Cevabını arayan sorular...

Bir “X” kullanıcısı (@MuratOrtacer) şöyle yazmış: “Dejavü sanki, ne kadar aynı. Haberler önce helikopter acil iniş yaptı diyordu. Sonra, düştü ama ölen yok denildi.

 Cevabını arayan sorular...
22 Mayıs 2024 - 10:19

Şimdi de, “Sert arazi koşulları ve olumsuz hava şartları nedeniyle arama kurtarma çalışmaları yavaş ilerliyor. İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopterinin bulunduğuna ilişkin haberler doğruluk değeri taşımıyor” deniyor. Asla aydınlanmayacak bir büyük suikast daha gerçekleşti gibi görünüyor.. Manzara, 25 Mart 2009’un aynısı..”
Senaryoda, zaman, mekan ve kişiler farklı, geri kalanı aynen.
Hatta Helikopterin markası bile. İkiside “Made in USA” imiş. Dağlık bir bölge, sisli bir hava, biri Maraş’tan dönerken, öteki bir barajın temel atma töreninden dönerken.
Bu senaryoları yazanlar da aynı kişiler olabilir mi?
Sahi, Akıncı İHA’nın nereden gittiği nerede ne yaptığı belli ve Ankara'dan kalkan Akıncı, termal kameralarla helikopterin düştüğü yeri işaretleyip dönüyor.
“FlyRadar” diye bir uygulama var, hangi uçak şu anda nerede görebiliyorsunuz. Bir Cumhurbaşkanının olduğu bir helikopter merkezden izlenmiyor mu?

Cep telefonu, telsiz sinyallerinden bu yer bulunamaz mı?
3 veya 5 helikopter dönüş yolunda. Rota aynı, bu kadar zamanda o radar güzergahında bu enkaz nasıl bulunamaz? Whatsapp üzerinden arkadaşınıza anlık canlı konum gönderin, o da takip tuşuna bassın, aracın size gelirken nerede olduğunu duruyor mu, hareket mi ediyor hepsini görebilirsiniz.
Lisede bize matematik sorusu olarak, ''İstanbul’dan bir kişi saatte 120 km hızla Ankara’ya doğru gidiyor. Ankara’dan ise bir kişi saatte 90 km hızla İstanbul’a gidiyorlar. Bunlar n e kadar zaman sonra nerede buluşurlar?'' diye sorarlardı.

 

Yahu Helikopterin kalktığı yer belli, rotası belli, hızı da belli! Siz Navigasyona bir adres yazın size anında rotayı çizer varış saatınızı da söyler. Siz gerekirse o güzergahtan uçar, ya da birkaç noktadan birden alçak irtifa uçuşu ile olay yerini belirlerseniz. Hadi bunu da geçtik. Chat GPT 4/O’ya, çıkış noktasını, varacak yeri sesli olarak söylersiniz, Helikopterin marka ve modelini söyleyin, o hava durumuna bakıp bir zaman mesafe sıkalası sunar. Saat kaçta irtibat kesildi ise, o size Helikopterin nerede olabileceğini söyler. Hatta o bölgedeki bir alçak irtifa uydusunu kamerasını kullanarak size servis edebilirdi. Hava soğuk ve sisli, saatler geçmiş, uçak yanmış, daha sıcaklığını nasıl algıladı aceba. Öyle anlaşılıyor ki, helikopter havada patlamış ya da yanarak yere çakılmış. Helikopterin parçaları ve cesetler çevreye dağılmış. Bu normal bir durum değil.

 

Savunma Bakanlığının resmi internet sitesinde  16 Eylül 2020’de  Pentagon’’nun  Sekreteri'nin Çin ve Rusya'nın uydular üzerinden  "ölümcül sonuçları olan” yönlendirilmiş lazer  ve RF silahları kullandığını söylemişti.

İşin ilginç yanı 17 Ağustos 2020'de Rusya ve Çin'den tam bir ay önce İsrailli “Rafael Advanced Defence Systems” şirketi tarafından Demir Kubbe / ışın (Iron beam)  sistemi yeniden güncellenirken, aslında bu projenin ilk resmi tanıtımı 11 Şubat 2014'te Singapur Air Show'da yapılmış. Bu gün bu sistem daha uzun menzilli bir savunma talebine cevap verirken, 7 kilometreye kadar menzilli kısa menzilli roket, topçu ve Hava topu imha etmek için de kullanılabilmektedir.  Bu sistem insansız hava araçlarını da engelleyebilir. 7 kilometreye kadar menzilli düşman hedefleri yok etmek için "yönlendirilmiş yüksek enerjili lazer ışını" yanında RF silahları ile alçak irtifa uyduları bile hedef alınabilir.. Iron Beam, Arrow 2, Arrow 3, David's Sling ve Iron Dome'a ile birlikte Iron Beam aynı zamanda bağımsız bir sistem olarak da kullanılabilmektedir. Evet cevabını arayan sorulardan biri de şu: “Reisi'nin içinde olduğu  helikopteri yönlendirilmiş bir lazer silahı ile vurulmuş olabilir mi? Aliyev ve Reisi, TSİ 13.00’de Azerbaycan-İran sınırında Kız Kalesi ve Hudafer’in barajlarının açılışını yaptı. Saat 15.00’de Helikopterle bağlantı kesildi.
Bana sorarsanız Muhsin Yazıcıoğlu’nun helikopterine bizimkiler o gün neden ve nasıl ulaşamadı ise, İran’da onun için ulaşamadı.
Sorunun 6-7.000 dolarlık Gece görüş dürbünü/Termal Kamera sorunu olduğunu sanmıyorum.
O günden bugüne epey mesafe katetmiş gözüküyoruz!

Madem, Reisi ile Aliyev iyi dosttu,  aynı zamanda Aliyev ile Netenyahu da iyi dosttu.
Karabağ operasyonunda Azerbaycan’a Türkiye ve İsrail birlikte destek vermişti ve İsrail geri çekilirken getirdikleri hava savunma ve radar sistemini Azerbaycan da İran'a yakın bir bölgede kurdukları bir hava savunma üssü kurarak oraya yerleştirmişlerdi.
İsrail’deki üs muhtemel Reisi’yi yakından izlemişti ve ilk ölüm haberini de İsrail vermişti. Kazanın gerçekleştiği yer İsrail üssüne yakın. Evet, Geçtiğimiz aylarda Haaretz gazetesi İsrail'in Azerbeycan'da askeri bir üs kurduğunu ve bu üssün İran sınırına çok yakın olduğunu belirtmişti. Azerbaycan'ın İsrail'e "İran'ı gözetlemesi için" Mossad'ın ülkede ileri harekat üssü kurmasına izin verdiği belirtilen haberde, İsrail dış istihbarat servisi Mossad'ın ele geçirdiği İran'a ait nükleer arşivlerin Azerbaycan üzerinde İsrail'e kaçırıldığı iddia edildi.

 

Aynı haberde ayrıca Azerbaycan'ın İsrail'e yardım etmek için İran'a yönelik olası bir saldırıya destek amacıyla bir hava üssü kurulduğu da öne sürülüyor. İsrail ile Azerbaycan arasında yıllardır stratejik bir iş birliğinin sürdürüldüğü biliniyor. Bu haberi bir yere not edin. İran’da arama kurtarma İHA’sının neden İran’daki Rus ve Çin askeri tesislerinden değil de, Türkiye’den talep edildiğini de anlamış değilim. Ankara’dan giden akıncı, rota üzerinde Kuzey güney hattında değil, doğrudan Türk hava sahasından çıkıp hedef noktaya doğru, doğu batı hattında tarama yapıyor. Enkaz alanı İran'lı yetkilerinin aradığı Uzi köyü civarında değil Akıncı'nın tespit ettiği yerde Kuhunirud bulundu. Havada yanarak düşen ve parçalanan helikopterin düştüğü yerde orman yangını yok. O kadar zaman yangının devam etmesi de mümkün değil. O zaman Termal kameralar , ortamda canlı da olmadığına göre neyi, nasıl tesbit etti.

 

Silahsız Akıncı İHA, saat 23.30’da Batman’dan kalkıp 1 saat 15 dakika sonra saat 00.45’te kaza bölgesine ulaşmış.
Saat 02.36’da kaza kırıma uğrayan helikopter ile temas sağlanmış ve saat 06.45’de Türkiye hava sahasına geri dönmüş..
Helikopterle en son temas 15.00 de sağlanmıştı.
Bizim İHA  Batman’dan kalktığında Helikopter düşeli 8,5 saat, kaza yerine ulaştığında kazanın üzerinden yaklaşık 10 saat, hedefe ulaştığında 12 saat geçmişti. Sisli bir gecede canlı olmayan bir ortamda parçalanmış metal kütlenin ısısına dayalı bir tesbit bana pek gerçekçi gelmiyor.

İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney'in oğlu Mücteba Hamaney'in, dini lider olarak Reisi'nin karşısında ki en büyük isim olduğu biliniyor. İran içinde Mehdi'yi karşılayacak İmamet konusunda, Ahmed-i Necat’tan başlayarak ciddi bir rekabet var. Bir de Arab şirası ile Fars şiası’nın Necef’le Kum arasında ciddi bir rekabet var. Bu iş Mehdiyet’e giden yolda bir İmamet hesaplaşmasının sonucu olabilir mi? Bu ndan sonra Huzistan ve Necef de yaşanacaklara dikkat.

Yusuf Ozan Demir x paylaşımında;  “… Aliyev ile görüşen liderlerin başlarına gelenler: Slovakya Başbakanı Fico, 8 Mayıs’ta Bakü ziyaretinden döndükten sonra suikasta uğradı. Yine Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e “dost” diyen Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, birkaç gün önce  gün önce “Sıra sende” şeklinde ölüm tehdidi aldı. Son olarak uzun bir aradan sonra Azerbaycan ile dostluk mesajları veren İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin helikopteri şüpheli bir kazaya uğradı. Reisi ve beraberindekiler öldüler. Tüm bunlar rastlantı mıdır?” diye soruyor.

 

Öte yandan, son haftalarda olanları hatırlayın, “Kasım Süleymani'yi vurdular İran tepki vermedi. Bilim adamlarını öldürdüler İran sustu. Tesislerini vurdular İran gözünü kapattı. Milislerini vurdular İran uykudaymış gibi yaptı. Konsolosluğunu vurdular İran boş arazilere füze salladı. Sonunda Cumhurbaşkanlarını vurdular!”, bakalım bundan sonra neler olacak!

Geçici Cumhurbaşkanı Muhbir ilginç bir isim. Radikal bir inkılabçı ama aynı zamanda dini otoritelerle de araları iyi değil. 2010’da AB, Muhbir’i, "nükleer füze faaliyetlerine" karıştığı iddiasıyla yaptırım uygulanacak kişiler listesine aldığı halde  2 yıl sonra listeden çıkarılmış. Bu defa 3 yıl sonra, 2013’de ABD Hazine Bakanlığı, Muhbir'in başkanı olduğu, o dönem değeri 95 milyar dolara yakın olan "dev bir ekonomi imparatorluğu olan, Ülkenin en zengin kurumlarından biri olan ve dini lidere bağlı yatırım fonu SETAD ve denetlediği 37 şirketini yaptırım uygulanan kuruluşlar listesine eklemiş. Petrol, doğalgaz, tarım, madencilik, sağlık ve inşaat , savunma sanayi alanında faaliyet gösteren şirketlerin içeride ve dışarıda derin bağlantıları olduğu konuşuluyordu. Daha 2024’e gelirken Rusya ile hava savunma sistemi için görüşmeler yapan kişi de Muhbirdi.

Muhbir her parmağında on marifet olan isimlerden biri. Mesela bu makama gelirken, daha önce Dezful Telekomünikasyon Şirketi'nin, ardından Huzistan Eyaleti Telekomünikasyon Şirketi'nin CEO'su oldu. O günlerde bir süre Kuzistan'ın vali yardımcılığı görevini de üstlendi. İslam Devrimi “Mustaz’afan Vakfı /  Bünyad-ı Mustaz’afan”ın denetimindeki “Sina Bank'”n yönetim kurulu başkanlığını yaptı.

 

SETAD aynı zamanda BEREKET isimli  bir insani yardım ve hayır vakfına da sahipti. SETAD aslında kişisel mülkiyet konusu değildi, Nev-i şahsına münhasır bir yapıydı ve her zaman İran derin devleti ile ilişkilendirildi. Muhbir'in Sedat'ın resmi olarak başkanlığını yaptığı dönemde, ABD Dışişleri Bakanlığı, bu kuruluşu  "siber uzay ve bilgi teknolojileri"nin ana sponsoru olarak niteliyordu.
Muhbir, ilginç ve önemli bir isim.
Covid-19 pandemisi komplosu gündeme geldiğinde  SETAD çatısı altında ULUSAL AŞI PROJESİ gündeme geldi.
Muhbir kararlı bir aşı savunucusu idi.
Tartışmalı proje kapsamında, Muhbir'in kızı bu aşının ilk uygulandığı kişi oldu.
Bugünlük de bu kadar.
Anlayana sivri sinek saz, anlamayana davul zurna az.

Selam ve dua ile.

Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak


YORUMLAR

  • 0 Yorum