25 milyon kişi işsiz kalabilir

Koronavirüs salgınının, küresel işsizliği yaklaşık 25 milyon artırabileceği uyarısında bulunan Uluslararası Çalışma Örgütü, tüm dünya ülkelerine büyük ölçekli ve koordineli önlem çağrısında bulundu

25 milyon kişi işsiz kalabilir
30 Mart 2020 - 17:59
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından yayınlanan "Covid-19 ve Çalışma Yaşamı: Etkiler ve Yanıtlar" başlıklı ön değerlendirme raporuna göre, koronavirüsün dünyada çalışma yaşamına etkisine ilişkin ilk değerlendirmeler, etkilerin çok geniş kapsamlı olacağını, milyonlarca insanı işsiz, eksik istihdam ve çalışan yoksulluğuna sürükleyeceğini gösteriyor. Tüm dünyada halihazırda 750 binden fazla kişiyi enfekte eden ve 34 bini aşan sayıda ölüme neden olan koronavirüs salgını, küresel nüfusun büyük bir kısmına bulaşma potansiyeline sahip. ILO'ya göre, bazı tahminler dünya nüfusunun yüzde 40 ila 70'inin enfekte olabileceğini düşündürüyor. ILO tarafından yapılan son değerlendirmelere göre, koronavirüs pandemisinin yarattığı iktisadi ve sosyal risk, küresel işsizliği yaklaşık 25 milyon artırabilir ve bu nedenle bir emek krizi yaratabilir. Diğer taraftan, 2008 küresel ekonomik krizde olduğu gibi, uluslararası çapta koordine edilen politikalar uygulanırsa, küresel işsizliğin etkisi oldukça düşük kalabilir. İşçilerin korunması, ekonomi ve istihdamın canlandırılması, işler ve gelirlerin desteklenmesi olmak üzere üç temel eksende acil, büyük ölçekli ve koordineli önlemlerin alınması için çağrı yapan ILO'ya göre, başlıca şu önlemler alınması 



gerekiyor: "Sosyal korumanın genişletilmesi, kısa çalışma, ücretli izin ve diğer destekler yoluyla istihdam muhafazasının desteklenmesi, işletme büyüklüğüne bakılmaksızın tüm işletmeler için finans ve vergi destekleri yapılması, kamu maliye ve para politikası önlemlerinin alınması."



Küresel işsiz sayısı 200 milyonu aşabilir



ILO, koronavirüsün küresel gayri safi milli hasıla büyümesine etkilerine ilişkin, küresel işsizlik için farklı senaryolar ortaya koyuyor. Bu anlamda, 2019 yılında 188 milyon olan küresel işsizliğin önümüzdeki dönemde en iyi senaryoda 5.3 milyon, en kötü senaryoda ise 24.7 milyon artabileceğini öngörülüyor. Buna karşılık, 2008 küresel ekonomik krizde küresel işsizlik 22 milyon artmıştı.



Gelir kaybı büyük olacak



İstihdamdaki düşüş, aynı zamanda çalışanlar için büyük gelir kaybı anlamına geliyor. ILO tahminlerine göre, 2020 sonuna kadar bu kayıplar 860 milyar ila 3.4 trilyon dolar arasında olacak. Bu durum, mal ve hizmet tüketiminde düşüşe neden olacak. Bu da ne yazık ki, işletmelerin ve ekonomilerin geleceğini olumsuz açıdan etkileyecek. ILO'ya göre, çalışanların harcanabilir net gelir açısından yoksul olmaları anlamına gelen çalışan yoksulluğu da önemli ölçüde artacak. Uluslararası Çalışma Örgütü, çalışan yoksulluğunda 14 milyon azalış olacağına dair daha önceki 2020 tahminlerinin aksine, dünya genelinde 8.8 ila 35 milyon insanın çalışan yoksulluğuna düşeceğini tahmin ediyor.



Genç ve yaşlılar daha çok etkilenecek



ILO raporu, bazı grupların iş krizinden orantısız biçimde etkileneceğini de ortaya koydu. Bu gruplar, başta genç ve yaşlı çalışanlar olmak üzere, korumasız ve düşük ücretli işlerde çalışanlar. Yaşlılar, sosyal koruma ve haklardan yoksunluk nedeniyle; kadınlar ise düşük ücret ödenen ve salgından etkilenen sektörlerde yoğunlaşmaları nedeniyle kırılgan durumda. ILO'nun ön değerlendirme raporuna göre, koronavirüs salgını artık sadece küresel sağlık krizi değil, aynı zamanda insanlar üzerinde önemli etkilter yaratacak bir işgücü piyasası krizi. Bu nedenle, 2008 yılında yaşanan küresel ekonomik krizinin sonuçlarını gidermek için alınan önemlere benzer politikalar oluşturulması gerekiyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum