Amazon Prime Video Türkiye erişimine açıldı! ...

Acun Ilıcalı’nın planları suya mı düştü? Amazon’un dijital yayıncılık yapan platformu Prime Video inanılmaz bir üyelik seçeneğiyle ülkemize giriş yaptı.

Amazon Prime Video Türkiye erişimine açıldı! ...
19 Eylül 2020 - 10:43 - Güncelleme: 20 Eylül 2020 - 09:48
Dijital platformlar epeydir hayatımızda, artık televizyonda önümüze çıkanı ya da Digitürk, D-Smart gibi taahhütlü aboneliklerde, kutusuna ayrı para yayınına ayrı para ödediğimiz zamanlar geçti. Netflix, BluTV, Mubi… Film-dizi izlemek isteyen iki bilgi girerek aboneliğini başlatıyor ve telefonunda, bilgisayarında, televizyonunda dünyanın izlediği filmleri-dizileri izliyor.

Denizdeki en büyük balık, bu işin icatçısı olan Netflix ancak başka büyük firmalar onun suyunu bulandırmakla meşgul. Amazon, Disney, Apple, HBO… Bu işe büyük yatırımlar yapan, TV ekranında izlemeyi hayal bile edemediğimiz yapımları önümüze süren firmalar bunlar ama biz hangi birine yetişeceğiz?

Yazıyı yazarken dijital platform aboneliklerimi düşündüm, Netflix, Spotify, Youtube Premium, BluTV, Mubi… Hepsine her ay para ödüyorum, yanlarına yeni bir tane daha koymaya ne hacet ne de derman kaldı.

Tam da böyle derken, Amazon öyle bir geldi ki! Amazon’un dijital yayıncılık yapan platformu Prime Video inanılmaz bir üyelik seçeneğiyle ülkemize giriş yaptı. Taahhütsüz bir şekilde üye oluyorsunuz, ilk 30 gün bedava sonrası aylık 7.90 TL… Ayda 1 dolara The Boys, The Terror, Tales From the Loop, The Exorcist gibi iyi dizileri izleyebilirsiniz. Film kütüphanesi dar ama Netflix ilk geldiğinde bir elin parmakları kadar altyazılı içerik barındırıyordu, burası da zamanla genişleyecektir.

7.90 TL’lik fiyatlandırma çok rekabetçi üstelik Amazon aboneliklerini SD-HD-HDR diye ayırmıyor, tek fiyat var. Amazon’daki 7.90’ın karşılığı Netflix’te 43 TL…

1 aylık Netflix aboneliği 5.5 aylık Amazon Prime üyeliği demek… Bazıları, Amazon’un Türk müşteriye gel gel yaptığını birkaç ay sonra fiyatın artacağını iddia ediyordu. O konuya da açıklık geldi. Habertürk yazarı Fatih Altaylı, Amazon’un Prime’dan sorumlu Başkan Yardımcısı Jamil Ghani’ye, “Bu fiyat tanıtım ve müşteri çekme fiyatı mı, sonra bindirim olacak mı?” diye sordu.

Jamil Ghan yanıt olarak, “Hayır. Bu kalıcı fiyat. 1 dolara yakın bir paraya tekabül ediyor ve hep bu düzeyde kalacak. Türkiye şartlarına uygun bir fiyat olsun ve çok abonemiz olsun diye böyle uygun gördük. Bu düzeyde kalacak. Artmayacak. Tanıtım fiyatı falan değil” dedi.

Bence film-dizi seyretmeyi seven herkes Amazon’a üye olacaktır. Netflix gibi ama onunkinden daha başarılı yerli içerik üretmeye de başlarlarsa kimse tutamaz. Evet, Amazon’un kütüphanesi Netflix kadar büyük değil ama dizileri kesinlikle daha iyi. Ayrıca Amazon bu fiyata ücretsiz oyunlar dağıttığı oyun mağazasını ve ücretsiz aynı gün kargo avantajı içeren alışveriş sitesini de dahil ediyor. Aslına bakarsanız Netflix’in üye kaybetmesi için Amazon’a bile gerek yok. Yoğun eleştirilere rağmen yayınladıkları Minnoşlar (Cuties) platforma küresel ölçekte abone kaybettiriyor.

Henüz kimse farkında değil ama oyunun kuralları en azından ülkemiz açısından değişiyor. Bu saatten sonra bu işe yeni girenler kimseden büyük paralar isteyemez, mevcut platformlar da Amazon’a üye kaptırmamak için fiyatlandırmada revizyona gidebilirler.

Acun Ilıcalı Dijital Platformdan Vazgeçer mi?

Peki, bu durum dijital bir platform açmak için başvurusunu yapmış izinlerini almış Acun Ilıcalı’yı etkiler mi?

Etkiler, hem de nasıl! Amazon’un peşinden gelecek olan Apple+ ve Disney+ da mecburen benzer bir fiyat politikası izleyecek ya da ülkemizi pas geçecekler. Her şeyin fiyatının hızla arttığı ülkemizde dijital platform üyeliklerinin fiyatları düşebilir, düşecektir de. Netflix ve diğer uluslararası firmalar aboneliklerini bu fiyatlara çekebilir ve devam edebilir ama BluTV ya da Acun Ilıcalı’nın açmayı planladığı dijital platformu gibi sadece ülkemizden abone çeken dijital platformlar aylık 7-8 TL’lik aboneliklerle yaptığı yatırımı geri alamaz.

Alternatif yayıncılık yapan kaliteli dijital platformlara kapım açık ama benim de herkes gibi bunlara ayırabileceğim bütçe belli. Her çıkana abone olmak gibi bir niyetim yok. İçerik ve fiyatlandırma herkesin önceliği olacaktır. Acun Ilıcalı ayda 5 TL’ye Netflix ya da Amazon’la yarışabilecek bir içerik sunabilir mi yoksa yine Survivor, Masterchef evreninde dolaşmayı mı vadedecek, seyirci zaten bedavaya tükettiği bu tür içerik için para vermeyi tercih edecek mi onu da açtığı zaman göreceğiz

YORUMLAR

  • 0 Yorum