3 sorudan oluşan dünyanın en kısa zeka testi

Yalnızca 3 sorudan oluşan bu dünyanın en kısa zeka testi 2005 yılında MIT profesörü Shane Frederick tarafından hazırlandı. Çalışma çok kısa bir süre önce ulaşılabilir hale geldi ve sorular da ortaya çıkmış oldu.

3 sorudan oluşan dünyanın en kısa zeka testi
24 Ocak 2021 - 11:29

Araştırmanın bir parçası için farklı eğitim hayatları geçirmiş 3 bin kişiyi toplayan Profesör Frederick, Yale ve Harvard gibi Amerika'nın en prestijli üniversitesindeki öğrencilerin bile testte yanlış cevaplar verdiğini gördü.

Teste katılan 3 bin kişinin yalnızca %17'si üç sorunun üçüne de doğru cevaplar verdi. Şimdi de sıra sizde. Kendinize güveniyorsanız başlayalım.

Sorular:

1. Bir beyzbol sopası ve beyzbol topu toplamda 1,10 liraya satılıyor. Sopa, toptan 1 lira daha fazla. Topun fiyatı ne kadar?

2. Beş makine, beş dakikada beş adet parça üretebiliyorsa 100 makinenin 100 adet parça üretmesi ne kadar sürer?

3. Bir gölde bir nilüfer yaprağı bulunuyor. Bu nilüfer yaprağı, her gün kendi boyutunun iki katı büyüklüğe ulaşıyor. Nilüfer yaprağının tüm gölü kaplaması 48 gün alıyorsa gölün yarısını kaplaması kaç gün alır?

Gördüğünüz üzere sorular tamamen dört işlemden oluşuyor ve ilginç ya da karmaşık formüller kullanmanız gerekmiyor. Peki, cevaplara ulaştınız mı? Ulaştıysanız cevapları hemen paylaşalım.

Doğru cevaplar:

1. 5 kuruş

2. 5 dakika
 

3. 47 gün

Çözümler:

1. Topun fiyatı X olsun. Sopa da X+1 fiyata satılıyor. Yani sopa ve topun fiyatının toplamı X+(X+1). Bu da 1,1 TL'ye (1 lira 10 kuruş) denk geliyor. Denklemimizi düzenlediğimiz zaman 2X+1=1,1 oluyor. İki taraftan da 1 çıkarttığımızda 2X=0,10 TL oluyor. Yani X olan topun fiyatı 5 kuruşa denk geliyor.

2. Beş makinenin beş tane parçayı yapması beş dakika sürüyorsa bir makinenin bir parçayı yapması da beş dakika sürer. 100 makineniz beraber çalışıyorsa bir makinenin bir parçayı yapması beş dakika alacağı için 100 parçanın yapılması beş dakika sürer.

3. Elimizde her gün kendi büyüklüğünün iki katına çıkan bir nilüfer yaprağı var. Başka bir deyişle bu yaprak bir sonraki gün iki katı boyuta ulaşıyorken bir önceki gün de yarı boyutuna düşüyor diyebiliriz. Bu sebeple 48. günde tüm gölü kaplayan nilüfer yaprağı, 47. günde gölün yarısını kaplıyordu.

Kaynak: Web Tekno

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum