Adalar'da faytonlu ulaşım sona eriyor

Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, Adalar'ın ulaşımıyla ilgili, İBB ile ortak bir çalışma yaptıklarını ve fayton ulaşımını en aza indirip yerine elektrikli toplu ulaşım araçlarını getireceklerini söyledi.

Adalar'da faytonlu ulaşım sona eriyor
30 Kasım 2019 - 10:50 - Güncelleme: 01 Aralık 2019 - 11:22
Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, faytonların yerini toplu elektrikli taşıtlarının alacağını söyledi. CHP'li Başkan Gül, Adalar'a yönelik çalışmaları ve projelerini YENİÇAĞ Gazetesi'ne anlattı. Adalar'ın en büyük sorunu olan Fayton konusunda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile bir çalıştay düzenlediklerini anlatan Gül, "Artık Ada'daki ulaşımı değiştireceğiz. Bu şekliyle gitmeyecek artık. Belki en zor konumuz bu ve biz bundan başladık" dedi.

Adalar'daki tek resmi ulaşım aracının fayton olduğuna dikkat çeken Erdem Gül, kullanılan küçük akülü araçların resmi olmadığını vurguladı. Süreç içinde faytonların çok bakımsız bir hal aldığını belirten Gül, şöyle dedi: "Hayvanlar bakımsız, hayvan haklarını sağlayacak koşullarda değil. Sektörün içindeki sürücüler de aynı şekilde olmuş. Git gide Ada halkının taşınma sorununu da çözemez hale gelmişler, çünkü dışardan gelen turistlere hizmet veriyorlar. Süreç içinde veterinerlerinden tut, diğer açılardan sektör düşmüş. Bizim kafamızda çözüm şu: Atı buradan tamamen çıkarmayalım, buranın kimliğinde var. Ama aynı zamanda sembolik olsun, iyi bakımlı olsun, turistik olsun. Taşımaya yönelik toplu elektrikli taşıtlar gündeme gelebilir. Daha kalabalık sayıda araçları getirmek istiyoruz ancak Ada'ya çok fazla araç sokmak istemiyoruz."




Ada'daki fayton sorununu çözerken, bu işi yapanları mağdur etmek istemediklerini de vurgulayan Başkan Erdem Gül, şöyle devam etti: "3 adada yaklaşık 280 fayton var. Bu rakam çok fazla, bunu minumum seviyeye indireceğiz ama bunun için bir rakam veremiyorum. Çünkü İBB çalışıyor, onun bütçesi çıkacak, sayı çıkacak, yol durumu çıkacak, araç sayısı çıkacak... Çok fazla belirsizlik var ama net olan faytonla ulaşım dönemi bitiyor. Tabii fayton sahipleri bunu istemiyor, bu da bütçeyle çözülebilecek bir şey, ya onlara iş verilecek ya da o faytonlarının karşılığı verilecek. Onlar da çalışılıyor, kimsenin ekmeği ile oynamayız."

Halk toplantıları yaparak, vatandaşın isteklerini birebir dinlediklerini anlatan Erdem Gül, Adalıların en çok işsizlikden dert yandığını söyledi. Toplantılarda kendilerinden kısa dönemde neler beklendiğini tespit ettiklerini ifade eden Başkan Gül, şöyle dedi: "Esas olarak çok büyük istekler yok gerçekten, halkın günlük hayatını kolaylaştırıcı istekleri var. Gençlerin en büyük sorunu işsizlik, Türkiye'nin en büyük sorunu bu, biz bunun için Emek İstihdam Büroları oluşturduk belediyelerde. Ama belediyeler İş ve İşçi Bulma Kurumu değil. Biz iktidarda değiliz ama halkın bu isteğine kayıtsız kalamıyoruz. Adalar'da sürdürülebilir bir turizm oluşturulduğu takdirde gençlere istihdam kapısı da açılacak. Bütün bunları küçük bir nüfus karşılığında verilen imkanlarla sorunları çözmeye çalışıyoruz"

Erdem Gül, Ada'da kültür sanat turizmini desteklediklerini, daha sürdürülebilir bir yapılanmayı amaçladıklarını kaydetti. Türkiye'de kültür sanat meselesinin yeniden tartışılması gerektiğini vurgulayan Gül, "Kültür sanat deyince bir şarkıcının konser vermesi gibi algılanıyor. Elbette halkın istediği sanatçıyı dinleme hakkını sağlamak gerekiyor ama daha evrensel kültür sanat meselelerini desteklememiz lazım. Ada'da biraz daha uluslararası faaliyetlerde bulunmak gerekiyor" diye konuştu.

ADALAR ULUSLARARASI FELSEFE ETKİNLİĞİ

Başkan Erdem Gül, Türkiye'deki en büyük eksikliğin düşünme ve eleştiri olduğunu, Adalar'da kalıcı olarak Uluslararası Felfese Etkinliği düzenlemek istediğini söyledi. Ada'da felsefenin konuşulabileceğini belirten Gül, "Büyükşehirde günlük hayatın içinde bu kolay olmayabilir ama Adalar bir taraftan tatil yeri olması nedeniyle felsefe etkinliklerini geleneksel hale getirmek istiyoruz. İnsanlar felsefe tartışsın, düşünce olsun, eleştiri olsun, Türkiye'nin en büyük eksikliği bu bence, eleştirmek suç Türkiye'de, düşünmek suç, o zaman bari adada düşünelim. Düşünen insanların Ada'ya gelmesiyle turist kalitesi de artacak. Bu durum Ada ekonomisine katkı sağlayacak. Bir de dünyada neler konuşuluyor Ada halkı bunu görsün, esnafı bilsin, dünyadan kopmasın istiyorum" dedi.




BENİM YAPTIĞIM İŞ DE SİYASETTİR

Erdem Gül, Adalar Belediyesi'ne dışardan bir gazeteci olarak aday gösterilmesini eleştirenlere de cevap verdi. Gül, "Bu soruyla çoğu kez karşılaşıyorum. Aslında belediye başkanı yerel yönetimdir ama bir yandan da siyasi bir kimliktir, aynı zamanda benim de yaptığım iş siyasi... Neden Adalar? Ben Adalar'da inşaat yapmayacağım, yol yapmayacağım, ben size kültür-sanat-turizm diyorum. Herhalde bir gazeteci bu tarz işlere kafa yorabilir" diye konuştu. Erdem Gül, eski bir gazeteci olarak medyanın mevcut durumunun çok üzüntü verdiğini de belirtti. Gül, "Medyada öyle bir noktaya geldik ki, medya işini yapamıyor. Medyadaki arkadaşlarımın işsiz kalması beni çok üzüyor. Bir medya düşünün, haber vermiyor, çalışanlarına para vermiyor, mutluluk vermiyor, maalesef kitleleri çatıştırıyor. O zaman bu medya nedir?" diye konuştu.

Kaynak Yeniçağ: Adalar'da faytonlu ulaşım sona eriyor

Sümeyra Kırca

YORUMLAR

  • 0 Yorum