Mustafa ÖZBEY

Mustafa ÖZBEY

[email protected]

Kuzey Kore Hakkında Bilgiler

28 Ağustos 2017 - 11:38

En basit haliyle hepimizin bildiği gibi Demokrasinin D sinin bile olmadığı Kuzey Kore, demokrasi açısından sonuncu sırada ve bununla beraber en lerin ülkesi olan Kore de, okuduğunuzda şaşıracağınız, ohaa böyle şeylerde mi oluyor diyeceğiniz bilgilerle karşındayız.

Öncelikle şunları bilmeniz de fayda var. Dünyaya kendini kapatmış olan Kore, kapalı kutu olarak anılıyor. Sizlere paylaşacağımız bazı bilgilerin de doğruluğu kesinleşmiş değildir.

Ülkenin şuan ki lideri olan Kim Jong-un başa geçeli 6 sene olmasına rağmen Kore Tarihinin EN gaddar lideri olduğu şimdiden kesinleşmiştir. Orduda ki üst rütbeli askerlerden tutun, Kendi öz akrabalarına kadar bir çok kişinin infazını gerçekleştirmiştir.

Ülkenin genel durumunu göz önüne aldığımız da gelişmemiş bir ülke diyebiliriz. Ekonomide bütçe genellikle savunma ve silah sanayi ye ayrılıyor. Kuzey Kore Nükleer Silahlar üzerin de üretim yapıp bu konuda ARGE ye önem veriyor. Ama madalyonun diğer tarafına bakıldığın da ise halk sefil bir hayat sürüyor.

Normal bir işçinin ayda 1-2 dolar kazandığı söyleniyor. Bununla  birlikte ülkede çok katı kuralların yasakların olduğu biliniyor.

Öncelikle Avrupa yani Batı düşmanı olan bir yer burası en basit örneğiyle kot pantolon giymek yasaktır. ABD yi anımsattığı için. Sinema, tiyatro vb. yerlerde sadece yerel filmler, gösteriler izleniyor, batı müziğinden tutun batıyla ilgili her şey yasak.

Diğer yasaklara gelecek olursak. Özel arabayı sadece devletin belirlediği kişiler kullanabiliyor, bunun dışında kimsenin özel arabası yok.Hiç bir evde internet yok kullanımı yasak, sadece Belirli üniversiteler ve devlet dairelerinde kullanılan kendi internet ağları var. Bunun yanı sıra başka ülkede bulunan herhangi biriyle telefon görüşmesi yapmak yasak, sadece ülke içinde çalışan telefonlar kullanılıyor. (ev telefonlarından bahsediyoruz, Cep telefonu tamamen yasak diye biliniyor. ) Radyolar, televizyonlar sadece devlet frekanslarını çekecek şekil de üretiliyor ve ülkede sadece birkaç Tv kanalı var onlar izlenebiliyor. Demiştik ya Batı düşmanlığı var diye yabancı markalı sigara içmek bile yasak kendi ürettikleri sigaralar içiliyor. Ülkenin durumu öyle vahim ki liderleri çıkıp dese ki sigara içmek tamamen yasak diye tüm ülke bu kurala uymak zorunda. İnsanların saç ve sakalına bile müdahale ediliyor. Bayanlar ve baylar için seçilmiş birkaç saç modeli dışında  farklı şekilde saç kestirmek bile yasak.

Kuzey Kore de yapacağınız iş evleneceğiniz kadın yada erkeğin kim olacağı da bir nevi size bağlı değil dünyaya gelen her insanın bir puanı var ve  bu puan annenizden ve babanızdan  geliyor puanınıza göre  işiniz, eşiniz oluyor. Yani kısacası ülke ikiye bölünmüş bir şekil de  bir köşede elit kesim bir köşede yoksullar. Ve ayrıcalıklar çok fazla, sunulan hizmet uygulanan yasaklar bu iki kesim arasın da farklılıklar gösteriyor.Erkekler 10 bayanlar ise 3 yıl askerlik yaptığı biliniyor. Bu yüzden Kuzey Kore dünyanın en büyük ordusuna sahip ülkelerden birisidir. O kadar çok asker vardır ki normal işlerinin dışında çiftçilere ve üretim alanında ki her şeye yardım ederek vatani görevlerini yerine getiriyorlar. Unutmadan söyleyelim yurt dışına seyahat etmek de yasak, sadece bazı devlet görevlileri ve ülkeyi temsil eden sporcular yurt dışına  çıkabiliyor.

Son olarak 2014 yılında yapılan Dünya Futbol Şampiyonasına katılan Kore ülkeye şampiyon biz olduk diye dönmüşler, halka böyle söylenmiş diye rivayetler dönüyordu. Biraz  mantıklı düşünüce böyle  bir şeyin yaşanması çok da zor  bir durum değil tabi, insanların hiçbir şeyden haberleri olmuyor sonuç ta. 

KAYNAK

http://www.nerdenbilecekmis.com/kuzey-kore-hakkinda-bilgiler/


YORUMLAR

  • 0 Yorum