GÜNÜN YAZISI

GÜNÜN YAZISI

[email protected]

Darbe destekçisi Amerikalı, Fethullah Gülen'e “düşünce adamı” dedi ve devam etti…

13 Kasım 2016 - 11:25

15 Temmuz darbe girişiminin ardından yazdıkları ile Türk kamuoyunda dikkat çeken eski Pentagon yetkilisi Michael Rubin, kalkışmanın ardından tutuklananlar üzerinden Erdoğan hakkında ilginç bir iddiada daha bulundu. Rubin'e göre Erdoğan, hapishaneleri boşaltmak için “kanlı bir oyun tezgahlıyor” olabilir.

Kalkışmanın son derece acemice olmasından fayda sağlayarak, Erdoğan'ın gerçek ve hayali muhaliflerini tutuklatmak için bastırılan girişimi bir bahane olarak kullandığını ileri süren Rubin, tutuklanan onbinlerce kişi hakkında Erdoğan'ın bir sonraki adımını sorguluyor.

Darbe girişiminin ardından, 2003 yılında kaldırılan idam cezasının yeniden uygulanmaya başlaması konusunda Erdoğan'ın söz verdiğini, tutuklanarak suçlu bulunmalarına rağmen suç işlemeye devam eden kişiler hakkında uygulanabilecek nitelikte bir idam cezasının ise Türkiye'nin AB'den daha fazla uzaklaşarak ülkeye zarar verebileceğini belirten Rubin, bu tip bir girişim karşısında ekonomik ve diplomatik yaptırımların gündeme gelmesinin kaçınılmaz olduğunun altını çiziyor. 

Rubin, yazısının içeriğinde Fethullah Gülen'i ise bir “düşünce adamı ve filozof” olarak tanımlıyor.

Erdoğan'ın tutuklanarak hapishanelere gönderilenler hakkında bir planı olup olmadığını sorguladığı yazısında Rubin, Türk politikacıları için hapsedilmenin geleneksel bir ritüele dönüştüğünü ve Erdoğan dahil çok sayıda politikacının demir parmaklıklar arkasında kaldıktan sonra yıldızlarının parladığını anımsatıyor. Darbe kalkışmasının ardından tutuklanan bürokrat ve askerlerin işkence gördükleri, bazılarının gözaltında tecavüze uğradıklarını, Erdoğan'ın ise bu konudan bahsedilmesini istememek bir yana, bu kişilerin gelecekte kendisinden intikam almalarını da imkansız hale getirecek bir planı olabileceğini iddia ediyor.

Tutukluların intihar ettiklerini söyleyerek infaz edilmelerinin mümkün olduğunu, kalkışmanın ardından şimdiye kadar 21 tutuklunun intihar ettiklerinin söylendiğini belirten Rubin'e göre, bu intihar vakaları şüpheyle yaklaşılması gereken hadiseler. İntihar ettiği söylenen bir kimsenin otopsi sonucunda kafasının arkasında iki kurşun deliği bulunsa bile, Rubin Türkiye'deki mevcut durum nedeniyle, herhangi bir bağımsız müfettiş ya da basın kuruluşunun bu bilgiyi yaymak konusunda çekimser davranabileceğini söylüyor.İddialarını bu kadarla kısıtlı tutmayan Rubin, gerçek tehlikenin Erdoğan'ın isteği ile hapishanede çıkan bir ayaklanma görünümü verilerek sahnelenen ayaklanma oyununu bastırma bahanesiyle binlercesi olmasa bile tutukluların yüzlercesinin aynı anda infaz edilebileceğini, geçmişte Kaddafi'nin bu tip bir oyun sergileyerek 1200 tutukluyu aynı anda infaz ettiğini anımsatarak, benzer olayların Türkiye'de yaşanmasının mümkün olduğunu iddia ediyor.

Eski Pentagon yetkilisi Rubin ayrıca, Erdoğan'ın 2007 yılında ele geçirmeyi başardığı Sabah gazetesi gibi, Erdoğan yanlısı basın kuruluşlarının şimdiden bu tip bir senaryonun alt yapısını inşa edecek türde haberler yayınlamaya başladığını, yüksek güvenlikli Sincan Cezaevi'nde bir ayaklanma planı yapılmakta olduğuna dair spekülatif bilgiler yayılmaya başlanmasının kuşku uyandırıcı nitelikte olduğunu belirtiyor.

Rubin yazısını şu sözlerle sonlandırıyor;

“Erdoğan gücünü sağlama almak için kesintisiz olarak yaşanan krizler arzuluyor ve isteklerini gerçekleştirmek için kan banyosu almaya hazır görünüyor: Bu güç sayesinde Türkiye'ye istediği yönde şekil vermeyi düşünüyor. Eğer sahip olduğu güç sayesinde aklını kaçırmadıysa bile, güç sarhoşu olmalı. Hapistekiler – sürgündeki Fethullah Gülen'in eğitimli, Batı yanlısı entelektüeller ve bürokratlar, liberaller, Kürtler, sivil toplum aktivistleri ve destekçileri – ölümcül bir tehlikeyle karşı karşıyalar. Hapishanelerde kan akmaya başladığında, kimse Erdoğan'ın güvenlik güçlerinin tesadüfen ortaya çıkan bir ayaklanmayı bastırmaya çalıştığına inanmayacaktır.”

Kaynak: https://www.aei.org/publication/how-will-erdogan-purge-the-prisons/

Çeviri: Şıvan Okçuoğlu 

Odatv.com

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar