Yaşlılar üzerinden milyonluk vurgun

Huzurevinin harcamalarını inceleyen müfettişler milyonlarca liralık hayali satın alımlar tespit etti..

Sosyal Hizmetler Fethiye Huzurevi, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Müfettişlerinin yaptığı incelemeyle hayali satın alımlar sonucunda yaklaşık 4.3 milyon liranın üzerinde yolsuzluk ile gündemde.

İdari soruşturmanın ardından Huzurevi yönetimi ile birlikte aralarında bazı psikolog ile hemşirelerin de bulunduğu 12 görevli hakkında İzmir Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılama yapılmak üzere dava açıldı. 

Aralarında Huzurevi Müdür vekili ile memur, bazı hemşireler, psikolog ve idari görevlilerin yer aldığı çalışanlar hakkında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Müfettişleri soruşturma raporunda şu ifadelere yer verdi:

"2017 2019 yılları arasında kuruluş idaresi tarafından 225 adet doğrudan temin usulü ile tadilat/inşaat işleri ile demirbaş alımı gerçekleştirildiği, yapılan satın alma işlemlerinde piyasa fiyat araştırması komisyonları ve muayene kabul komisyonlarının fiili olarak görevlerini yerine getirmedikleri, sadece idarenin talebi ile komisyon evraklarına imza attıkları, satın alma işleminin gerçekleştirileceği firmaların idare tarafından doğrudan temin süreci öncesinde belirlendiği, gerçekleştirilecek olan inşaat tadilat yapımları ile demirbaş alımlarının eşit değerler içerisinde gerçekleşmesinin sağlandığı, ödemesi gerçekleştirilen bazı demirbaş malzemelerin ve inşa işlerinin fiili olarak yerinde olmadıkları, kuruluş idaresinin bütçenin uygun olmayan kalemlerinden bahse konu satın almaların ödeme işlemlerini gerçekleştirdikleri inşa ve tadilat işleri ile demirbaş alımlarının alanında uzman personellere yaptırılan keşif neticesinde kuruluş tarafından gerçekleştirilen satın alımlara ödenen bedel ile denetçiliğimizce yaptırılan keşif bedelleri arasında kamu bütçesi aleyhine yüksek meblağda fark ortaya çıktığı…"

MÜDÜR, HEMŞİRELER, PSİKOLOG  VE GÖREVLİLER YOLSUZLUĞA İMZA ATMIŞLAR

Hazırlanan raporda, harcama yetkisi olarak aralarında hemşire, psikolog ve hizmet görevlilerinin de imzaları bulunan isimlerin yargılanmaları istendi. 

 

İdari yönetim harici ifadesi alınan hemşire ve bazı görevliler ise çalışma şartlarının yoğun olduğunu, idarenin görevlendirmesi üzerine komisyonlarda görev aldıklarını, çeşitli zamanlarda yapılan işlerde kendilerine imza attırıldığını da belirtti.

İNŞAAT ŞİRKETLERİ ÜZERİNDEN YÜRÜMÜŞLER...

Doğrudan temin, inşaat tadilat ve satın almayı kapsayan soruşturmada başta Fethiye olmak üzere birçok inşaat şirketi ile de çalışılmış.

Raporda, "SHÇEK Fethiye Belediyesi Huzurevi bünyesinde gerçekleştirilen soruşturma kapsamında tespit edilen 225 adet doğrudan temin dosyası kuruluş idarecileri tarafından yapılan çalışma neticesinde satın almaların toplam bedeli 8.1 milyon TL'dir. Gerçekleştirilen keşifler neticesinde yapılan harcama ile keşif bedelleri arasında ortaya kamu bütçesi aleyhine toplam 4.3 milyon TL'lik bir fark çıkmıştır. Bir başka deyişle kuruluşta üç yıldan daha kısa zaman zarfında toplam 8.1 milyon TL'lik tadilat, inşa ve demirbaş harcaması yapılmış olup, bu süreçlerin mevzuatlara aykırı yürütülmesi neticesinde kamu bütçesi aleyhinde  4.3 milyon TL'lik bir fark tespit edilmiştir” deniliyor.

SONER YALÇIN GÜNDEME TAŞIMIŞTI

Öte yandan aynı huzurevi CIA Ajanı Ruzi Nazar'ın öldüğü yer olarak daha önce de gündeme gelmişti.

Muğla Fethiye Sosyal Hizmetler Huzurevi, Gazeteci-Yazar Soner Yalçın'ın 2015 yılında Sözcü gazetesindeki köşesinde Ruzi Nazar'ın gizlice yerleştirildiği yer olarak gündeme getirilmişti.

Soner Yalçın, Ruzi Nazar'ın Huzurevi Empati Merkezi'nde öldükten sonra, yine gizlice Fethiye'deki Alevi Mezarlığı'na gömülmesinin hikayesini yazmış, olay kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı.

Murat Sökdü

Odatv.com