Bilim insanları paralel evrene geçit açmak için çalışıyor

Bilim insanları birçoğumuzun üzerine sıkça düşündüğü konuyu açıklığa kavuşturmak için çalışmalara başladı. Algıladığımız evrenin ötesinde başka bir gerçeklik var mı? Bilim insanları bu sorunun cevabını bulmak için 'paralel evrene' geçit açmaya çalışıyor.

Bilim insanları paralel evrene geçit açmak için çalışıyor
07 Temmuz 2019 - 21:12





Independent Türkçe'den Umut Can Yıldız'ın çevirdiği habere göre, Doğu Tennesse’deki Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı’ndan bilim insanları bunun gerçekleşmesini umuyor. Bu yaz içerisinde deneyecekleri ve paralel bir evrene ilk bakışı atmamızı sağlayabilecek ekipmanların yapımını tamamladı. Bu “ayna evren” parçacıklar, gezegenler ve belki de yaşamla pek çok açıdan bizimkinin kopyası olabilir.






Projenin arkasındaki fizikçi Leah Broussard, gölge bir evreni ortaya çıkarma girişiminin çılgınca bir heyecan yarattığını söyledi.

Ancak teorilerle uyumsuz deney sonuçlarını açıklamaya girişen fizikçiler, bu fikri pek çok kez öne sürdü. Ne var ki henüz böyle bir yerin var olduğunu gösteren güçlü kanıtlar bulunmadığı için, bu fikir kendini açıkça ortaya koyamadı.



Araştırmanın yapılmasına neden olan uyumsuz bulguların geçmişi 1990’lara, parçacık fizikçilerinin nötron parçacıklarının atom çekirdeğinden koparıldıktan sonra protonlara bozunması için gerekli süreyi ölçtükleri deneylere dayanıyor.






İki farklı deneyde nötonların beklendiği gibi aynı hızda bozunmadıkları, farklı hızlarda bozunarak nötronlara dönüştükleri gözlemlenmişti.

Deneylerin birinde serbest nötronlar manyetik alanlar aracılığıyla yakalandı ve manyetik-yerçekimsel tuzak adı verilen düzeneklerde saklanmıştı. Diğer deneydeyse bir nükleer reaktör akımında hangi oranda nötronun protona dönüşerek çıktığı ölçülmüştü.



Nükleer reaktörden gelen akımla fırlatılan bu parçacıklar ortalama 14 dakika 48 saniye yaşamıştı. Bu süre manyetik-yerçekimsel tuzaktakilere göre 9 saniye daha uzundu.



Bu küçük bir fark gibi gelebilir ama bilim insanlarının zihnini uzun süredir meşgul ediyor.






Ayna evrenin varlığıysa buna muhtemel bir açıklama getiriyor. Nötronların iki farklı evrende iki farklı yaşam süresi var. Belki de nötronların yaklaşık yüzde biri bizim gerçekliğimizden ayna evrene geçiş yapıyor ve diğer evrende tespit edilebilir protonlara dönüşmelerinin ardından geri dönüyor.



 

YORUMLAR

  • 0 Yorum