Türkiye'ye yaptırım uygulanacak

ABD'den zehir zemberek açıklamalar: Türkiye'ye yaptırım uygulanacak

Türkiye'ye yaptırım uygulanacak
27 Temmuz 2018 - 09:05 - Güncelleme: 27 Temmuz 2018 - 09:56
Mike Pence, rahip Andrew Brunson'un serbest bırakılmaması durumunda Türkiye'ye yaptırım uygulanacağını söyledi. Trump da "ABD, Türkiye'ye büyük Hristiyan, aile adamı ve mükemmel bir insan olan Pastör Andrew Brunson'un uzun süreli tutukluluğu için büyük yaptırımlar uygulayacak" ifadelerini kullandı.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Türkiye'de ev hapsine çıkan Amerikalı pastör Andrew Brunson'ın serbest bırakılmaması halinde Türkiye'ye yaptırım uygulanacağını açıkladı. Bu açıklamadan kısa bir süre sonra Senato Dış ilişkiler Komisyonu, Türkiye’nin uluslararası kuruluşlardan kredi almasını kısıtlayan bir tasarıyı kabul etti.

Mike Pence, dini özgürlüklerle ilgili bir konferansta yaptığı açıklamada, Brunson'ın "masum" olduğunu ve ona yönelik suçlamalarda "inandırıcı bir delil"olmadığını söyledi.

BBC Türkçe’nin haberine göre; dünyadaki dini baskılara yönelik yaptığı konuşma sırasında pastör Andrew Brunson'ın anılmadan geçilmemesi gerektiğini kaydeden Pence, Türk yetkililerin darbe girişiminin ardından on binlerce gazeteci, aktivist, hakim, ordu mensubu ve öğretmeni tutukladığını söyledi ve Andrew Brunson'ın da bu çerçevede 2016 yılında tutuklandığını belirtti.

“HRİSTİYANLIK İNANCINI YAYDIĞI İÇİN…”

Andrew Brunson'ın "kendisine yönelik bir suçlama yöneltilmeden bir yıldan uzun bir süre cezaevinde kaldığını" söyleyen Pence, "Türkiye hükümeti sonunda onunla ilgili iddianameyi açıkladığında, Hristiyanlık inancını yaydığı için onu ülkeyi bölmek ve ayrıştırmakla suçladı" diye konuştu.

“SONUÇLARINA KATLANMAYA HAZIRLANIN”

Brunson'ın dün ev hapsine konulmasının önemli bir ilk adım olduğu ancak yeterli olmadığını söyleyen Mike Pence, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye hükümetine Amerika Birleşik Devletleri Başkanı adına bir mesajım var. Pastör Andrew Brunson'ı şimdi serbest bırakın ya da sonuçlarına katlanmaya hazırlanın" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğer Türkiye bu masum din adamını serbest bırakıp, ülkesine göndermezse ABD, pastor Andrew Brunson özgür kalana kadar Türkiye'ye önemli yaptırımlar uygulayacak."

Pence, "Brunson, özgür olmayı hakediyor" ifadelerini de kullandı.

Pence, Andrew Brunson'ın seyirciler arasında olan kızı Jacquilne Brunson'a da seslendi: "Jacquiline sana söz veriyorum. Babana da dün söylediğim gibi, Başkan Trump ve ben, tamamen serbest kalıp, ailesine ve ülkesine dönünceye kadar çalışmaya devam edeceğiz."

TRUMP: ABD YAPTIRIMLAR UYGULAYACAK

ABD Başkanı Donald Trump ise sosyal medya paylaşımında, "ABD, Türkiye'ye büyük Hristiyan, aile adamı ve mükemmel bir insan olan Pastör Andrew Brunson'un uzun süreli tutukluluğu için büyük yaptırımlar uygulayacak. Bu masum inanç adamı derhal serbest bırakılmalı!" ifadelerini kullandı.

"VAZGEÇMEYECEĞİZ"

Bu arada tutukluluk hali ev hapsine çevrilen Pastör Andrew Brunson’u arayan ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, “Cezaevinden çıkmış olsa da, bu din adamı hala ev hapsinde. Tamamen serbest bırakılmasını ve ABD’ye geri dönmesini sağlamak için ABD Başkanı Donald Trump ve tüm yönetimin çalışmaya devam edeceği konusunda ona güvence verdim. Brunson tamamen serbest bırakılana dek vazgeçmeyeceğiz” dedi.

 “AYLARDIR YORULMAKSIZIN ÇALIŞIYORUZ”

Öte yandan ABD Büyükelçiliği’nden, Başkan Yardımcısı Pence’nin konu hakkındaki bir diğer açıklaması da Türkçe olarak paylaşıldı. Pence, “ABD Başkanı Trump ile geçen hafta da açıkça belirttiğimiz gibi, Rahip Brunson’ın serbest bırakılması için aylardır yorulmaksızın çalışıyoruz. Brunson uzun zaman önce serbest bırakılmalıydı. Şu anda ev hapsinde, ancak tamamen serbest bırakılana ve ailesi, dostları ve kilisesi ile yeniden bir araya gelene dek vazgeçmeyeceğiz”değerlendirmesinde bulundu.

Ekim 2016'da PKK ve FETÖ adına suç işlemek ve casusluk suçlamalarıyla tutuklanan Andrew Brunson, Çarşamba günü İzmir Cezaevi'nden tahliye edilerek ev hapsine alınmıştı. 

CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN ABD'YE PEŞ PEŞE YANIT

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Başkanı Donald Trump'ın Rahip Brunson'ın serbest bırakılmaması halinde Türkiye'ye yaptırım uygulayacağı tehdidine yanıt verdi.

Kalın "Amerika Birleşik Devletler yönetiminin açıklamalarının, bir NATO müttefiki olan ülkemize yönelik kullanılan tehditkar dilin kabul edilmesi mümkün değildir. FETÖ konusunda bugüne kadar hiçbir adım atmayan Amerika Birleşik Devletleri yönetimi, bağımsız Türk yargısının yetki alanında olan bir hususu bahane ederek, Türkiye’ye karşı tehditler savurarak netice alamayacağını bilmelidir. Amerika Birleşik Devletleri, kendi çıkarlarına ve müttefiklik ilişkimize daha çok zarar vermeden, bir an önce tavırlarını gözden geçirerek yapıcı bir zemine dönmelidir" ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI'NDAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da, "Türkiye bir hukuk devletidir ve Türk adaleti herkese eşit mesafededir. Ucuz tehditlere karşı da tahammülümüz yoktur.   ABD’li muhataplarımız, Millet adına hüküm veren Türk yargısının kararlarına saygı duymak zorundadır" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Twitter’dan, ''Kimse Türkiye'ye dayatmada bulunamaz. Hiç kimsenin tehdidine müsamaha edemeyiz'' dedi. Çavuşoğlu ''Hukukun üstünlüğü istisnasız herkes için geçerlidir'' vurgusu yaptı.

Odatv.com

YORUMLAR

  • 0 Yorum