Mustafa ÖZBEY

Mustafa ÖZBEY

[email protected]

Bilim, İnsan Beyninde Çok Boyutlu Evren Bulduğunu İddia Ediyor

22 Ekim 2017 - 23:39

Bilim insanları tarafından insan beyninin 11 boyuta kadar çeşitli yapı ve şekillere ev sahipliği yaptığına dair heyecan yaratan bir keşif yaptı.

 

Bilim insanları tarafından ifade edilen insan beyninde hiç hayal etmedikleri bir dünya buldukları.

Araştırmaca cebirsel topolojinin matematiksel yöntemleri kullanıldı. Bu yöntemlerle beyin ağlarındaki yapılar ve çok boyutlu geometrik alanlar bulundu.

Bilim insanları yeni araştırmalarında insan beyinde 11 boyuta kadar yapı ve şekiller olduğunu kanıtladı.

İnsan beyninin her hücresi olası birçok yönde, birçok farklı bağlantı kurarak düşünce ve bilinç yeteneğini güçlendiren süper geniş bir hücresel ağa sahip. Beyinde 86 milyar nörondan daha fazlasının bulunduğu tahmin ediliyor.

Blue Brain isimli proje çerçevesinde gerçekleştirilen deneyle bilim insanları daha önce sinir bilimi konusunda keşfetmedikleri birçok sonucu elde ettiler. Araştırmaya ilişkin bulgular Frontiers dergisinde yayımlandı.

Ekip tarafından beyinde bulunan sinir bağlantılarının ilk geometrik tasarımı ortaya çıkarıldı ve beynin uyaranlara nasıl tepki verdiğini ortaya koyan çok boyutlu bir evreni sunan yapılar bulundu.

Bilim insanları tarafından insan beyin hücrelerinin kompleks işleri yapabilmek adına kendilerini nasıl organize ettiği ayrıntılı bilgisayar modellemesiyle ortaya kondu.

Çalışmada aynı zamanda beynin kesin bir geometrik yapı oluşturabilmek için birlik içerisinde birbirine bağlı çalışma yaptığı keşfedildi.

Bilim insanları çalışmaya dair, “Hiç hayalini kurmadığımız bir dünya bulduk. Bu nesnelerin milyonlarcası beyindeki küçük bir leke içerisinde yedi boyuta kadar bulunuyor.

Bazı şebekelerde ise boyutların sayısı 11’e çıkıyor” ifadelerinde bulundular.



 

YORUMLAR

  • 0 Yorum