Hürmüz'de kriz tırmandı: ABD ordusu İran'a saldırı başlattı

ABD Merkez Komutanlığı, Hürmüz Boğazı'ndan geçen üç ticari gemiye yönelik saldırıların ardından İran'a karşı 'güçlü bir dizi saldırı' başlatıldığını duyurdu.

Washington’ın hamlesi, Trump yönetiminin İran’a tanınan petrol satış muafiyetlerini kaldırmasının hemen ardından geldi. ABD, İran’ın eylemlerini “haksız, tehlikeli ve ateşkesi açık ihlal eden” saldırılar olarak nitelendirdi.

ABD ile İran arasındaki Hürmüz Boğazı gerilimi yeni bir aşamaya geçti. ABD Merkez Komutanlığı, İran’a karşı askeri saldırılar başlatıldığını açıkladı. U.S. Central Command hesabından yapılan duyuruda, saldırıların Hürmüz Boğazı’ndan geçen ticari gemileri hedef alan eylemlere cevap olarak gerçekleştirildiği ileri sürüldü.

Açıklamada, ABD güçlerinin “uluslararası bir su yolunda masum sivillerin mürettebatını taşıyan ticari gemilere yönelik hedef alma ve saldırı eylemleri için ağır bedeller dayatmak amacıyla” İran’a karşı güçlü bir dizi saldırı başlattığı ifade edildi.

 

PETROL MUAFİYETİ KALDIRILDI, ARDINDAN ASKERİ HAMLE GELDİ

ABD’nin askeri yanıtı, Trump yönetiminin İran’a petrol satışına imkân tanıyan geçici muafiyetleri iptal etmesinden kısa süre sonra geldi.

ABD Hazine Bakanlığı, İran’la yapılan mutabakat kapsamında Tahran’a tanınan petrol satış muafiyetlerinin kaldırıldığını duyurmuştu. Kararın, Hürmüz Boğazı’nda son 24 saatte gemilere yönelik saldırıların yenilenmesine yanıt olarak alındığı bildirilmişti.

Böylece Washington, İran’a karşı önce ekonomik yaptırım kartını devreye aldı, ardından askeri karşılık verdi.