Mustafa ÖZBEY

Mustafa ÖZBEY

[email protected]

Bilinçli Yemek Ne Anlama Geliyor?

10 Şubat 2018 - 22:39

Ortalama olarak, yeni yıl dönemlerinde insanların kiloları 0,5 kg. kadar artmaktadır ve bu normaldir. Hava soğuk olduğunda daha az hareket ederiz ve daha çok yeriz. Miktarlar küçük farklılıklar gösterse de, bütün dünyada tatil sezonlarında kilo alınır. Alınan kiloların yarısı tatil dönemi bittiğinde kolaylıkla verilir, yalnız, diğer yarısı yaklaşık 5 ay daha bizimle kalır.

Kilo vermenin bir yolu da daha fazla hareket etmektir. Kilo vermek, prensipte oldukça basittir. Yediğinizden daha fazla kalori yakarsınız ve vücudunuz depoladığı kısımla yaşamaya devam eder ve bu da kilo vermeniz anlamına gelmektedir: Yediğimiz yiyeceklerin girişi ve yiyecekleri yakma. Günümüzde, birçok diyet programına ulaşmak kolay olsa da, daha iyi ve sağlıklı bir yaşam tarzı için, ne yediğimize ve en önemlisi ne miktarda yediğimize dikkat etmenin yardımcı olacağını düşünüyoruz. Bunu, yeme alışkanlıklarımıza dikkat ederek ve gerekirse alışkanlıklarımızı değiştirerek kolayca sağlayabiliriz.

Çoğu zaman, yeme alışkanlığımızı farkında olmadan devam ettiririz. Yoldayken, masa başında veya TV izlerken yemek yeriz. Bizim için porsiyonumuzda ne olduğuna ve ne miktarda olduğuna dikkat etmeden yemeğimizi bitirmek çok kolay bir şeydir. Dikkat dağınıklığı, ne kadar yediğimizi ve belki de fazla yediğimizi takip etmemize engel olur.

Bilinçli yemek, “düşünmeden-atıştırma” alışkanlığımızın önüne geçmemize yardımcı olur. Neyi, ne kadar yediğimize dikkat ederiz. Buradaki püf nokta, bütün duyularımızı yeme işine odaklanmaktan geçmektedir. Yediğiniz şeylerin ne olduğuna, rengine, şekline ve yapısına dikkat ederiz. İlk lokmayı ağzınıza atmadan yiyeceğinizi bir koklayın, yemeye başladığınızda, ağzınızda, lokmanın çıkardığı sesi dinleyin. Küçük çocuklar, neredeyse her şeyi ağızlarına alırlar, bunun sebebi, dil organının müthiş derecede hassas algılayıcıları olmasıdır ve parmak uçlarıyla algılanamayacak seviyedeki her şeyi hissedebilirler. Bu sebeple, yediğiniz salata ya da bonfile olabilir. Ağzınızdaki lokmanın, yüzeyi ve dokusunu keşfetmeye çalışın ve bunu yaptığınızda yediğiniz şeyin tadına gerçekten odaklanın.

Diyetisyenler, her lokmamızı en az 20 kere çiğnememizi söylerler. Bu sayede, ağzımızda içinde sindirim enzimleri bulunan sindirim sıvısı salgılarız. Yiyeceği ne kadar fazla çiğnersek, tadı o kadar değişecektir.

Her lokmanızda, bütün bu anlatılanları baştan yapmanızı bekleyemeyiz. Ama en azından, ilk lokmanızda ve masanızdaki farklı yiyecekler için bunu deneyebilirsiniz. Yiyecekleri yemek, duyulara hitap eden bir süreçtir. Fakat, dikkat kaybı, çoğu zaman unutmamıza sebep olmaktadır.

Ve, kendinizi tok hissettiğiniz anda, yemeyi bırakın. Vücudunuz size bir şeyler anlatmaya çalıştığında, ona bir şans verin.

YORUMLAR

  • 0 Yorum