 - 10:00
Suriye, 2. Dünya Savaşı sonrasında yaşanan en büyük mülteci akınına sahne oldu. Açlık, hastalık, susuzluk gibi temel ihtiyaç eksikliğinden 70 bin kişi öldü. Yoksulluk yüzde 85 arttı. Savaşın maliyeti 255 milyar dolar. Suriye’nin nüfusu ise yüzde 21 azaldı. Eylül 2015’ten bu yana günde ortalama 2 çocuk Ege’de boğularak öldü. 

 

Yangın yeri Suriye’de 13 bin 500 çocuk öldü

Mart 2011’de Beşar Esad rejimine karşı düzenlenen barışçıl gösterilerde kan dökülmesiyle başlayan iç savaşın bilançosu gittikçe ağırlaşıyor. Rusya ve ABD’nin anlaşmasıyla başlayan 2 haftalık ateşkes, bu savaşın korkunç yüzünü de ortaya çıkarmaya başladı. Dünyanın başta Türkiye ve Avrupa ülkeleri olmak üzere 2. Dünya Savaşı sonrasında yaşadığı en büyük göç dalgası ve mülteci akınının yarattığı sorunlarla karşı karşıya kalması, Suriye’de tam beş yıldır yaşanan trajedi tarih en acı iç savaşlardan biri olarak kayıtlara geçti.

2 milyon yaralı

Birleşmiş Milletler’in kayıplarla ilgili uzun bir süre önce yayımladığı rapora göre Suriye’de iç savaş yüzünden 250 bin kişi yaşamını yitirdi. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün, 22 Şubat 2016’da yayımladığı son raporda, Suriye’de son 5 yılda sadece sivil kayıpların toplamı 122 bin 997 kişiye ulaştı. Bu kuruluşa göre; 13 bin 597 çocuk iç savaşta yaşamını yitirdi. İç savaş nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da 370 bin kişiye yükseldi. Suriye Politik Araştırma Merkezi’nin, Şubat 2016’da yayımladığı verilere göre ise Suriye’de 400 bin kişi, savaşa bağlı çeşitli saldırılar, şiddet ve şiddete bağlı nedenlerle yaşamını kaybetmiş. 70 bin kişide sağlık, açlık, bulaşıcı hastalık, susuzluk gibi temel insani ihtiyaçların eksikliğinden ölmüş. Suriye Politik Araştırma Merkezi’ne göre Suriye’de 470 bin kişi iç savaşta hayatını kaybetti, 2 milyona yakın kişide yaralandı.

14 milyon kişi işsiz

Sadece geçen yıla göre tüketiciler temel ihtiyaçlarını yüzde 53 oranında zamlı olarak satın almak zorunda kaldı. Suriye’de sadece 2015 yılında fakirlik oranı yüzde 85 arttı. Yaklaşık 14 milyon Suriyelinin işini kaybettiği ülkede iç savaşın maliyeti yaklaşık 255 milyar dolar. Ülke nüfusu yüzde 21 oranında azaldı. Nüfusun yüzde 45’i yaşadığı yerlerden başka yerlere göç etmek zorunda kaldı. Tahmini rakamlara göre 6 milyon kişi Suriye içindeki daha güvenli yerleşim merkezlerine, 4 milyonun üzerinde Suriyeli de başka ülkelere mülteci olarak gitmek zorunda kaldı. Suriyeli mültecilerin sorunu ise giderek daha dramatik bir hale dönüşüyor. Avrupa Birliği kapılarına dayanan yüzbinlerce mülteci yüzünden olağanüstü bir dönemden geçiyor. Birleşmiş Milletler’e bağlı üç ayrı kuruluş geçtiğimiz hafta Aylan bebeğin cansız bedeninin Bodrum kıyılarına vurduğu Eylül 2015’ten bu yanda günde ortalama iki çocuğun boğularak öldüğünü ve Aylan bebekten sora tam 340 çocuğun onu gibi öldüğünü açıkladı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum