Kasırga'nın Rotası değişmezse felaket olacak !

Türkiye, daha önce görülmemiş bir meteorolojik olayla karşı karşıya kalabilir. Hava durumu tahminlerine göre, Türkiye'ye kasırga geliyor. Beklenen tropik fırtınayla ilgili Meteoroloji'den açıklama yapıldı.

Kasırga'nın Rotası değişmezse felaket olacak !
28 Eylül 2018 - 10:14 - Güncelleme: 28 Eylül 2018 - 23:38

Mora Adası’ndan başlayıp saatte 100 kilometre hıza ulaşan fırtına yüzünden Attika bölgesi ve bazı adalarda okullar tatil edildi. Pek çok semtte elektrik kesintisi yaşanırken, Yunanistan’ın Makedonya sınır yakınında kar yağışı başladı. Pire, Rafina ve Lavrion limanlarından Ege dahil tüm adalara gemi seferleri iptal edildi.

AKDENİZ VE EGE'Yİ VURACAK

Fırtınanın bugün Ege ve Akdeniz kıyılarını vurması bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, tropikal fırtınanın Edirne Keşan’dan Antalya’ya kadar etkili olacağını bildirdi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden bir yetkili Hürriyet’e “Fırtınanın yarın (bugün) itibariyle Türkiye’ye doğru hareket etmesi bekleniyor. Pazar erken saatlerden itibaren de güzergâhında bir değişim olmazsa, yurdumuzun güney batı kesimlerini etkileyecek. En çok Muğla ve Aydın çevresinde etkili olacak. Açık alanlardaki organizasyonlar beklemeye alınmalı. Tekne turları gibi deniz aktiviteleri durdurulmalı. Fırtına beklediğimiz şiddette gelirse küçük ağaçların kırılması, çatıların uçması, inşaat iskelelerinde riskler oluşması ihtimal dahilinde” açıklaması yaptı.

Genel müdürlükten yapılan açıklamada ise “Fırtınanın Ege Bölgesini etkilemesi durumunda pazar günü, rüzgâr hızının 120 km/saate ulaşması ve yağışların 75 kg/m2 ve üzerinde şiddette olması bekleniyor” denildi.

 


Küresel tahmin sistemlerindeki modellere göre Türkiye’ye afet boyutunda hasarlar verebilecek bir meteoroloji olayı adım adım yaklaşıyor. Eğer İyon Denizi üzerindeki kasırga yönünü değiştirmezse 30 Eylül Pazar günü Ege kıyılarına ulaşması, en büyük etkiyi ise Muğla, Aydın, İzmir, Çanakkale, Balıkesir kıyıları hattında oluşturması bekleniyor. Sözcü'de yer alan habere göre, kasırganın Ege Bölgesi’nin geçtikten sonra Marmara Denizi üzerinden İstanbul’u etkileme ihtimali de bulunuyor. Yakın tarihimizde bu şiddette bir fırtınanın yurdumuzu etkilediğine dair bir kayıt bulunmuyor.

METEOROLOJİ'DEN TROPİK FIRTINA UYARISI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklama şöyle:

"Yapılan son değerlendirme ve analizlere göre bugün öğleden sonra Orta Akdeniz'de oluşması beklenilen alçak basınç merkezinin derinleşerek şiddetini arttırması ve tropik fırtınaya dönüşmesi tahmin ediliyor. Orta Akdeniz'de oluşması beklenen fırtınanın hafta sonu doğuya doğru hareket etmesi beklenmektedir.

Farklı tahmin senaryolarında fırtınanın şiddeti ve yeri konusundaki belirsizlikler halen devam etmektedir. Bununla birlikte fırtınanın Ege bölgesini etkilemesi durumunda, 30 Eylül 2018 Pazar günü, rüzgar hızının 100-120 km/saate ulaşması ve meydana gelecek yağışların da 75 kg/m2 ve üzerinde şiddetli yağış şeklinde olması beklenmektedir.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü olarak fırtınanın oluşumu ve gelişimi takip edilmekte olup; fırtınanın yön, şiddet ve etkileyeceği alan konusunda gerekli olduğunda tahmin, uyarı ve açıklamalar yapılacaktır."

YUNANİSTAN’I VURMAZSA TEHLİKE BÜYÜK

Cumartesi günü Yunanistan’ın güneyine ulaşacak olan kasırga, eğer Yunanistan’da hiçbir kara parçasına yükünü boşaltmadan yurdumuz kıyılarına erişirse tehlike beklenenden daha büyük olabilir. Eğer kasırga Yunanistan’a yükünü boşaltmazsa beklenen rüzgarlarla beraber metrekareye 100 kilogram dolaylarında yağışı da getirecek.

BOFOR ISKALASINDA SON SEVİYEYE ULAŞILACAK

Bazı notkalarda 150 KM hızı aşması beklenen rüzgar tehlike oluşturacak. Özellikle kıyı kesimlerde ciddi etkiler oluşturabilecek rüzgar ve yağışlarla beraber metrelerce yükseklikte dalgalar da bekleniyor. İzmir'de bofor rüzgar ıskalasında son ölçek olan 12 bofor kuvvetine ulaşması bekleniyor.

İŞTE HARİTALARLA 5 GÜNLÜK HAVA TAHMİNLERİ:

haritalı hava durumu tahmini



haritalı hava durumu tahmini



haritalı hava durumu tahmini



haritalı hava durumu tahmini



haritalı hava durumu tahmini

YORUMLAR

  • 0 Yorum