Gülistan Doku davasında son durum... Sekiz kişi tutuklandı

Altı yıldır kayıp olan Gülistan Doku soruşturmasında 15 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan Doku'nun da sevgilisinin olduğu sekiz kişi tutuklandı.

Tunceli'de 5 Ocak 2020 günü kaybolan üniversite öğrencisi Gülistan Doku soruşturmasında 13 Nisan günü 13 kişi, dün de iki kişi gözaltına alındı.

ETKİN PİŞMANLIK BAŞVURUSU

Soruşturmanın son aşamasında SIM kartındaki verileri ele geçiren Gökhan Ertok ve eski Tunceli İl Özel İdaresi çalışanı Erdoğan Elaldı tutuklandı. Ertok'un etkin pişmanlıktan yararlanmak için Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığına başvurduğu öğrenildi.

DÖNEMİN TUNCELİ VALİSİ GÖZALTINA ALINDI

Hakkında çıkan haberler nedeniyle dönemin Tunceli Valisi, şimdinin İçişleri Bakanlığı müfettişi Tuncay Sonel açığa alındı. Bu durumun ardından hakkında soruşturma başlatılarak gözaltına alındı.

GÜLİSTAN'IN HASTANE VERİLERİ YOK

İncelemelerde, Doku'nun kaybolmadan altı gün önce yani 31 Aralık 2019'da Doku'nun hastaneye giriş kaydının POLNET'te bulunmasına rağmen hastane sisteminden silindiği ve bunun kasıtlı olabileceği değerlendirildi.

Bu kapsamda Sonel'in ardından dönemin Tunceli Devlet Hastanesi Başhekimi Çağdaş Özdemir de Bursa'da gözaltına alındı.

TUTUKLU SAYISI ALTIYA YÜKSELDİ

Zaynal Abakarov'un annesi Cemile Yücer, Celal Altaş, Nurşen Arıkan ve Ferhat Hanedan Güven tutuklandı.

İKİ KİŞİYE ADLİ KONTROL

Munzur Üniversitesinin güvenlik kameralarından sorumlu Süleyman Önal ve Savaş Gültürk, yurt dışına çıkış yasağı kararı verilerek adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

TUTUKLU SAYISI SEKİZE YÜKSELDİ

Gülistan Doku'nun erkek arkadaşı Zaynal Abakarov ve Zaynal'ın eski polis olan üvey babası Engin Yücer'in savcılıktaki sorgusu tamamlandı. Nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilen Abakarov ve Yücer tutuklandı. Tutuklanan sekiz kişinin cezaevine götürüldüğü anlarda arbede çıktı: "Katiller"

BİR ADLİ KONTROL DAHA

Uğurcan Açıkgöz yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

SORGULARI SÜRÜYOR

Dönemin Tunceli Valisi Tuncay Sonel'in oğlu Mustafa Türkay Sonel ile Vali Sonel'in o dönem korumalığını yapan Şükrü Eroğlu'nun savcılıktaki sorgusu sürüyor.

ZAYNAL ABAKAROV'UN YENİ MESAJLARI ORTAYA ÇIKTI

Nefes Gazetesi yazarı Aytunç Erkin, Zaynal Abakarov'un 21 Ocak 2020'de annesine gönderdiği mesajları yayınladı. Mesajlarda, şu ifadeler yer aldı:

“Sonunda eğer tekrar alınırsam.”

“Yapabileceği hiçbir şey yok.”

“O cehenneme gönderilecek.”

“Birinin onu dinlemeyeceğini ve ona yardım etmeyeceğini zaten gördüm.”

“Onun için orada olacağımı ve her şeyin yoluna gireceğini söylemesine izin verme.”

“Ben de ona inanmıyorum.”

“Şimdi benden daha çok kendini önemsiyor.”

Söz konusu mesajları Doku ailesinin avukatı Ali Çimen'e sorduğunu belirten Erkin, şunu yazdı:

"Ailenin avukatı Ali Çimen’le görüştüm. Zeinal Abarakov’un mesajlarını sordum. Çimen dedi ki:

'Zeinal Abarakov’un telefonları bulunmadı. Bu telefona el konulması gerektiğini ve bu yönde karar alınmasını istedik. Gülistan’ın kaybolduğu 5 Ocak 2020’den 58 gün sonra Zeinal’ın telefonlarına el konuldu. ‘Mama’ adlı kişiyle yaptığı görüşmeler vardı. Annesi. Rusça yazışıyor. Bilirkişi, aile bireyleri arasındaki yazışmalar yakınlık derecesinden dolayı denetime tabi tutulamadığı için tercümesini yapmadı. Dosya gitti emniyete ve bir buçuk yıl kaldı sonra işlem yapılmadan geri gönderildi'

 

- Sonra ne yaptınız?

'Biz bir kez daha itiraz ettik ve dosya Ulusal Kriminal Büro’ya gitti. Orada bu görüşmelerin hepsi ortaya çıktı. Diyor ki, ‘gelirsem her şeyi benim başıma yıkacaklar’. Umut Altaş’ın babası Celal Altaş’ın ifadesini gördünüz mü? Altaş da korkuyor, tehdit edildiğini söylüyor. Onun yanında gerçekleşmiş eylem. Hepsi birlikte iştirak halinde işliyorlar suçu. Valinin oğlu olduğu net bir şekilde ortada. Celal Ataş ifadesinde, ‘Mustafa Türkay yanımda bir gün silahını çıkartarak ‘ben bu silahla birisini vurdum’ demişti’ sözlerini bizzat oğlumdan duydum’… diyor. Burada kilit isim dönemin Valisi Tuncay Sonel. Kısmen itiraflar var ve Vali Sonel’den korkuyorlar.

Biliyorsunuz gizli tanık da anlatıyor. Tunceli Gençlik Merkezi’nde uyuşturucu partileri düzenliyorlar, Gülistan’ı zorluyorlar. Gülistan kabul etmiyor. Burası çok önemli. Gülistan kabul etmediği için öldürülüyor. Dövüyorlar, hastanelik oluyor. Direniyor. Yanında diğer kız arkadaşı da var. Ona bir şey olmuyor"

GÖZALTINA ALINAN, TUTUKLANANLARDAN KİM KİMDİR

Tunceli'de 5 Ocak 2020 günü kaybolan üniversite öğrencisi Gülistan Doku soruşturmasında 13 Nisan günü 13 kişi, 17 Nisan'da iki kişi gözaltına alındı. Toplam 15 kişinin gözaltına alındığı, 8 kişinin tutuklandığı, üç kişinin serbest bırakıldığı soruşturmada bakın kim kimdir...

Zaynal Abakarov: Gülistan'ın Rus uyruklu erkek arkadaşı.

Engin Yücer: Zaynal'ın üvey babası. Olay döneminde Tunceli Asayiş Şube'de görevli bir polisti.

Cemile Yücer: Zaynal'ın annesi.

Mustafa Türkay Sonel: Dönemin Tunceli Valisi Tuncay Sonel'in oğlu.

Tuncay Sonel: Dönemin Tunceli Valisi.

Uğurcan Açıkgöz: Mustafa Türkay Sonel'in en yakın arkadaşı. Olaydan bir gün önce Gülistan ile görüştüğü, baz kayıtlarının gizli tanık beyanlarıyla örtüştüğü ve halen Sonel ile temasını sürdürdüğü belirtiliyor.

Çağdaş Özdemir: Dönemin Tunceli Devlet Hastanesi Başhekimi. Hastane datasında Gülistan'ın giriş kaydının bulunmaması nedeniyle gözaltına alındı.

Şükrü Eroğlu: Dönemin Valisi Tuncay Sonel'in koruma polisi.

Gökhan Ertok: Eski bir narkotik polisi. Gülistan'ın Instagram ve WhatsApp hesaplarına girerek verileri yok ettiği belirtiliyor.

Süleyman Önal - Savaş Gültürk: Munzur Üniversitesi'nde görevli bilgisayar işletmenleri. Köprüyü gören kameraların çalışmadığına dair tutanak tutmalarına rağmen incelenen hard disklerde Gülistan'ın görüntüsünün bulunduğu ortaya çıktı.

Erdoğan Elaldı: İl Özel İdaresi çalışanı. Baz kayıtlarına göre olay günü Gülistan ile aynı dakikalarda köprüde olduğu ve sinyal kesilmeden önce genç kıza son temas eden kişi olduğu değerlendiriliyor.

Celal - Nurşen Arıkan Altaş: Dosyada adı geçen Umut Altaş'ın anne ve babası.

Ferhat Güven: Dönemin Valisi tarafından "aileyi kontrol altında tutması" için görevlendirildiği iddia edilen ve terör örgütü PKK üyeliğinden cezası istinafta olan şahıs.

Odatv.com