Cinsel fanteziler gerekli mi?

Psikiyatri akademisinden Yrd. Doç. Dr. Onur Okan Demirci cinsel fanteziler hakkında tüm bilinmeyenleri açıkladı.

Cinsel fanteziler gerekli mi?
10 Nisan 2019 - 09:38
Cinsellik kelimesinin anlamına baktığımızda biyoloji biliminde ‘cinsel özelliklerin bütünü’ olarak tanımlanmaktadır. Yani cinse özgü özellikleri tanımlamak için kullanılır. Türk Dil Kurumuna göre ise ‘sevişme duygusu’ olarak tanımlanmaktadır. Bu tanım cinsellik için bir anlam karmaşası yaratabilmektedir. Eğer ki cinsellik bir sevişme duygusu olarak tanımlanırsa, bu durum bir nevi tek başına yaşanan bir libidinal hazzın veya duygunun cinsellik anlamına gelemeyeceğini düşündürebilir. 

Örneğin, mastürbasyon yapmak cinsellik dışında kalan bir eylemmiş gibi algılanabilir. Bu nedenle eğer insan cinselliğinden bahsediyorsak bu tanımı üreme eyleminden ayırarak biraz daha genişletmemiz gerekecektir. Öyleyse insan cinselliği kısaca ‘yalnızca üreme eylemi için olmadan libidinal hazzın doyurulma çabası’ olarak tanımlanabilir.

Cinsellik, hayatımızda önemli yer kaplayan bir tanımdır. Eğer cinsel davranış bize hayat filmimizde biçilmiş olan bir rol ise, bu filmin bir de senaryosu olmalıdır. Cinsellikle ilişkili olan senaryo parçalarına cinsel fanteziler diyebiliriz. O halde yaşam senaryomuzun bütünlüğü için cinsel fanteziler gereklidir sonucunu çıkarabiliriz. Bu yazımızda cinsel fantezilerin ne zaman gerekli olduğunu, sınırlarını, normallik derecelerini ve hangi durumlarda cinsel sapkınlık halini aldığını tartışacağız.

Cinsel fanteziler gerekli mi?

Yukarıda bahsettiğimiz yaşam senaryomuzda cinselliğin önemli yer kaplayan bir rol olduğundan bahsetmiştik. Bu bize cinsel fantezilerin yaşamımızın önemli bir parçası olduğunu göstermektedir. Aklınızda hiç bir düşünce olmadan bir cinsel deneyim yaşadığınızı düşünün. Yalnızca fiziksel bir temastan öteye gidemeyen bir durum olacaktır. Şimdi bunu bütün hayatınız boyunca aynı şekilde yaptığınızı düşünün. Düşünmesi bile iç karartıcı değil mi?

 Eğer bir haz duygusu ve haz doyumundan bahsediyorsak bu doyumu en iyi şekilde yaşayabilmek adına süslememiz gerekecektir. Tıpkı yediğimiz yemeklere kattığımız tuz, baharat, vs gibi. İşte bu süslere cinsel fanteziler adını veriyoruz. İyi bir cinsel yaşamdan bahsedeceksek bunu süsleyeceğimiz cinsel fantezilerin de gerekli olduğunu söyleyebiliriz.

Cinsel fantezilerin faydaları neler?

Cinsel fanteziler monoton bir ilişkiye renk katabilir, çiftler arasında uyumu artırabilir, çiftlerin birbirlerini daha iyi tanımalarını sağlayabilir, iletişimi güçlendirebilir. Daha rahat bir sexüel hayat daha rahat iletişim demektir. Ten uyumu kavramını daha ileri seviyelere taşıyabilir. Çiftlerin birbirlerinin cinsel dünyalarını daha iyi tanımalarını ve anlamalarını sağlayabilir. İyi bir sex hayatı çiftlerin birbirleri ve dış dünya ile yaşadıkları sorunların çözümlerini kolaylaştırabilir. Cinsellik, her bireyin yaşadığı fakat çoğu zaman sanki hiç yaşanmıyormuşçasına bahsedilmeyen ve bahsi geçtiğinde ise çoğu zaman ayıplanan bir kavram olması, bir tabu olarak görülmesi nedeni ile paylaşılması oldukça güç bir durum haline gelmektedir. Bahsedilmesi dahi güç bir durum olan cinsellik için kurgulanan fantezilerin çiftler arasında dile getirilmesi pek kolay olmamaktadır. Dile getirilmediğinde ise cinsel yaşam bir süre sonra sıkıcı ve monoton bir hale gelmektedir. 

