Cinsel temas yolla bulaşan 9 hastalık

Dr. Jabrayılov, cinsel yolla bulaşan enfeksiyon belirtileri olduğunda vakit kaybetmeden bir sağlık profesyoneli ile iletişime geçerek gerekli testlerin yaptırılması gerektiğini belirtti.

Cinsel temas yolla bulaşan 9 hastalık
23 Aralık 2023 - 11:09

Üroloji Uzmanı Op. Dr. Hıkmat Jabrayılov, cinsel yolla bulaşan hastalıkların (CYBH), bir kişiden diğerine cinsel temas yoluyla bulaşabilen enfeksiyonlar olduğunu belirterek bu tür hastalıkların farklı mikroorganizmalar veya virüsler nedeniyle ortaya çıktıklarını söyledi. Op. Dr. Hıkmat Jabrayılov, en yaygın görülen cinsel yolla bulaşan 9 enfeksiyon hastalığını şu şekilde sıraladı:

Cinsel temas yolla bulaşan 9 hastalık - Resim: 2

Genital herpes: Herpes simpleks virüsü tarafından oluşturulan bu enfeksiyon, dudaklarda veya genital bölgede yaralara neden olabilir.

Cinsel temas yolla bulaşan 9 hastalık - Resim: 3

Gonore (bel soğukluğu): Neisseria gonorrhoeae bakterisi neden olduğu bu hastalık idrar yolu veya cinsel temas sırasında bulaşabilir.

 
Cinsel temas yolla bulaşan 9 hastalık - Resim: 4


Sifiliz: Treponema pallidum adlı bakteri tarafından oluşturulan bir enfeksiyondur ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Cinsel temas yolla bulaşan 9 hastalık - Resim: 5


Şankroid: Haemophilus ducreyi bakterisinin neden olduğu bu enfeksiyon, genital bölgede ağrılı yaralara yol açar.

Cinsel temas yolla bulaşan 9 hastalık - Resim: 6


Human papillomavirus (HPV): HPV, genital siğillerin nedeni olan virüslerin ailesine aittir. Ayrıca bazı tipleri serviks kanseri ile ilişkilendirilir.

Cinsel temas yolla bulaşan 9 hastalık - Resim: 7


HIV/AIDS: İnsan bağışıklık yetmezlik virüsü (HIV), bağışıklık sistemi üzerinde ciddi etkileri olan ve AIDS hastalığına yol açabilen bir virüstür. HIV cinsel temas yoluyla bulaşabilir.

 
Cinsel temas yolla bulaşan 9 hastalık - Resim: 8


Klamidya: Chlamydia trachomatis adlı bakterinin neden olduğu bu enfeksiyon, genital bölgede ağrısız akıntılara yol açabilir ve tedavi edilmediğinde ciddi sorunlara neden olabilir.

Cinsel temas yolla bulaşan 9 hastalık - Resim: 9


Hepatit B ve Hepatit C: Bu virüsler karaciğer enfeksiyonlarına yol açabilir ve cinsel yolla bulaşabilirler.

Cinsel temas yolla bulaşan 9 hastalık - Resim: 10

Trichomoniasis: Trichomonas vaginalis adlı parazitin neden olduğu bu enfeksiyon, genital bölgede kaşıntı ve akıntıya yol açabilir.

Cinsel temas yolla bulaşan 9 hastalık - Resim: 11

Odatv.com


YORUMLAR

  • 0 Yorum