Mustafa ÖZBEY

Mustafa ÖZBEY

[email protected]

Bilime Göre Nasıl Mutlu Olunur?

09 Şubat 2018 - 08:57

Son yirmi yılda pozitif psikoloji hareketi, mutluluk, insan potansiyeli ve gelişme bilimi ile ilgili bir psikolojik araştırma yürüttü. Bu hareket, psikologların sadece zihinsel hastalıkları araştırmakla kalmayıp aynı zamanda yaşamı değerli kılan şeyleri de araştırması gerektiğini savunuyor .

Pozitif psikolojinin kurucu babası Martin Seligman, mutluluğun , sevinç, heyecan ve memnuniyet gibi olumlu duyguların sıkça yaşanmasına sebebiyet verdiğini, daha derin anlam ve amaç duygularıyla insanı birleştirdiğini anlatıyor . Bu fikir, şimdiye kadar olumlu bir zihniyet ve geleceğe yönelik iyimser bir bakış açısı getirdi. En Önemlisi, mutluluk uzmanları, mutluluğun istikrarlı, değişmez bir niteliğe sahip olmadığını, üzerinde çalışılarak geliştirilecek bir şey olduğunu ortaya koydu.Martin Seligman, psikoloji alanında elde ettiği bulgulara dayanarak son dört seneden beri mutluluk atölyeleri yürüttüğünü kaydediyor. Atölyelerin son derece eğlenceli olduğuna değinen Seligman, “Mrs Happy” olarak ün kazandım, ancak istediğim son şey, her zaman mutlu olduğumu düşünmeniz. Mutlu bir yaşam için gayret etmek bir şeydir, ancak her zaman mutlu olmaya çalışmak gerçekçi değildir” açıklamasında bulundu.

Son zamanlarda yapılan araştırmalar, psikolojik esnekliğin daha fazla mutluluk ve refahın anahtarı olduğunu gösteriyor. Örneğin, duygusal deneyime açık olmak ve rahatsızlık olma durumlarınıtolere etme yeteneği, daha zengin, daha anlamlı bir varlığa doğru hareket etmemizi sağlayabilir.

Çalışmalar göstermiştir ki hayatımızdaki koşullara nasıl cevap verdiğimiz mutluluğumuz üzerinde direkt bir etkiye sahiptir. Kısa vadede stres, hüzün ve endişenin yaşanması, uzun vadede mutlu olamayacağımız anlamına gelmiyor.

Felsefi olarak mutlu, hedonistik ve eudaimonic olmak üzere iki yol vardır. Hedonistler, mutlu bir yaşam sürmek için zevki en üst düzeye çıkarmayı ve ağrıdan kaçınmamız gerektiğini düşünüyorlar. Bu görüş, insanların iştahını ve arzularını tatmin etmekle ilgili olmakla birlikte genellikle kısa ömürlüdür.



Buna karşılık, eudaimonic yaklaşım uzun bir ömre sahiptir. Bu görüş iyilik, adalet, dürüstlük ve cesaretle hayatınızın anlamını ve potansiyelini bulmanız gerektiğini savunuyor.

Mutluluğu hedonist anlamda görürsek, mutlu olabilmek yeni haz ve deneyimler aramaya devam etmeliyiz. Ayrıca ruh halimizi yüksek tutmak için hoş olmayan ve acı verici duyguları en aza indirmeye çalışmalıyız.

Ancak eudaimonic yaklaşımı ele alırsak, güçlü olduğumuz şeyleri kullanarak kendimize daha büyük bir katkıda bulunmaya çalışırız. Bu bazen tatsız deneyimler ve duygular içerebilir, ancak sık sık daha derin sevinç ve mutluluklara neden olur . Öyleyse mutlu bir yaşama liderlik etmek, zor zamanlardan kaçınmak değildir. Bu, olumsuzluklara elde ettiğimiz deneyimle büyümemizi sağlayacak bir şekilde cevap verebilmektir.

Araştırmalar, olumsuzluklar yaşanmasının, onlara nasıl tepki verdiğimize bağlı olarak, aslında bizim için iyi olabileceğini gösteriyor. Sıkıntı yaşamak bizi rahatsız edebilir ve hayatımızda değişiklik yapmak için bizi harekete geçirebilir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum