'Yeni bir soğuk savaşta herkes kaybeder'

Türkiye ve ABD’nin S-400 ve F-35’ler konusunda yaşadıkları anlaşmazlıkla ilgili konuşan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "NATO için önemli bir müttefik olan Türkiye’nin almaya karar verdiği S-400 sistemi ve Türkiye’nin F-35 programının parçası olmasıyla ilgili anlaşmazlık hepimiz için bir sorun" dedi

'Yeni bir soğuk savaşta herkes kaybeder'
16 Eylül 2018 - 20:41
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye ve ABD’nin S-400 ve F-35’ler konusunda yaşadıkları anlaşmazlığa çözüm bulunmasını umduğunu belirterek, Türkiye’nin NATO için birçok bakımdan çok önemli bir müttefik olduğunu vurguladı.



Washington’daki Heritage Vakfı adlı düşünce kuruluşunda konuşan Stoltenberg, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alma planları ve ABD’de buna tepki olarak F-35 uçaklarının Türkiye’ye satışını engelleme girişimleri konusunda iki ülke ilişkilerinde yaşanan gerilimle ilgili değerlendirmelerde bulundu.



 Stoltenberg, “Askeri kapasiteler edinme kararları ulusal kararlardır. Ancak tabii ki NATO için önemli olan farklı sistemlerin birlikte çalışabilmesidir” dedi.



Stoltenberg, “Umarım bir çözüm bulmak mümkün olur çünkü Türkiye’nin almaya karar verdiği S-400 Rus hava savunma sistemi ve Türkiye’nin F-35 programının parçası olmasıyla ilgili anlaşmazlık hepimiz için bir sorun” diye konuştu.



“Türkiye NATO için birçok nedenle çok önemli bir müttefik” diyerek, öncelikle coğrafi konumuna dikkati çeken NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, “Eğer haritaya bakarsanız, Türkiye’nin ne kadar büyük olduğunu, Irak’a, Suriye’ye sınırı bulunduğunu görürsünüz ve Türkiye’nin IŞİD’e karşı savaşta neden çok önemli olduğunu anlarsınız” ifadesini kullandı.



'Yeni bir soğuk savaşta herkes kaybeder'



NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Washington'da Heritage Vakfı'ndaki konuşmasında NATO ile Rusya ilişkilerine de değindi.



Rusya ile çatışmayı körüklemek istemediklerini, İttifak'ın eylemlerinin orantılı ve savunma nitelikli olduğunu belirten Stoltenberg, cepheleşme arayışı içinde olmadıklarının altını çizdi.



"NATO, Rusya ile cepheleşme arayışı içinde değil ve Rusya'ya yaklaşımımızda güçlü olunması ve aynı zamanda diyalog aranması ve gerilimin azaltılması konularında (İttifak içinde) herhangi bir ihtilaf bulunmuyor" diye devam eden Stoltenberg, yeni Soğuk Savaş ve silahlanma yarışı yönünde hareket edilmesi halinde herkesin kaybeden tarafta yer alacağını vurguladı.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum