ARABESK MÜZİK GELİŞİMİ

Fransızcadan Türkçeye geçmiş olan 'arabesque' kelimesi anlam olarak Arap tarzını betimler. Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziğine Arap ezgilerinin eklenmesiyle ortaya çıkmıştır. Ayrıca halk diline yakın, tasavvuf esintileri olan bir dil kullanılmıştır. İlk kez 1940'lı yıllarda Haydar Tatlıyay tarafından icra edilmiştir.


ARABESK MÜZİK GELİŞİMİ
Fransızcadan Türkçeye geçmiş olan “arabesque” kelimesi anlam olarak Arap tarzını betimler. Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziğine Arap ezgilerinin eklenmesiyle ortaya çıkmıştır. Ayrıca halk diline yakın, tasavvuf esintileri olan bir dil kullanılmıştır.
İlk kez 1940’lı yıllarda Haydar Tatlıyay tarafından icra edilmiştir. Daha sonralarda Orhan Gencebay, Ferdi Tayfur,  Müslüm Gürses Şarkıları  gibi usta sanatçılar tarafından yeni yorumlar getirilmiştir. Günümüzde tüm dünyada bilinen ve çoğu ülke tarafından da sevilen bir müzik türüdür. Özellikle arabesk ve Fantezi müzik Ferdi Tayfur Şarkıları ile yeni bir boyut kazanmıştır sanatçı kendine has yorumunu ön plana çıkarmıştır.
Aynı zamanda  Arabesk'in doğuşunun da Türkiye’yi yansıtan bir hikayesi var. Sadettin Kaynak bu yolda yeni bir dönüm noktası oldu ve Arapça şarkı söylemeyi yasaklamanın ardından yeni bir yolunu buldu. Yeni çözüm Arap müziği üzerine Türkçe söz yazmak. Bu sürecin sonunda, Arap müziğinden esinlenen bir şarkı olan tam olarak arabesk olarak adlandırılmasa da, erken arabesk müzik başladı. 1930'larda başlayan Arap müziği etkisi 30 yıl kadar süren bir zaman sürdü.
Türk Arabesk müzik dünyasında en çok  dinlenen sanatçılar ve şarkıları;
 

Orhan Gencebay – Hatasız Kul Olmaz.

Ferdi Tayfur – Günaha Girme.

Müslüm Gürses – Tanrı İstemezse.

İbrahim Tatlıses – Mutlu Ol Yeter. ...

Gülden Karaböcek – Dilek Taşı

Kibariye – Kim Bilir.

Adnan Şenses – Neden Saçların Beyazlamış Arkadaş

Güllü – Ağlamam Ondan

Orhan Gencebay – Bir Teselli Ver

Cengiz Kurtoğlu – Duvardaki Resim

İbrahim Tatlıses – Yalnızım

Bülent Serttaş – Yalancısın

Müslüm Gürses – Adını Sen Koy

Ferdi Tayfur – Bu Şehrin Geceleri

Bergen – Acıların Kadını

Orhan Gencebay Vazgeç Gönlüm

Ferdi Tayfur – Merak Etme Sen

Tüdanya – Seni Sevmeyen Ölsün