Hüseyin Macit Yusuf

Hüseyin Macit Yusuf

DOSYA
[email protected]

Denktaş yaşıyor...

10 Ocak 2019 - 11:50

KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ı aramızdan ayrılışının 7. yıldönümünde, 12 Ocak günü anıyoruz. Denktaş ölmemiştir; kurup bizlere emanet ettiği devletimiz KKTC ve her zaman bize yol gösteren fikirleriyle ilelebet yaşayacaktır. Her geçen gün rahmetli Denktaş'ın değeri, önemi çok daha iyi anlaşılmaktadır. Kurduğu devletimiz KKTC maalesef ehil ve ona bağlı ellerde değildir. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı KKTC'ye inanmamaktadır. KKTC'nin tanınmasının 'Rumlar karşı çıktığı için' mümkün olmadığına inanmaktadır. Bu çarpık mantığa göre 'Rumlar karşı çıkıyor, istemiyor diye devletimiz KKTC'den de vazgeçmemiz' gerekecektir.                                                                                                Akıncı'nın çökmüş mantığı budur ve bu yolda Kıbrıs Türkünü felakete götürecek adımlar atmakta da kararlıdır.

Akıncı siyasi hayatı boyunca hep Denktaş'la ayrı kulvarlarda olmuştur. Denktaş'taki KKTC, Türkiye, bayrak, vatan, din, iman sevgisi Akıncı'da zerre kadar yoktur. Genç nesillerimiz, ebedi liderimiz Cumhurbaşkanı Denktaş'ın hayatını muhakkak, detayları ile okumalı ve öğrenmelidir. Denktaş çok kısıtlı şartlarda yoktan bir devlet kurmayı başarmış, var oluş mücadelesi vermiş kahraman bir devlet adamıdır.

Kendini milletine adadı

 Ebedi liderimiz rahmetli Denktaş tüm hayatını Kıbrıs'ta Türklüğün ve Müslümanlığın devam etmesi için adamıştır.

Çok iyi bir eğitim görmüş ve Londra'da hukuk tahsili bitince soluğu Kıbrıs'ta almıştır. O günlerde EOKA terör örgütü kurulmuş ve adada kan ve gözyaşı hâkimdir. Denktaş EOKA'nın Enosisi gerçekleştirmek peşinde olduğunu bilmektedir. Denktaş, adaya döndüğünde varoluş mücadelemiz liderlerinden Dr. Fazıl Küçük ve arkadaşlarına katılır. Denktaş bir süre avukatlık yaptıktan sonra İngiliz İdaresi'nde savcılık görevine getirilir. Bir süre sonra, Kıbrıs Türkünün, Rum-Yunan ikilisinin Enosis hedefine karşı verdiği mücadelede daha etkin rol almak için savcılıktan ayrılır. Denktaş o tarihten itibaren kendini tamamen milletine adamıştır. Rahmetli Denktaş, Dr. Küçük ve mücadele arkadaşlarının teşviki ile Kıbrıs Türk Kurumlar Federasyonu'nun başkanlığına getirilir, böylelikle  Kıbrıs siyasetinde aktif rol almaya başlamış olur. Denktaş, EOKA terör örgütüne karşı Kıbrıs Türkünün adadaki varlığını sürdürmesi için Türk Mukavemet Teşkilatı'nı(TMT) kurar. Ada sathında çok gizli ve organize bir savunma örgütü olan TMT, Kıbrıs Türkünün millî mücadelesinin mihenk taşı olmuştur. Türkiye'den gelen komutanlar, bayraktar ve sancaktarlar ile Kıbrıs Türk mücahitlerinden ve halkın önemli bölümünden oluşan TMT, EOKA terör örgütüne karşı, Enosis'e karşı-adanın Yunanistan'a ilhak edilmesine karşı çok kısıtlı şartlarda ve imkânsızlıklar içerisinde şanlı bir mücadele vermiştir.

İçlerine sindiremediler

1960'ta Kıbrıs Cumhuriyeti kurulur. Kıbrıs Cumhuriyeti Rumlar ve Türklerin bir ortaklık devleti idi. Rum tarafı Türklerle ortak olmayı içlerine sindiremediler. Türkleri Enosis önünde engel olarak gördüler. Eli kanlı Makarios 1963-64 yıllarında Kıbrıs Türkünü topyekûn yok etmek için Akritas Planını devreye soktuğunda karşısında Denktaş ve arkadaşlarını bulur. Denktaş, 1963-74 arasında, Dr.Küçük ve arkadaşları ile birlikte çok güç şartlar altında yaşamak zorunda kalan Kıbrıs Türkünün birlik ve beraberliğini sağlar, mücadele için gerekli morali ve umudu halkına verir. Denktaş, Makarios tarafından bir müddet sürgüne gönderilir. Daha sonra adaya döner ve 1970'te Türk Cemaat Meclisi Başkanı, 1973'te de Kıbrıs Türklerinin lideri olarak Cumhurbaşkan Muavini olur. 1974 Mutlu Barış Harekâtı'nın ertesinde, 1975'te Kıbrıs Türk Federe Devleti'ni, sürdürülen müzakerelerde Rumların uzlaşmazlığına mukabil ise 1983'te KKTC'yi kurar. O tarihten sonra sürdürülen müzakerelerden de sonuç çıkmaz. 2004 yılında emperyalist güçler tarafından ortaya konan ve Türkiye'deki AKP iktidarı tarafından desteklenen Annan Planı'na karşı mücadele eder. 2005 Cumhurbaşkanlığı seçimine girmez. Türkiye sevgisi ve Türkiye'ye bağlılığı nedeniyle Türkiye'deki hükümetle çatışmak istemez.

Ebedi liderimiz Denktaş aktif siyasetten ayrılmasına rağmen hastalanıp aramızdan ayrılmasına kadar birçok kitap yazmış, birçok konferans ve toplantıya katılarak Kıbrıs Millî Davamızı ve Atatürk sevgisini gençlerimize anlatmaya çalışmıştır.

Benim babam ve büyükbabam ebedi liderimiz rahmetli Denktaş ile Cemaat Meclisi'nde ve Temsilciler Meclisinde milletvekili olarak birlikte çalışma fırsatı buldular. Allaha şükürler olsun ki,2001 yılında talimatı ile kurduğumuz Ulusal Halk Hareketi, Volkan gazetesi ve Akdeniz TV çerçevesinde ben de Denktaş'la yakinen çalışma fırsatı buldum, bu onura sahip oldum. Rahmetli Denktaş'ın yıllarca Gezici Büyükelçiliğini yaptım.

Denktaş'ın kurup bizlere emanet ettiği KKTC'nin başındaki Akıncı maalesef bin bir meşakkatle kurulan Devletimize sahip çıkmak bir yana ille de federasyon diye yanıp yakılıp Kıbrıs Türkünü, Rum'a yamalamaya çalışmaktadır. Denktaş'ın izindeki mukavemetçi Kıbrıs Türkü buna asla müsaade etmeyecektir.

Nurlar içinde yat kıymetli ebedi liderim. İzinde yürümeye, emanetin KKTC'ye  sahip çıkmaya devam edeceğiz.

 

Kaynak Yeniçağ: Denktaş yaşıyor... - Hüseyin Macit YUSUF

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar