Ev gençleri kavramı özellikle Türkiye’de son yıllarda dikkat çeken bir sosyal olgu. Ne bir işte çalışıyorlar ne de eğitime devam ediyorlar. Genellikle uzun süre evde kalıyorlar, sosyal hayata ve üretken faaliyetlere katılımlarıysa epey sınırlı.
Peki nereden çıktı bu ev genci tanımı?
Birincisi genç işsizlik oranlarının yüksek olmasından. Diğeri mezun olunan bölümlerle ilgili iş bulamama kaygısından. Diğer nedenleriyse şöyle: Ailelerin maddi durumu, gençlerin iş ve eğitim için başka şehirlere taşınamamasına yol açıyor. Umutsuzluk, sosyal anksiyete, depresyon gibi durumlar, evde kalma alışkanlıklarının pandemiden sonra kalıcı hale gelmesi.
Üretkenliğe katılamayan büyük bir genç nüfus var. Umut ve aidiyet duyguları zayıf haliyle.
Haksız yere temel, sorumsuz olarak etiketlendiklerini düşünüyorum. Oysa çaresizler. Sosyal adaletsizlikler en çok onları vuruyor.
Japonya’da onlara ‘hikikomori’ deniyor. Kelime anlamı içe kapanmak, özellikle genç bireylerin aylarca hatta yıllarca evlerine kapanmaları, bir tür izole olmaları. Bizden farkları şu, onlar gönüllü. Bu durumu genellikle 6 ay kadar yaşıyorlar. Kendi isteğiyle toplumdan çekiliyorlar. Onların sorunu ne biliyor musunuz?
Yüksek başarı baskısı ve rekabetçi eğitim sistemi. Katı toplumsal normlar ve utanç kültürü, dijital bağımlılık… Sayılarının 1 milyonun üzerinde olduğu belirtiliyor. Japonya devleti, bu gençleri topluma kazandırmak için sosyal programlar başlatmış.
Yani bizim gençlerimiz gibi görmezden gelinmiyorlar.
Üstelik bizimkilerin seçtiği değil, maruz kaldığı bir durum bu.
Şimdi bunca şeyi neden yazdın diyeceksiniz…
Şöyle…
DİSK-AR, geniş tanımlı işsizlik oranını yüzde 28 olarak açıkladı.
Raporda Türkiye’de her 4 gençten birinin ne eğitimde ne istihdamda yer aldığı belirtilerek, Türkiye'deki oranın AB üyesi ülke ortalamasının 2,4 katı olduğu kaydedildi.
Raporda, "Gençlerde işsizlik oranlarının genel işsizlik oranlarından daha yüksek seyrettiği biliniyor. AKP döneminde gençlerde işsizlik vahim bir hal aldı. AKP’nin iktidara geldiği 2002 3. çeyreğinden bu yana gençlerde geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 26’dan yüzde 37,5’e yükseldi" denildi.
Gençlerimiz ümitsiz!
Bile isteye ev genci olmuyorlar.
Onları görün, dertlerini dinleyin.
Yok biz kör, sağır olacağız diyorsanız, memleketten bir gelecek beklentiniz yok demektir.
MUSTAFA ÖZBEY
YORUMLAR