2019 Mayıs Ayının En İyi Gece Gökyüzü Olayları

2 Mayıs Perşembe günü, doğuda şafak vaktinin öncesinde, olgunlaşmış hilal ay Venüs’ün 4 derece kadar güneyine (sağ alt) kısmına indi.

2019 Mayıs Ayının En İyi Gece Gökyüzü Olayları
05 Mayıs 2019 - 12:13 - Güncelleme: 05 Mayıs 2019 - 14:45
Aynı zamanda daha sönükte olsa Merkür, ayın 10 derece kadar solundaki ufka oturacak. Ay ve Venüs güneş doğana kadar görünür kalırken öte yandan Merkür yerel saatle yaklaşık 4.30 gibi kaybolacak. 4 Mayıs Cumartesi, 22:45 GMT – Yeni Ay: Ay yeni evresinde, güneş ve dünya arasındaki turuna devam ediyor. Ay gökyüzünün güneşle aynı bölgesinde bulunduğu için güneş ışığı sadece ayın bizden uzak olan tarafına düşeceğinden, Ay dünyadaki gözlemciler için kör noktada kalmaktadır. Yeni aydan bir ila iki gün sonra, güneş batı ufkundan kaybolurken hemen üzerinde yeni hilal ayın ince görüntüsünü arayabilirsiniz.



5 Mayıs Pazar, Şafak Vakti – ETA- Aquariid Meteor Yağmuru



Halley kuyrukluyıldızının kalıntılarından ortaya çıkan yıllık Aquariid Meteor Yağmuru Nisan 19 – Mayıs 26 arasında gözlenir ve 5 Mayıs Pazar günü şafaktan önce en iyi gözlemlenebilecek gün olacaktır. Meteor yağmuru, güneydoğu ufkunun yakınında kova takım yıldızından uzaklaşan parlak bir nokta gibi görülecek. Güneye yayılan bu yağış, alçak enlemlerdeki gözlemciler için daha iyi gözlenecektir. Tepe noktalarda bazıları ateş topu gibi olmak üzere saatte birkaç düzine meteor izlenebilecek. Çok erken evrede olan ay, bu yağmurun izlenebilmesi için gökyüzünü karanlık bırakacaktır.



6 Mayıs Pazartesi – Ay Aldebaran Yakınında



6 Mayıs Pazartesi akşam erken saatlerde batı-kuzeybatı gökyüzündeki ay, Boğa takımyıldızının yüzünü oluşturan en parlak yıldızı olan Aldebaran yıldızının hemen üzerinde konumlanacak. Görüntüyü yakalayabilmek için dürbün (turuncu ile çizilmiş daireyi yakalamaya çalışın) kullanın. Avrupa, Asya ve Afrika’daki gözlemciler ayın, hava karardıktan sonra boğa takımyıldızının yüzünden geçtiğini görebilecekler.



7 Mayıs Salı Akşam Erken Saatlerde – Hilal ay, Boğa Takımyıldızında Mars İle Buluşacak



7 Mayıs Salı akşamı batıda gökyüzünde hilal ay, kırmızımsı Mars ’ın sol alt köşesine (güneyinde) 3,5 derece inecek. Zeta Tauri adındaki orta-parlak bir yıldız ayın tepe ucuna yakın bir noktaya konumlanacak. Bu yıldızı boğa takımyıldızındaki boğanın, doğudaki boynuzu işaret ediyor olacak.



10 Mayıs Cuma – Arı Kovanındaki Ay Vızıltısı



10 Mayıs Salı günü güneş battıktan sonra gökyüzünün batısında ayın ilk çeyreği, yengeç takımyıldızı olarak bilinen büyük yıldız kümelerinden oluşan Kovan’ın (Presepe ve Messier 44) içerisinden direkt olarak geçecek. Ay yaklaşık akşam 22.00’da EDT (Doğu zaman dilimi) merkez kısmında konumlanacak. Bir dürbün veya düşük büyütme oranlı teleskop kullanılarak hem ay, hem de yıldız kümesi (Fotoğraftaki turuncu daireye bakılarak) gözlemlenebilecektir. Yıldız kümelerini daha iyi gözlemleyebilmek için Ay’ı görüş alanınızın biraz dışına konumlandırmanız yeterli olacaktır.



12 Mayıs Pazar – 1.12 GMT Ayın İlk Çeyreği



Dünyanın, ayın ve güneşin konumlanmalarının göreceli olarak farklarından dolayı, ayın ilk çeyreğinde yarısının (doğu-sağ-) aydınlanmasına sebep olur. Ayın ilk çeyreğinin oluşumu öğlen saatlerinden itibaren başlar ve gece yarısı olduğunda iyice belirginleşmiştir ancak akşam üzerinden itibaren gözlemlenmeye başlanabilmektedir. Çeyrek ay terimi görünüşünden gelen bir terim olmaktan ziyade, dünyamızın yörüngesindeki bu uydumuzun, son yeni aydan bu yana ilk çeyrek turunu tamamladığı anlamına gelmektedir.



18 Mayıs Cumartesi, Şafak Vakti – Venüs, Uranüs ’ü Geride Bıraktı



Venüs’ün güneşe doğru hızlı yörüngesel hareketi (kırmızı eğri) uzaktaki Uranüs ’ü geçecek. İki gezegen şafak vaktinden biraz önce aynı ufuk üzerinde durarak (doğu-kuzeydoğu) sönük kalan Uranüs’ün görülmesini zorlaştıracaktır.



18 Mayıs Cumartesi, 21.11 GMT – Dolunay



Dolunay olarak bilinen, tam Ay. Mayıs ayında her zaman Terazi Takımyıldızı yakınlarında parlar. Dolunaylar güneş batarken doğuda ortaya çıkar ve güneş doğarken batıda bulunur. Güneş ışığı ile ayın arasına gölge oluşturabilecek hiçbir şey giremeyeceğinden, ay güneşin ışığını tüm yüzeyi ile yansıtır. Bu yıl aydaki insan adımlarının 50. Yıl dönümünü kutluyoruz.



19 Mayıs Pazar, Akşam Saatleri – Mars’ın Messier 35 Takımyıldızlarına Hücumu



Gökyüzünün kuzey – kuzeybatısında kızıl gezegen Mars Messier 35 ve NGC 2168 olarak bilinen yıldız kümelerinin sadece 0,25 derece üzerinde (Kuzeydoğu) konumlanacak. Orta büyütmeye sahip, arka bahçe teleskopları ile görüntülenebilecek. Orta derece aydınlıktaki bir gökyüzünde izlenebilecek. M35’in alt kısımlarında NGC 2168 olarak bilinen takımyıldızı arayın.



19 Mayıs Pazar Gecesi – Ayın Dışbükey’ i Jüpiter ile Hareket Ediyor



Ay akşam 10.00’dan sonra güneydoğu ufkundan yükseldiğinde, parlak Jupiter’ in 7 derece kadar sağ üst kısmına (batı) yerleşecek. Bu kesişme Jüpiter ’i gözle görüşür bir biçimde netleştirecektir. Bu karşılaşma güneş doğmadan hemen önce görülebilecektir. Bu saatte güneybatı ufkunun hemen üzerine bakmalısınız.



21 Mayıs Salı Gecesi – Ayın Dışbükey’i Satürn ile Birlikte Hareket Ediyor



Bu hafta ikinci kez Ay gökyüzünü parlak başka bir gezegenle birlikte gezecek. Bu kez Satürn’ün yaklaşık 9 derece sağ üst kısmında konumlanacak. Güney bölgelerde saat 4.00’ a kadar gözlemlenebilecek. Afrika’ nın güney ucunda, doğu Antarktika’ nın bazı bölgelerinde, Kerguelen Adalarında, Avustralya’ nın çoğunda ve Yeni Zelanda’ nın güneyinde gözlemciler şahit olabilecekler.



26 Mayıs Pazar, 16.34 GMT – Ayın Son Çeyreği



Son çeyrek Ay’ lar güneşin etrafındaki seyahatimizde dünyanın önünde durmaktadır. Bu sebeple Batı yönünde yükselen Ay, güneş doğduktan sonra görünür bir hal alacaktır.



28 Mayıs Salı, Bütün Gece – Ceres Zıtlığı



28 Mayıs Salı günü, bir cüce gezegen olan (eski asteroid) Ceres, yıl boyunca dünyaya en yakın yaklaşımında olacak. Birkaç aylık izleyeceği rota tarihleriyle beraber kırmızı çizgide belirtilmiştir. Bunun yanında Ceres, çıplak gözle görünebilen bir yıldız olan XiOphiuchi yıldızının 1 derecelik farkla sağ üst köşesine konumlanacak. Her iki nesne de evinizde bulundurduğunuz sıradan gözlem teleskopu ile gözlemlenebilecektir. Ceres, gün batımından sonra güneydoğu tarafından göğe tırmanacaktır. Gece yarısı en iyi görünebilirlik durumuna erişecektir.



Editör / Yazar: Erkan GÜL

KAYNAK : https://www.space.com/33974-best-night-sky-events.html

Kaynak Beyinsizler.net

YORUMLAR

  • 0 Yorum