Bu Köyde Yeni Doğan Her Kız Çocuğu İçin 111 Ağaç Dikiliyor

Hindistan’da bir köy doğan her kız çocuğu için büyük bir jest uyguluyor; hem halkına hem de çevreye.

Bu Köyde Yeni Doğan Her Kız Çocuğu İçin 111 Ağaç Dikiliyor
27 Mayıs 2019 - 10:47 - Güncelleme: 27 Mayıs 2019 - 10:57
Bir çocuk doğduğunda her kültürün kendine özgü kutlamaları vardır. Ancak, çoğu toplumda kız çocuk doğumu erkek çocuk doğumuna nazaran daha az kutlanmaya değer görür. Hindistan’da bir köy doğan her kız çocuğu için büyük bir jest uyguluyor; hem halkına hem de çevreye.

Hindistan’ın Rajasthan eyaletinde Piplantri Köyü genç kızları ve gezegeni onurlandırmak adına her kız çocuğu doğumunda 111 ağaç dikiyor. Eko feminizmin bu inanılmaz başarısı Hindistan ve dünyanın geri kalanı için ilham kaynağı olabilir. Şimdiye kadar, 8 bin toplum her doğan kız çocuğu için 111, her ölüm için de 11 ağaç dikti.

Bu uygulamanın Piplantri Köyü’nde kadınlara karşı tutumun değişmesi ve ağaç bakımına daha fazla ekonomik fırsatların sağlanması yönünde büyük etkisi oldu.

22

 

Ağaçlar küçük kızların simgesi oluyor ve köylüler hep birlikte aloe vera bitkilerini termitlere karşı korudukları gibi, kızlarını da aynı titizlikle büyütüyorlar.

Gehri Lal Balai adında 28 yaşında bir baba, bir önceki yıl dikilen 111 fidan hakkında Hindustan Times’e konuştu: “Fidanların bakımını üstlenmek kızımı uyuturkenki sakinliğini izlemek kadar mutluluk verici bir histi.”

Tarih boyunca, Hindistan’ın çoğu köyünde bir kız çocuğunun doğumu aileye büyük bir yük olarak kabul ediliyordu. Zira kızların çeyizlerinden dolayı evliliğin maliyeti oldukça yüksek oluyordu. Bu yüzden, kızların erkeklere kıyasla daha az değer görmesi, yetersiz eğitim almaları ve 18 yaşından önce evlendirilmeleri makul kabul ediliyordu.

Bu uygulamalardan kaynaklanan kadına yönelik şiddet Hindistan’da ısıtılmış bir konu olmaya devam ediyor. Ancak, Piplantri bu sınırlamaları tamamen reddetmiş gibi görünüyor. Köyün eski lideri Shyam Sundar Paliwal, köye özgü ağaçlandırma uygulamasına, genç yaşta ölen kızı Kiran’ı onurlandırmak için başlamış.

1_India-celebrates-female-life Tıpkı ağaçlara önem vermeye devam eden köy toplumu gibi, ailelerin de kenara koyacağı 31 bin rupi (yaklaşık 1500 lira) değerinde 20 yıllık bir fon ile kız çocukları aileye ekonomik bir yük olarak görülmüyor. Oluşturulan fona karşılık veliler, kızlarını 18 yaşına gelmeden ve okulunu bitirmeden evlendirmeyeceklerine dair bir belge imzalıyorlar. Aynı zamanda ağaçların bakımını yapmaya söz veriyorlar.

 

Bu güzel gelenek, köyde kadınlara olduğu kadar çevreye de daha fazla değer vermeye teşvik ediyor. Küçük de olsa bir toplumun başlattığı herhangi bir mutluluk verici uygulamanın devam ettirilmesi çok önemlidir. Zira bir fidan gibi küçük ve dikkat çekmeyen bir varlık sayesinde her yeni nesil doğduğunda, yeşil bir gelecek garanti ediliyor.

Kaynak:Gaia Dergi

YORUMLAR

  • 0 Yorum