Aşı olanlardan alınan "onam" imzası!

Anayasa'da "Kişinin hak ve ödevleri" bölümünde ve "Kişinin dokunulmazlığı, maddî ve manevî varlığı" başlıklı 17'nci maddede bakın neler var:

Aşı olanlardan alınan "onam" imzası!
06 Şubat 2021 - 11:54 - Güncelleme: 07 Şubat 2021 - 10:24

"MADDE 17- Herkes, yaşama, maddî ve manevî varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir.

Tıbbî zorunluluklar ve kanunda yazılı haller dışında, kişinin vücut bütünlüğüne dokunulamaz; rızası olmadan bilimsel ve tıbbî deneylere tâbi tutulamaz.

Kimseye işkence ve eziyet yapılamaz; kimse insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya veya muameleye tâbi tutulamaz."

***

Hürriyet'te yayınlanan Nuray Babacan'ın 12 Ocak 2021 tarihli haberinde "Aşı olanlar, önce rıza formu imzalayacak." deniliyordu. İmzalanan belgeye "Onam formu" deniliyordu.

Peki aşı olanlar, onam formunda neyi kabul ediyor?

"Aşı/izlem bilgilendirme ve rıza belgesi" başlıklı belgede "Şahsımın aşısının/izleminin aşı birimi tarafından yapılmasını kabul ettiğimi beyan ederim. Sağlık personeli tarafından oluşabilecek risk ve tehlikeler konusunda gerekli danışmanlık hizmeti verilmiştir. Bu riskler ve tehlikeler hakkında bilgilendirildiğim ve aydınlatıldığım halde kendi özgür irademle aşımın/izlemimin yapılmasına izin veriyorum..." ifadesi var.

"Ek bilgilendirme" başlığı altında da: "Mevcutta size uygulanan aşının Faz 3 çalışmaları tamamlanmamıştır. Pandemi nedeniyle Faz 3 çalışması tamamlanmadan Sağlık Bakanlığı tarafından 'acil kullanım onayı' verilmiştir. Bu nedenle aşı ila ilgili bilimsel veriler yetersizdir. İlk evre, ileri evre yan etkilerinde değişiklik olabilir. Lütfen el yazınızla 'bu onamı okudum, anladım ve kabul ediyorum' yazınız imzalayınız." ifadeleri bulunuyor.

Anadolu Ajansının 12.01.2021 tarihli haberinde ise "Sağlık çalışanı, kimlik bilgileri ve kişi için ayrılan aşı ile eşleşmesini sağlayacak. Kişi için ayrılmış aşı açılarak kişiye aşı uygulaması yapılacak" deniliyordu.

Kaynak Yeniçağ: Aşı olanlardan alınan "onam" imzası! - Arslan BULUT

YORUMLAR

  • 0 Yorum