Bazı fanteziler çiftler arasında yanlış anlaşılmalara ve yargılayıcı tutumlara neden olabilmektedir. Yargılanma korkusu fantezilerin paylaşılmasına engel olabilir. Bu derece istenen, arzulanan bir durumun korku nedeni ile paylaşılamaması sonucu çiftler arasında iletişim kısıtlanabilmektedir. Bir düşünsenize iki bireyin birbirine son derece yakın temasta olduğu bir durumda bile aklınızdaki düşünceleri paylaşmaya çekiniyorsanız iletişim kurarken birçok düşüncenize engel olmaya çalışacaksınız ve dile getiremeyeceksiniz demektir. Kısaca, iyi bir cinsel iletişimin yolu fantezi dünyalarının paylaşımından geçmektedir.

Cinsel fanteziler sadece çiftler arasında oluşan bir durum değildir. Bireysel olarak aynı şekilde kurgulanabilir. Cinsel fantezi dünyası kişinin hayal dünyası kadar geniş olabilir. Kişi fantezi dünyasını keşfettikçe kendi cinsel haz dünyasını da keşfedecektir. Bu durum haz doyumunun seviyesini giderek arttırabilir. Daha iyi bireysel cinsellik demek daha kaliteli bir yaşam demektir.

Cinsel fanteziler ne zaman tehlikeli bir hal alır?

Elbette en basit hali ile, bir cinsel fantezi karşı tarafı rahatsız edecek bir duruma geldiğinde tehlikeli bir hal almaktadır. Eğer bu fanteziler bireysel olarak yaşam kalitesini düşürmeye başladı ise veya düşünce olarak aşırı bir uğraşı halini aldı ise tehlike sınırını geçmeye başladığından söz edebiliriz. Düşünce düzeyinde kurgulanan her fantezinin eyleme dökülmesi gerekmez. Cinsellik doyumu düşünce ile de artırılabilir. Eğer kişi bu düşüncelerini kontrol etmekte zorlanıyor ve eyleme geçirmeme konusunda dürtülerine hakim olamıyorsa tehlike çanları çalıyor demektir. Hayal gücünün sınırı yoktur ve dile getirilmedikçe bir kişinin hayal dünyasını bilebilmek olanaksızdır. Bu hayal dünyasında gerçekleşen cinsel fanteziler kişiye ait sırları barındırıyor olabilir.

Eyleme geçildiğinde karşı tarafı rahatsız edebilecek veya yasal sorun oluşturabilecek düşüncelerin kontrolü yitirilmeye başlandığında bu konuda bir uzman desteği alınması gerekebilir. Cinsel fantezi dünyası sınırları aştığında bireysel olarak kişinin iç dünyasında da tehlike yaratabilir.

Örneğin, porno bağımlılığı, cinsel uyarı nesnelerinin peşine düşülmesi gibi durumlar kişinin işlevselliğini düşürebilir ve yaşam kalitesini bozabilir. Sadece dar pantolon giyen insanlardan tahrik olan bir kişi düşünün. Çoğu cinsel fantezisini bu yolla gerçekleştireceğinden, bu durum dışında cinsellik yaşamakta zorlanacak ve doyumu elde edebilmek adına bunun peşine düşerek düşüncelerinin, vaktinin önemli bir kısmını bu uğraşlara verecektir. Dediğimiz gibi fantezi dünyasının sınırları yoktur, davranışlarımızın sınırları vardır. Cinsel fanteziler yaşamımızı ve haz doyumumuzu daha iyi ve kaliteli bir seviyeye taşımak için vardır. Özetleyecek olursak, fantezi dünyası gerçek dünyamızı olumsuz yönde etkilemeye başladığında tehlike sınırları aşılmaya başlanmış demektir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum