Cem Kıvırcık yazdı: Robotlarla konuşmaya hazır mısınız?

'Cem Kıvırcık'la Dijital Gündem' köşesinde bu hafta yapay zekâ destekli teknolojilerin önümüzdeki günlerde hayatımızda çok daha etkili bir şekilde yer alacağı konusu yer aldı. Google Assistant ve Siri gibi sanal yardımcıların cep telefonlarımızda emirlerinizi yerine getirmek için bekleyen önemli chatbot yazılımlarına vurgu yapan Cem Kıvırcık, çok yakın zamanda hepimiz robotlarla konuşacağına ve birçok konuda onların yardımını isteyeceğimize de değindi.

Cem Kıvırcık yazdı: Robotlarla konuşmaya hazır mısınız?
16 Ocak 2019 - 09:56
Cem Kıvırcık'la Dijital Gündem

Robotlarla konuşmaya hazır mısınız?


Cem Kıvırcık – Twitter/Facebook/Instagram: @cemkivircik



Alexa, Amazon, Bixby, Cortana, Google Assistant ve Siri…



Aslında bazılarımız henüz çok farkında olmasalar da hepsi cep telefonlarımızda emirlerinizi yerine getirmek için bekleyen önemli chatbot yazılımları, sanal yardımcılar…



Yapay zekaya dayalı chatbotlar karşımıza birçok medya ortamında çıkıyorlar. Kimi zaman SMS mesajında, bir web sitesinde açılan bir pencerede ya da Facebook, Twitter gibi bir sosyal medya aracında sorularımızı yanıtlıyor ve sorunlarımızı çözmeye çalışıyorlar.



Facebook üzerinde her ay yaklaşık 2 milyar civarında mesaj paylaşılıyor. Yüzde 56'lık bir kesim çağrı merkezlerini aramak yerine mesajlaşmayı ve alışveriş yapanların yüzde 53'ü mesaj gönderebilecekleri kurumları tercih ediyorlar. Google Trends'ten alınan verilere göre geçtiğimiz beş yıl içinde "chatbot" kelimesinin aranması tam 19 kat artmış durumda.



Özellikle internet ortamında alışveriş yapan müşterilerin sorularına ve sorunlarına dönüş bekleme süreleri 0-4 saat arasında iken, ortalama geri dönüş 10 saat civarında… Bu durum müşteri memnuniyetini olumsuz yönde etkileyen faktörlerden biri… Tam da bu noktada müşterilerle dijital etkileşime geçen chatbotlar çok daha etkili bir hale geliyor.



Türkiye'de de yapay zekâ destekli chatbotlar giderek yaygınlaşıyor. Geçtiğimiz gün bir Twitter paylaşımında bulunan Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu da çok yakında Türkçe konuşan yerli ses asistanlarını devreye sokacaklarını müjdeliyor.



Ülkemizde bu konuda çalışmalar yapan çok başarılı şirketler de var. 2015 yılından beri metin analizi, doğal dil işleme ve makine öğrenmesi konularına odaklanan Cbot'un geliştirdiği chatbot uygulamaları Amazon, eBay, İş Bankası, ING Bank, Türk Telekom, Anadolu Hayat Emeklilik ve n11 olmak üzere kullanıcı deneyimlerini güçlendirmek isteyen pek çok şirket tarafından tercih ediliyor.



Ar-Ge çalışmalarını TÜBİTAK destekli olarak yürüten Cbot, ayrıca 3 farklı patentin de sahibi ve yapay zekâ destekli tüm çözümleri için kendi geliştirdiği, tamamen Türk mühendislerin çalışmalarının bir sonucu olan teknolojiyi kullanıyor.



Cbot kurucu ve CEO'su Mete Aktaş: "Chatbot veya daha genel anlamıyla diyalog bazlı ara yüzler artık tam anlamıyla oturmuş bir trend. İstanbul ve San Francisco'daki iki ofisimizde yaklaşık 20 kişilik bir ekibimizle yeni projeler üzerinde çalışıyor ve gelecekte yeni chatbotlarımızla sektörlerde heyecan yaratmayı istiyoruz. Buradan baktığımızda Türkiye pazarında en az %40 pazar payı hedefliyoruz." diyor.



Yapay zekâ destekli teknolojiler önümüzdeki günlerde hayatımızda çok daha etkili bir şekilde yer alacak. Görünen o ki, özellikle Google Assistant, herhangi ek bir uygulama indirme ihtiyacı olmaksızın birçok kuruma hizmet verebilme imkânı sunacak.



Çok yakın zamanda hepimiz robotlarla konuşacağız ve birçok konuda onların yardımını isteyeceğiz.



Peki, siz robotlarla konuşmaya hazır mısınız?



Sevgiyle kalın…

YORUMLAR

  • 0 Yorum