AYM iptal kararı verse de seçim iptal edilmez

AKP Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, NTV'de katıldığı programda açıklamalarda bulundu.

AYM iptal kararı verse de seçim iptal edilmez
30 Mayıs 2018 - 17:06 - Güncelleme: 30 Mayıs 2018 - 17:10
Şentop, Anayasa Mahkemesi'ne taşınan baskın seçimle ilgili, "Seçimi etkileyecek bir husus yok. Seçimde uygulanmasıyla ilgili düzenlemeler bunlar. AYM iptal kararı verirse, YSK bunu daha önceki teamülleri ile uygulayacaktır. YSK, prensip kararlar alarak uygular. AYM'nin kararı ne olursa olsun seçimin iptali söz konusu olmaz." dedi.

Şentop'un açıklamaları şöyle:

"Bu sistem güçlü Meclis'i gerekteriyor. Kabinedeki birçok arkadaşımız güçlü Meclis için aday gösterildi. Yasama çalışmaları bütünüyle Meclis'te olacak. Şimdi yasamayı Meclis belirleyecek, daha önce hükümet belirliyordu. Aday listelerimizle de güçlü Meclis istediğimizi göstermiş olduk."

 

"24 Haziran'dan sonra Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi diye yeni bir düzenleme olacak. Yeni sistemde KHK yok. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, KHK kadar güçlü değil. Kanunun üstünde değil. KHK ile düzenlenen bakanlık teşkilatlarının kaldırılması lazım. Seçimden sonra yetki kanunu bir nevi mıntıka, zemin temizliği için kullanılacak. Yetki kanunun kullanılacağı zaman dilimi 24 Haziran'a kadar. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ise, 24 Haziran'dan sonra kullanılacak. Yetki Kanunu önümüzdeki günlerde yürürlüğe girer."

"AYM'NİN KARARI NE OLURSA OLSUN SEÇİM İPTAL EDİLMEZ"

"Seçimi etkileyecek bir husus yok. Seçimde uygulanmasıyla ilgili düzenlemeler bunlar. AYM iptal kararı verirse, YSK bunu daha önceki teamülleri ile uygulayacaktır. YSK, prensip kararlar alarak uygular. AYM'nin kararı ne olursa olsun seçimin iptali söz konusu olmaz."

"1984'TEN BU YANA UYGULAMA BÖYLE"

"YSK'dan gelmiş, ilçe seçim kurulundan gelmiş ama üzerinde sadece mühür yok. Sadece mühür eksikliği nedeniyle seçmenin iradesinin iptal edilmesini biz engellemek için biz bu hükmü getirdik. Zaten 1984'ten bu yana uygulama da böyle. Siz seçmen olarak sandığa gittiniz, bir zarf verildi, bir oy pusulası. Her seçimde mührü var mı bakabiliyor musunuz? Ben her seçimde bakmıyoruz. Seçmenin burada bir kusuru yok. Bu sandık görevlilerinin bir kusuru. Bu mühür vurulmaması meselesinin unutulmasının, seçmenin iradesini geçersiz saymak için geçersiz göremeyiz.

"'Bu zarf sahtedir. Oy pusulası sahtedir, YSK'dan gelmemiştir' gibi iddialar varsa bununla ilgili kanunda hükümler var. Bu suç teşkil eder. Buradaki mesele oy pusulası YSK'dan gelmiş ki filigramlı kağıtlardır, zarflar öyle. Ama sadece mühür vurulmamış. Tek sebep buysa, o zaman bu oyun geçerli olmasını kanunda koyduk. Bu konuda hukuken bir sorun olacağını düşünmüyorum."

YORUMLAR

  • 0 Yorum