Şarbon İstanbul'da!

İstanbul'da 22 kişi şarbon şüphesiyle hastanelere başvurdu. Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, "22 kişinin 4'ünde şarbon ihtimali üzerinde duruluyor. Tetkikler sonrası şarbon olup olmadığı anlaşılacak. Gerekli aşıları yaparak tedbirlerimizi alacağız" dedi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da, hastaneye başvuranların 6'sında şüpheli hafif deri lezyonları görüldüğünü belirterek, "Şarbon hastalığının bu türü hayati tehlike oluşturmaz, tedavi edilebilir" dedi.

Şarbon İstanbul'da!
02 Eylül 2018 - 09:26
Kurban Bayramı ve sonrasında Ankara ve Sivas'ta yaşanan şarbon paniğinden sonra İstanbul'da da dün akşam şarbon şüphesiyle çok sayıda vatandaş hastanelere başvurdu. Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne 22 kişinin başvurduğu bildirilirken, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli açıklamalarda bulundu. CNN TÜRK canlı yayınına katılan Pakdemirli, hastanelere başvuran vatandaşların tedavilerinin sürdüğünü belriterek, şarbon vakası görülen hayvanların satın alındığı işletme çevresindeki diğer hayvanlara bugün aşı yapılacağını belirtti.







'TETKİKLER YAPILACAK'



"Aşının hızlı etki gösterdiği için bölgede başka şarbon vakaları görmeyi beklemiyoruz" diyen Pakdemirli gelişmeleri şöyle anlattı: "Büyükçekmece Silivri Çanta Mahallesi'nde vatandaşımız burdan kurbanını almış özel bir işletmeden, kesmişler ve 2-3 kilo kadar et tüketmişler. Ardından etlerin kokuşması üzerine 28 Ağustos'ta Pendik Veteriner Araştırma Enstitüsü'ne başvuru yapmışlar. Başvuruları 31 Ağustos'ta sonuçlanmış ve vatandaşımızın getirdiği etlerde, şarbon çıkmış. Bu gelişme üzerine etler hemen bakanlığımızın çalışanları tarafından imha edilmiş. Akabinde etlerle teması olma ihtimali bulunan 28 kişi tespit edilmiş, 22 tanesi hastanelere ulaştırılmış. 22 kişiden 13'ü Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne, 9 kişi de Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvurmuş. Sadi Konuk'a başvuranlardan 6'sı hemen taburcu olmuş; 4 tane vatandaşımızın el ve bileklerinde lezyonlar tespiti ile bir deri şarbon şüphesi var. İleri tettik gerektiriyor. Tetkikler sonrası şarbon olup olmadığı anlaşılacak. Bu hastenemizde 3 kişi de faranjit, ateş vb. nedenlerle tedbir amaçlı tutuluyor.



Haseki'ye başvuran 9 kişiden 8'i taburcu olmuş, 1 hastamızın yine faranjit semptomu var, şarbon ihtimali üzerine ileri tetkikler yapılacak. Toplamda, şu anda 22 kişinin 4'ünde şarbon ihtimali üzerinde duruluyor. Bunların üzerinde ileri tetkikler yapılıyor. Türkiye'de bugüne kadar 2018 yılında 80 şarbon vakası görülmüş."



İŞLETME KARANTİNAYA ALINDI



Etlerin geldiği özel işletmenin karantina altına alındığını belirten Bakan Pakdemirli, şunları söyledi: "Hayvanların alındığı Silivri'deki işletme özel bir işletme. İşletmede 7 hayvan var, diğer hayvanlar sağlıklı. Hayvanlar ithal hayvan değil. Hayvanların satın alındığı işletmenin 10 km etrafındaki 3 bin 500 hayvan yarından (bugünden) itibaren tedbir için aşılanacak. Gün içinde aşılamayı bitireceğiz. Aşı çok hızlı etki gösterdiği için bölgede başka şarbon vakası görmeyi beklemiyoruz. Vatandaşlarımız gönül rahatlığı ile et yemeye devam edebilirler. Bölgede ve ülke çapında tüm tedbirler alınılıyor."



BAKAN KOCA'DAN AÇIKLAMA



Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul Silivri'de 31 Ağustos'ta kesilen bir kurbanda şarbon hastalığına rastlandığının Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kamuoyuna duyurulduğunu hatırlattı.



Koca, "Şarbonlu olduğu bildirilen hayvanla temas ettiği tespit edilen 22 kişi muayene ve tetkik amacıyla hastanelerimize davet edilmişlerdir. Bu kişilerde gerekli tetkikler yapılmış ve altı vakada şüpheli hafif deri lezyonları görülmüştür. Bu vakaların gerekli tedavileri düzenlenmiştir. İnsana hayvandan bulaşarak deri lezyonlarıyla seyreden şarbon hastalığının bu türü, hayati risk oluşturmayan, tedavi edilebilir bir hastalıktır." ifadelerini kullandı.



Tetkiki yapılan diğer vakalarda herhangi bir bulguya rastlanılmadığını kaydeden Koca, "Bu arada aynı etle temas ettiği zannıyla hastanelerimize münferiden başvuranlar olmakla birlikte bu başvurular arasında şüpheli bir vakaya rastlanmamıştır. Bu hastalarımız için herhangi bir hayati risk söz konusu değildir." açıklamasında bulundu.

 


#SONDAKİKA

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli: [İstanbul'da şarbon vakası] Hastaneye başvuran 22 kişinin tetkikleri pozitif çıktı.https://t.co/YNaJcoPulB
— TRT HABER (@trthaber) 1 Eylül 2018



Peki, nedir bu şarbon? Şarbon virüsü belirtileri neler? İşte şarbon hastalığı ile ilgili tüm detaylar...



ŞARBON NEDİR?



Şarbon, ot yiyen hayvanlarda görülen şarbon bacillus anthracis isimli bir bakterinin yol açtığı enfeksiyon hastalığıdır. Hayvandan insana, hayvandaki yaraya temas edilmesi, hayvanın etinin yenilmesi, hastalıklı hayvanın bulunduğu alandaki şarbon sporlarının solunması sonucu insana bulaşır.



Şarbon hastalığı, deri, akciğer ve bağırsak olmak üzere üç gruba ayrılır. Akciğer ve bağırsak yoluyla bulaşması durumunda ölümcül sonuçlar doğruyor. Şarbonun insandan insana bulaşması ise çok küçük bir ihtimaldir.



Akciğer şarbonu



Bakteri (Bacillus Anthracis) sporlarının hava yoluyla alınması sonucu oluşur ve şikâyetlerinin başlamasıyla birlikte tanısı konulup tedavi edilmediği takdirde yüksek oranda ölümcül seyreder.



Bağırsak şarbonu



Şarbon hastalığı olan bir otçul hayvanın etinin tam pişirilmeden yenmesi sonucu ortaya çıkar ve yüksek oranda ölümcül seyreder.



Deri şarbonu



En sık görülen formudur. Ülkemizde de dünyada da bütün şarbon olgularının yaklaşık yüzde 95'i bu şekilde ortaya çıkar. Sıklıkla hayvan yünleri, derileri ve postlarıyla uğraşanlarda görülür. Bakteri sporların derideki kesik ya da sıyrıklardan girerek deri içinde depolanması sonrası gelişir. Özellikle el, bilek, kol, yüz ve boyun gibi açıkta kalan bölgelerde sık görülür.



ŞARBON BELİRTİLERİ



Bulaşma şekline göre şarbon hastalığının belirtileri üç gruba ayrılır.



Deri şarbonu: Enfekte hayvanların deri, kıl, yün gibi ürünleri ile temas eden kişilerin ciltlerindeki sıyrık veya kesiklerden bulaşır. Deride ağrı, sızı ve kabartı oluşur. Kabartı çevresinde ödem oluştuğu gibi bu hastalıklı dokunun altı ülserleşir ve ağrısız bir lezyon meydana gelir.



Akciğer şarbonu: Şarbon bakterilerinin havada asılı durumda olan sporlarının solunum yoluyla alınmasından sonraki bir hafta içinde soğuk algınlığına benzer bazı belirtilerle hastalık kendini gösterir. Ateş, bitkinlik, yorgunluk belirtileri gösterir birkaç gün içinde de soluk alıp vermede güçlükler başlar, hasta komaya girip ölebilir.



Bağırsak Şarbonu: Hasta hayvan etlerinin yenmesiyle bağırsak sisteminde iltihap oluşur. Hayvan ürünlerindeki sporların ağız yoluyla alınımı sonucunda bağırsaklara yerleşir. Belirtileri mide bulantısı, iştah kaybı, karın ağrısı, kusma ve kanlı ishaldir. Vakaların yüzde 25-60'ında hastalık ölümle sonuçlanır.



ŞARBON TEDAVİSİ



Hayvan kesimi sonrası bu tür belirtiler görüldüğünde en kısa sürede bir enfeksiyon hastalıkları uzmanına başvurmak ve bir an önce antibiyotik tedavisine başlamak gerekir. Tedavide geç kalınması halinde hastalık ölümcül olabilir.



ŞARBONDAN KORUNMAK İÇİN NE YAPILMALI?



Şarbondan korunmak için öncelikle bu hastalıktan ölen hayvanların uygun şekilde ortadan kaldırılması gerekiyor.



Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Karabay, "Hasta hayvanlar kesilip yüzülmemeli ve bu hayvanlara otopsi yapılmamalıdır. Kesim sırasında hayvan hasta olmasa bile tek kullanımlık veya kalın eldiven kullanılması ve koruyucu elbise kullanılması gerekir. Hastalığa yakalanan hayvanlar ölmeden önce süt, idrar ve diğer salgılarıyla mikrop saçtıkları için hasta hayvanların muayenesinde ve ölen hayvanların naklinde dikkat edilmesi ve koruyucu tedbirlerin alınması gerekir.



İkinci önlem ise aşılamadır. Hastalık görüldüğünde ateşi bulunmayan sağlam hayvanlar derhal aşılanır. Hastalığın ortaya çıktığı yerde hayvanlar en az beş yıl süreyle aşılanmalıdır. Koruyucu aşılama genel olarak ilkbaharda yapılır. Aşı yapıldıktan 10-14 gün içerisinde bağışıklık gelişir. Şarbon hastalığının insandan insana geçişi saptanmamıştır" açıklamasında bulundu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum