Bilinçli rüya(Lucid rüya) görmek keşfedildi

Bilim insanları, bilinçli rüya(Lucid rüya) görmenin yeni bir yöntemini keşfetti

Bilinçli rüya(Lucid rüya) görmek keşfedildi
09 Eylül 2018 - 10:54 - Güncelleme: 09 Eylül 2018 - 20:24
İnanılması güç. Şaşırtıcı. Muazzam bir şey. Fakat tüm bunlardan ziyade bilinçli rüyalar hakkındaki en ilginç şey ise oldukça gerçekçi olmaları. Ne yazık ki yalnızca insanlığın yarısı bilinçli rüyayı deneyimleyebilmektedir ve bilinçli rüyayı tetiklemek için yapılan uğraşlar farklı sonuçları da beraberinde getirmiştir. Yeni bir araştırma ise bilinçli rüyaları tetiklemenin en etkili yolunu ortaya koyuyor.



Wisconsin-Madison Üniversitesi ve Hawaii’de bulunan Lucidity Institute’den araştırmacılar, daha önceki araştırmalarından da yola çıkarak asetilkolinesteraz engelleyici (AChEls) olarak anlandırılan kimyasalların bilinçli rüyayı nasıl tetikleyebileceğini araştırmak istediler. Bir nörotransmitter olan asetilkolinesterazın REM uykusunu düzenlendiği düşünülmektedir ve asetilkolinesteraz engelleyicilerin ise bu bileşenin, asetilkolini devre dışı bırakan asetilkolinesteraz enzimini engelleyerek beyinde kümeleşmesine yardımcı olmaktadır. Gerçekte, galantamin Alzheimer’s hastalığından kaynaklı bellekte azalmayı tedavi etmek için kullanılan yaygın bir ilaçtır ve hafif yan etkileri olan bir asetilkolinesteraz engelleyicidir.



Bu nedenden ötürü, araştırmacılar 121 katılımcı üzerinde ilacın bilinçli rüya görme ve hatırlama yeteneklerini ne boyutta etkilediğini ölçtüler. Araştırmaya katılan gönüllülerin rastgele seçilen kişiler olmadıklarını, bilinçli rüya konusunda özel bir ilgisi olan ve aynı zamanda MILD tekniği olarak da bilinen Bilinçli Rüyaları Anımsatıcılarla Harekete Geçirme tekniğinin de içinde bulunduğu bilinçli rüya tetikleme protokolleriyle eğitim alan kişiler olduğunu belirtmekte fayda varar. Bu bilişsel eğitim galantamin ile bir araya gelince, bilinçli rüyalar tetiklenmiş oldu. Art arda 3 gece boyunca, katılımcılar placebo ile başlayarak, sonrasında 4 mg ve son gece 8 mg olacak şekilde dozları artırarak ilacı aldılar. Her gece, katılımcılar ışıklar söndürüldükten 4.5 saat sonra kalktılar, rüya tetikleme pratiğini yaptılar, haplarını içtiler ve uyumaya devam ettiler.



Gerçeği söylemek gerekirse, Alzheimer’s ilacıyla tetikleme yönteminin bir arada denenmesi, bilinçli rüyayı başlatmada etkili oldu ve doz artırılınca daha güçlü sonuçlar ortaya kondu. Aktif placebo alımı esnasında (0 mg galantamin olmasına rağmen MILD tekniği kullanılıyordu), katılımcıların yüzde 14’ü bilinçli rüya gördüklerini belirtirken, bu oran 4 mg alınırken yüzde 27 oldu ve 8 mg ile yüzde 42’ye yükseldi. Araştırmacılar raporda, “Birleştirilmiş olan bu protokol, 121 katılımcıdan 69’unun (yüzde 57’lik bir kısmının) galantaminin aktif doz olarak alındığı iki geceden en az birinde bilinçli rüya görmeyi başarmıştır.” ifadelerine yer verdi.



“Bu protokol, bilinçli rüyaları tetiklemede bilinen en son ve en etkili yöntemlerden birisi ve bilinçli rüya görmenin daha geniş kitlelere ulaşması açısından umut vadediyor.” İnsanların yaşadıklarını kontrol edebildikleri eğlenceli rüyalar görmelerine yardımcı olmasının yanı sıra, araştırma bilinçli rüya ve şuur arasındaki bağlantıyı açıklamaya ve insanları korkuyla yüzleştirmesiyle travmanın güvenli bir uyuma ortamında vuku bulmasına yardımcı olması açısından önem arz etmektedir. Avustrulya’da bulunan University of Adelaine’den psikolog Denholm Aspy, çalışma bulunmamış olmasına rağmen New Scientist dergisine, “Bu yöntem, bilinçli rüya üzerinde kaliteli bir araştırma yapabilmemiz için gereken başarı oranını yakalamış durumda.” açıklamalarında bulundu. Yöntemin güvenilirliğine dair daha fazla veri elde edilene kadar, hiç kimse galamantini kendi başına kullanmamalıdır.



Fakat daha fazla araştırmaya yer verildikçe, tüm bu bulgular neredeyse sınırsız bir eğlence ve macera dünyasının kapılarını aralayabilir. Araştırma ekibinden olan ve University of Wisconsin-Madison’da çalışan bilişsel nörolog Benjamin Baird, galantamin deneyimlerini anımsarken, “Elimi tuğla duvarda gezdirirken… Her bir tuğlanın o sert dokusunu ve çizgilerini hissettim.” dedi. “Star Trek dizisindeki seçtiğiniz herhangi bir hayali deneyimi yaşama imkanına sahip olduğunuz holodecke girmek gibiydi.” Elde edilen bulgular, PLOS One dergisinde yayınlanmıştır. Kaynak: https://www.sciencealert.com/scientists-figured-out-new-technique-having-lucid-dreams-acetylcholine-galantamine-alzheimer-s-drug

YORUMLAR

  • 0 Yorum