Yüz binlerce adım, yüz binlerce insan, 25 günlük maraton

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun öncülüğünde, partinin İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanması sonrası başlatılan "adalet yürüyüşü"nde sona gelindi.

Yüz binlerce adım, yüz binlerce insan, 25 günlük maraton
09 Temmuz 2017 - 11:37 - Güncelleme: 09 Temmuz 2017 - 11:56
Ankara Güvenpark'ta başlayan yürüyüşte toplam 417 kilometre yol katedildi. 50 bin kişiyle İstanbul il sınırından geçen korteje, dün (8 Temmuz 2017) yaklaşık 300 bin kişi katıldı.

Son gün için yoluna tek başına devam etme kararı alan Kılıçdaroğlu, bugün 3 kilometre yürüyecek. 

Yürüyüşte, Kılıçdaroğlu'nun tabiriyle "dört mevsim de yaşandı." Hava sıcaklığı kimi zaman 45.8 dereceye yükselirken, kimi zaman da yağmur yağdı. Yüksek hava sıcaklığı nedeniyle çok sayıda vatandaşın fenalaştığı kortejde, CHP Mamak İlçe Örgütü Üyesi, 79 yaşındaki Hasan Tatlı hayatını kaybetti. Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, kalp spazmı geçirdi. 

600 bin adım

Cep telefonunda bulunan sağlık uygulamasının verilerine göre Kılıçdaroğlu, günde ortalama 24 bin adım attı. 25 günlük yürüyüş boyunca Kılıçdaroğlu'nun attığı adımların sayısı "yaklaşık 600 bin" olarak ifade edildi. 

Destek de vardı, protesto da 

Çok sayıda vatandaşın destek verdiği yürüyüş, zaman zaman "protesto" edildi. Düzce'deki konaklama alanına gübre dökülen korteje, ertesi gün de (28 Haziran 2016) bir araçtan mermi atıldı. Aynı gün Kemal Kılıçdaroğlu, "protesto"lara ilişkin olarak şunları söyledi:

"Bizim ellerimiz asla şiddete kalkmadı, kalkmayacak. Her provokasyondan sonra alkışlıyoruz. Bu bizim adalete olan tutkumuz, güzel bir örnek olma açısından çok çok önemli."

AKP ve MHP tepkili

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yürüyüşe ilişkin olarak yaptığı ilk açıklamasında "15 Temmuz" karşılaştırması yer aldı. Kortejdekilere "Sizin 15 Temmuz darbecilerinden ne farkınız var" diye seslenen Erdoğan, sözlerinin devamında "Onların elinde F-16'ları vardı. Tanklar, toplar ile saldırıyorlardı. Sizlerde yollarda yürüyüşleri yapıyorsunuz akşam da karavanlarda istirahat ediyorsunuz. Sizler kalkıp TEM'i, E-5'i işgal ederiz diyecek olursanız o zaman durum aynen 15 Temmuz'a dönüşür. Ona da tabii ki müsaade etmek gibi bir lüksümüz asla yok" ifadesini kullandı. 

"Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi"nin yüzde 51.4 "evet" oyuyla kabul edildiği açıklanan anayasa değişikliği teklifinin hazırlanması sürecinde AKP ile birlikte hareket eden MHP'nin Genel Başkanı Devlet Bahçeli de "adalet yürüyüşü"ne ilişkin olarak şunları söyledi: 

“Kılıçdaroğlu provokasyon ihbarı yapmaktadır. Ülkücülerin kullanılacağını söylemektedir. Elbette halt etmektedir, yalana dolana sarılmaktadır. CHP lideri provokasyon arıyorsa, provokatör görmeyi umuyorsa şöyle bir etrafını kolaçan etmeli; yan yana yürüdüğü nursuzlara odaklanmalıdır. 21 gündür yürüyorlar ne buldular bilmiyorum. Adalet Ankara İstanbul arasında değil Adalet için yürünmez uğruna şuurla mücadele edilir."

Yürüyüş nasıl başladı?

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, "casusluk" iddiasıyla eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temcilcisi Erdem Gül ile birlikte yargılandığı MİT TIR'ları davasında 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı, mahkeme salonunda tutuklandı. Söz konusu "tutuklama" kararına tepki gösteren Kemal Kılıçdaroğlu, ertesi gün Ankara Güvenpark'ta "adalet yürüyüşü"nü başlattı. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum