30 anlaşmaya Meclis'ten onay

19 ülke ve 2 uluslararası örgütle geçen yıl imzalanan 30 anlaşma TBMM'de onay aldı. Ticaretten savunmaya, teknolojiden ulaştırmaya kadar birçok alanı kapsayan anlaşmalarla dış ticaret konusunda önemli bir altyapı hazırlanmış oldu

30 anlaşmaya Meclis'ten onay
27 Ocak 2019 - 23:21 - Güncelleme: 28 Ocak 2019 - 09:52
Üç kıtadan ülkelerle imzalanan anlaşmaların Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) onaylanmasıyla ticaretten savunmaya, teknolojiden ulaştırmaya kadar birçok alanda ekonomik iş birliklerinin önü açılmış oldu.



Buna göre, TBMM'de geçen yıl 19 ülke ve 2 uluslararası örgütle imzalanmış anlaşmaların onaylanmasına ilişkin 30 tasarı kanunlaştırıldı. Çoğunluğu Afrika olmak üzere, Avrupa ve Asya'dan ülkelerle yapılan anlaşmaların büyük kısmını ticaretten savunmaya, teknolojiden ulaştırmaya kadar farklı sektörlerde ekonomik iş birlikleri oluşturdu.



Onaylanan anlaşmalarda ticaretin artırılması, yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması, ithalat ve ihracatı hızlandırmaya yönelik önlemlerin alınması, çifte vergilendirmeyi önleme, vergi kaçakçılığını engelleme, savunma sanayisi ve bilimsel iş birliğini geliştirme, teknoloji bankası kurulması, yolcu ve eşyanın kara yoluyla uluslararası taşınması, deniz ve hava ulaştırma ile gümrük konularında karşılıklı yardımlaşma gibi konular yer aldı.



Çıkarılan kanunların bazılarını ülkelerle askeri, güvenlik, göç, eğitim, kültür, stratejik ortaklık ve dostluk alanlarındaki anlaşmalar, bazılarını da Birleşmiş Milletler (BM) ve Uluslararası Göç Örgütü (IOM) gibi teşkilatlarla mutabakatlar oluşturdu.



Çin ve Katar ile yeni iş birlikleri yolda



Yasalardan ikisiyle Çin ile imzalanan anlaşmalar onaylandı. Yatırımların karşılıklı teşviki ve korunmasını kapsayan anlaşmalarla, Türkiye ve Çin arasında 26 milyar doları bulan ticaret hacminin, kısa sürede 50 milyar doları geçmesini sağlayacak sürecin de önü açılıyor.



Ticari ilişkilerin yanında diğer alanlarda da görüşmeler yapan iki ülke, karşılıklı kültür merkezlerinin kurulması dahil, çeşitli konularda iş birliğini artırmayı hedefliyor. Türkiye ve Katar arasında ekonomiden diplomasiye, eğitimden sağlığa kadar her alanda sıcak ilişkiler sürerken, geçen yıl imzalanan 3 anlaşmayla iş birliği pekiştirildi.



Katar ile gelir üzerinden alınan vergilerde çifte vergilendirmeyi önleme ve vergi kaçakçılığına engel olma, deniz taşımacılığı ve eğitim alanında iş birliği anlaşması imzalayan Türkiye, 1.7 milyar doları bulan ticaret hacminin atılacak yeni adım ve kurulacak bağlantılarla artırılmasını amaçlıyor.



Yeni anlaşmaların devreye girdiği ülkelerden biri de Bosna-Hersek.



Ülkenin Bakanlar Konseyi ile geçen yıl bilim ve teknolojide iş birliği, yolcu ve eşyanın kara yoluyla uluslararası taşınmasına ilişkin anlaşmaları imzalayan Türkiye, 800 milyon dolara dayanan ticaret hacmini kısa sürede 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.



Türkiye, sadece yakın coğrafyadaki ülkelerle değil, uzak bölgelerdeki ülkelerle de iş birliği anlaşmaları imzalayarak, yeni pazarlarla ilişkilerini güçlendirme adımları attı.



Bu kapsamda, Nijer, Cibuti, Ruanda, Bangladeş ve Namibya ile imzalanan iş birliği anlaşmaları da Meclisten onay aldı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum