Bodrum ve bale...

Bodrum kalesi kapılarını Uluslararası Bodrum Bale Festivali için açıyor

Bodrum ve bale...
01 Ağustos 2019 - 09:03
Festival, 3 Ağustos Cumartesi akşamı, modern dans repertuvarının beğenilen eserlerinden “Frida” adlı eserle açılacak.

Türkiye’den ve dünyadan seçkin bale ve modern dans yapıtlarını buluşturacak 17. Uluslararası Bodrum Bale Festivali, 3-21 Ağustos tarihleri arasında Bodrum Kalesi Kuzey Hendeği Sahnesi’nde yapılacak. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen festivalde Devlet Opera ve Balesi Müdürlükleri’nde dünya ve Türkiye prömiyerleri yapılan, her temsili kapalı gişe oynamış 4 eserin yanı sıra yabancı konuk toplulukların sahneleyecekleri 2 eserle birlikte toplam 6 eserin 8 temsili festival boyunca izlenebilecek. 

Bu yıl festivale dünyanın en profesyonel dans topluluklarından olan Gürcü Ulusal Balesi ile dünyada “Flamenko Kraliçesi” olarak kabul edilen Aida Gomez ve Dans Topluluğu katılacak. 



Açılış ‘Frida’ ile 

17. Uluslararası Bodrum Bale Festivali, 3 Ağustos Cumartesi akşamı, modern dans repertuvarının beğenilen eserlerinden “Frida” adlı eserle açılacak. Özgür Adam İnanç’ın reji ve koregrafisi ile Mersin Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek “Frida” eseri Arturo Marquez, Jose Pablo Moncayo ve Can Aksel Akın’ın müzikleri eşliğinde Meksikalı ressam Frida Kahlo’nun hayatını anlatıyor. Frida’nın küçük yaşta geçirdiği ağır sağlık sorunlarına rağmen resim yaparak hayata tutunma tutkusu iki perdelik modern dans eseriyle sahnede olacak. 



Gürcü Balesi iki gün üst üste

60 dansçı ve 10 müzisyenden oluşan Gürcistan Sukhishvili Ulusal Balesi, yaklaşık iki saat boyunca ritmik ve tempolu danslarını sanatseverlere sunacak. 1945 yılından bu yana performanslarını dünyanın en prestijli sahnelerinde, 90’dan fazla ülkede, 50 milyondan fazla seyirciye ulaştıran Gürcistan Sukhisivili Ulusal Balesi, La Scala’daki performansında seyirciler tarafından on dört kez sahneye çağrılarak bir rekora da imza atmıştı. Folklorik temaları modern koreografileriyle sentezleyen gösterileri ile Gürcü halkının savaş, kahramanlık ve aşk hikâyelerini ritmik ve tempolu adımlar eşliğinde sahneleyecekler.

Tüm dünyada “Carmen” performansıyla tanınan, dansa çok küçük yaşlarda başlayan, İspanya Ulusal Balesi’nin baş dansçılarından, flamenko ustası ve ödüllü koreograf Aída Aguda Gómez’in (Madrid, 1967) kuruculuğunu yaptığı ve direktörlüğünü üstlendiği Aida Gomez Dans Topluluğu, özgün “Carmen” yorumlarıyla 17 ve 18 Ağustos akşamları iki kez sahnede olacak. Bizet’in müzikleri, bu özel “Carmen” gösterisi için Jose Antonio Rodriguez tarafından düzenlenmiş. Dünya turnelerine devam eden topluluk, en son 2006 yılında ülkemizde de gösterilerini sergileyerek büyük beğeni toplamıştı.

Festivalin kapanışı İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin Modern Dans Topluluğu’nun (MDTist) “Jizel” dans-drama eseri ile yapılacak. Bir dünya klasiği olan “Giselle” balesinin koreograf Aysun Aslan tarafından modern bir dans drama formunda sunumu olan “Jizel” eseri, 21 Ağustos akşamı sahnelenecek. 

17. Uluslararası Bodrum Bale Festivali, bu yıl da Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Bodrum Belediye’nin katkılarıyla yapılıyor. Ayrıntılı bilgi ve program için: http://www.operabale.gov.tr

YORUMLAR

  • 0 Yorum